mała kuchnia włóczykija...

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rura
Podpułkownik
Podpułkownik
Województwo: Wybierz

mała kuchnia włóczykija...

Post autor: rura »

Za namowami i po swojej myśli postanowiłem założyć temat o gotowanku. Niech to nie będzie zwykła książka kucharska ;) . Drodzy przyjaciele wrzucajcie przepisy waszych ulubionych potraw, zup, przystawek, napoi, drinków i rozmaitych kuchennych udziwnień... :lol: ... zaczynajmy, SMACZNEGO! jako pierwszy- OMLET Serbski --- 4 jajka, 4 ugotowane ziemniaki, 2 łyżki startego żółtego sera( najlepiej parmezanu), 2 łyżki śmietanki, posiekana natka pietruszki(wedle uznania),sól, pieprz, masło-do smażenia . Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietanką, jajkami, startym serem i natką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić na dwie porcje i usmażyć na maśle lekkie omlety. Omlety te można podawać z surówkami z pomidorów lub z zieloną sałatą z sosem vinaigrette. Można też polać gęstym sosem grzybowym lub pomidorowym. ( ja osobiście oprócz soli i pieprzu dodaje też ostrej papryki) WARTO SPRÓBOWAĆ !
" Wolę ponieść śmierć próbując wstać, niż żyć na kolanach..."
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: yukon »

Co to za przepis?a gdzie zdjecia z przygotowan i zdjecia gotowego dania? :-D
Ale pomysl dobry :spoko:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
CYGAN
Marszałek
Marszałek

Post autor: CYGAN »

wormann pisze:A ja zakładam temat o sprzątaniu ,sprzątaniu naszych mieszkań ,domów , posesji , garaży itp. ludziska to jest forum historyczo- eksploraacyjne :!: jak tak dalej pójdżie to za chwilę będziemy mieli dział;
pod tytułem 'PORADY SERCOWE' lub 'Z PSEM NA SPACERKU-CZYLI TRESURA PSÓW I KOTÓW' lub inne , rozmawiałem z obecnym administratorem jeszcze przed powstaniem tego forum i obiecywał forum luzne z lużnymi tematami ale bez przesady ,zaczyna być to żenujące a może chodzi tu tylko o nabijanie postów? Nauczono mnie tego że jak nic nie mam do powiedzenia mądrego to lepiej nic nie mówić,zastanówmy się nad tym wszyscy.
No to ja coś powiem bo poniekąd zostałem wywołany do tablicy :zakrywa:
Wormann ma trochę ale nie do końca racji.
Ten dział jest jak resztą brzmi jego tytuł "Na każdy temat" dla takich właśnie nie związanych do końca tematów z eksploracją, ale trzeba trochę też rozróżniać co można a co się raczej nie nadaje na konkretne tematy.
O gotowaniu można pokleić do tematy "nasze inne hobby" :!: a ja z swojej strony proszę o ograniczenie ciut postów typu :spam: nie wnoszących i często nie mających nic wspólnego z tematem.
Z góry dzięki :ukłon: czujcie i bawcie się jak dobrze jak do tej pory.
Cyga...
Awatar użytkownika
Wędrus
Administrator
Administrator

Post autor: Wędrus »

Można też rozwinąć temat nie tylko o kuchenny ale także zapodawać foty swoich wędzarenek ogrodowych i przepisów na dobre wędzonki, oraz przepisy na różnego rodzaju trunki i nalewki.
Poniekąd trzeba z głową zapodawać tematy oraz wypowiedzi w wątkach aby nie zaspamować forum. Dlatego powoli zaczniemy zwracać uwagę na rażące wypowiedzi spamowe.
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
Awatar użytkownika
vel skansen
Porucznik
Porucznik

Post autor: vel skansen »

Każdy próbował zapewne swoich umiejętności kucharskich, a "rura" pierwszy się odważył :ukłon:. Jeść trzeba, czy w domu, czy na wyprawie. Ja się podpinam pod pomysł i na pierwszy raz prezentuję swoje rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym (ser biały+rodzynki+skórka pomarańczy+cukier wanilinowy i co komu przyjdzie na myśl a ma pod ręką) na słodko oczywiście.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować należy rogaliki rozbełtanym jajkiem.
Smacznego (oglądania). :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
vel...
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Post autor: wolfram »

Osobiscie uwazam , ze luzne podejscie do tematu i watki takie jak ten czynia to forum niezwykle innym od wszystkich ! LEPSZYM !!
Dlatego tez jