"Obłęd '44"...

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
8total4

Re: "Obłęd '44"...

Post autor: 8total4 »

Nie wiem, nie czytałem jej książek, znam tylko nazwisko i tematykę..
Dolny Śląsk nie interesuje mnie od tej strony o której pisze Pani Lamparska, więc i jej opracowań nie znam..

Wierzę na słowo w każdym razie skoro wyłapałeś błędy :-)
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Województwo: Wybierz

Post autor: wolfram »

Ksiazke dostalem wczoraj wieczorem . Czytam , czytam i ... czytam !
Pasjonujaca lektura , jak narazie ...
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Gudziuk
SPEC
SPEC

Post autor: Gudziuk »

Hasan38 i jak wrażenia?
Lepiej być głupcem wśród mędrców niż mędrcem wśród głupców
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gudziuk pisze:Hasan38 i jak wrażenia?
Ksiazka powala wrecz . W calym zamieszaniu jakie teraz mam , niezwykle malo czasu moge poswiecic na lekture . Doczytalem do powstania i... czytam jeszcze raz . Czytam i oczom nie wierze :zakrywa: :milczy:
Gudziuk
SPEC
SPEC

To co było do powstania to powala na kolana, ale później jest niestety jeszcze gorzej :sad:
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie ma takiego bledu ,
ktorego Polacy by nie popelnili .
Winston Churchill
To motto tej ksiazki .Ksiazki ktora wlasnie przeczytalem .Ksiazki bardzo "niewygodnej". Ksiazki ktorej nie wzialbym do reki wiedzac co zawiera jej tresc . Wolabym zyc w przekonaniu ze czasy okupacji , to czas wpolnej heroicznej walki calego narodu polskiego. Chcialbym nadal wierzyc , ze londynski rzad i scisle kierownictwo ZWZ AK , ramie w ramie meznie i madrze kierowalo ruchem oporu w okupowanym kraju . Chcialbym...
Niestety . Autor w/w ksiazki bezlitosnie obdarl mnie z resztek zludzen .
Mimo to goraco zapraszam do lektury .
Gudziuk
SPEC
SPEC

Hatsan38, a ja jestem wdzięczny autorowi za taką publikację, bo według mnie nie ma nic gorszego niż życie w obłudzie, błędzie, czy jak to zwał, a że historia się lubi powtarzać to uważam, że każdy powinien ja przeczytać - jest to dobra przestroga i zarazem nauka na przyszłość, wiem, że po przeczytaniu tej książki na pewno nie będę psioczył jak nie będzie celebrowane ekstra zakończenie II WW.
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

cyt . "Ksiazki ktorej nie wzialbym do reki " to taka moja aluzja do tych , ktorzy bezkrytycznie podchodza do "tematu" . Bezkrytycznie bo tak jest ... latwiej i przyjemniej , wierzyc w bohaterstwo i pelna poswiecenia walke dowodcow podziemnej armii i rzadu w Londynie
Ja z kolei jestem wdzieczny autorowi za obdarcie tych wydarzen z nimbu i mitow , jakimi one obrosly przez lata , calkiem z reszta niezasluzenie ...
Coz prawda czasem boli , ale warto ja znac .
Gudziuk
SPEC
SPEC

Zgadza się, ale czasami nerw mnie zdrowy brał jak ją czytałem :patelnia: , pokusiłem sie i kupiłem jego drugą książkę podchodziłem do niej sceptycznie, ale odrzuciłem uprzedzenia :-D i zobaczymy co tam w niej jest.
8total4

Post autor: 8total4 »

hatsan38 pisze:cyt . "Ksiazki ktorej nie wzialbym do reki " to taka moja aluzja do tych , ktorzy bezkrytycznie podchodza do "tematu" . Bezkrytycznie bo tak jest ... latwiej i przyjemniej , wierzyc w bohaterstwo i pelna poswiecenia walke dowodcow podziemnej armii i rzadu w Londynie
Ja z kolei jestem wdzieczny autorowi za obdarcie tych wydarzen z nimbu i mitow , jakimi one obrosly przez lata , calkiem z reszta niezasluzenie ...

Sugerujesz więc że legalnym rządem był PKWN stworzony przez sowieckich okupantów?
uwierz mi, Londyn zrobił dużo, tylko miał wiązane ręce, przez brytoli i zsrr, a gdybyś znał historię, wiedziałbyś jak to się odbywało. Nie popieram tu także działań sikorczyków, i ich walki wewnętrznej.. ale to alianci dawali im wiele protekcji i siły na tę walkę, bo byli rządem dla nich wygodnym, a sanacja była tym, któremu alianci nie udzielili pomocy w 1939 r.

Dowódców wojskowych (i nie tylko ) łatwo ocenia się po fakcie, a stań na ich miejscu przed, i weź za odpowiedzialność za tyle ważnych decyzji i tyle istnień.. ciekawe czy będziesz tak samo mówił..

Osobiście widząc tytuł tej książki, już odnoszę wrażenie że jest tendencyjna i jednostronna.
Niebawem pewnie ukarzą się dobre, naukowe jej recenzje, wtedy przekonamy się ile autor ma racji, a ile tylko teoretyzuje.
Awatar użytkownika
Toke
Porucznik
Porucznik

Post autor: Toke »

8total4 :brawo: :ukłon: :ukłon:

Książki jeszcze nie czytałem, tylko ją dość dokładnie przeglądnąłem, faktycznie , to co zawiera jest mocno szokujące , i miesza w głowie...
Faktycznie mam wrażenie iż jest mocno jednostronna...
"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości."
Józef Piłsudski
Gudziuk
SPEC
SPEC

8total4 pisze:
hatsan38 pisze:cyt . "Ksiazki ktorej nie wzialbym do reki " to taka moja aluzja do tych , ktorzy bezkrytycznie podchodza do "tematu" . Bezkrytycznie bo tak jest ... latwiej i przyjemniej , wierzyc w bohaterstwo i pelna poswiecenia walke dowodcow podziemnej armii i rzadu w Londynie

Sugerujesz więc że legalnym rządem był PKWN stworzony przez sowieckich okupantów?
uwierz mi, Londyn zrobił dużo, tylko miał wiązane ręce, przez brytoli i zsrr, a gdybyś znał historię, wiedziałbyś jak to się odbywało. Nie popieram tu także działań sikorczyków, i ich walki wewnętrznej.. ale to alianci dawali im wiele protekcji i siły na tę walkę, bo byli rządem dla nich wygodnym, a sanacja była tym, któremu alianci nie udzielili pomocy w 1939 r.

Dowódców wojskowych (i nie tylko ) łatwo ocenia się po fakcie, a stań na ich miejscu przed, i weź za odpowiedzialność za tyle ważnych decyzji i tyle istnień.. ciekawe czy będziesz tak samo mówił..

Osobiście widząc tytuł tej książki, już odnoszę wrażenie że jest tendencyjna i jednostronna.
Niebawem pewnie ukarzą się dobre, naukowe jej recenzje, wtedy przekonamy się ile autor ma racji, a ile tylko teoretyzuje.
Wprowadzasz pewną obłudę (zastanawiam się czemu to robisz) poprzez wkładanie Hatsanowi słów, których nie powiedział i nie miał zamiaru wypowiedzieć.
Zdecydowanie zalecam Tobie, abyś ja przeczytał, bo dyskutowanie o zawartości po okładce jest lekko nie poważne.
Gudziuk
SPEC
SPEC

Toke pisze:8total4 :brawo: :ukłon: :ukłon:

Książki jeszcze nie czytałem, tylko ją dość dokładnie przeglądnąłem, faktycznie , to co zawiera jest mocno szokujące , i miesza w głowie...
Faktycznie mam wrażenie iż jest mocno jednostronna...

:zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: :zakrywa: jeżeli piszesz takie słowa o tej knidze to Ty jej nawet na oczy nie widziałeś i nie wiesz o czym jest
Awatar użytkownika
Toke
Porucznik
Porucznik

Post autor: Toke »

Gudziuk , uwierz widziałem , przejrzałem dość dokładnie , to co przeczytałem , a były to fragmenty jest mocne, ciężkie do przyjęcia ot , tak po prostu...
Na razie nie mam odwagi jej przeczytać całej...
Chodzi mi o to że książka wygląda na dość jednostronnie napisaną, pełna jest ocen które jak napisał total łatwo pisać z perspektywy naszych czasów...Myślę że jak to zwykle prawda leży gdzieś po środku , a książki pana Zychowicza nie należy przyjmować bezkrytycznie jako jedyne i pewne źródło prawdy , tylko dla tego że mówi dokładnie coś odwrotnego niż nas uczono...
Mam wrażenie że my , Polacy lubimy sami robić sobie krzywdę...
"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości."
Józef Piłsudski
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

8total4 pisze:

Ja nic nie sugeruje Totalu , jak rownierz nie osadzam i nie potepiam w czambul . Pierwsza ksiazke tego autora uznalem zwykla "gdybologie" takie political fiction .
Z ta jest inaczej ... malo tu gdybania , a takze tendencyjnosci czy tez polityki .
Za to duzo jest faktow , suchych faktow . Opisow decydentow , ktorzy uwiklani we frakcyjne spory , intrygi i chec posiadania wladzy za wszelka cene , niezwykle latwo szafowali krwia . Cudza krwia . Zwroc bowiem uwage ze wszyscy autorzy i przywodcy bezsensownej rzezi i zaglady Warszawy , zwana Powstaniem , to powstanie przezyli .
Powiesz pewno , ze za glupi jestem i za maluczki do wysnuwania wnioskow na tak wazne tematy i... pewno bedziesz mial racje .
Choc jedno musisz wiedziec , moje sceptyczne do tej pory podejscie do hurrapatriotycznej celebry sierpnia 44 , po lekturze tej ksiazki poglebilo sie nieco bardziej .
A tytul ksiazki ?? W/g mnie jest jak najbardziej adekwatny .
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”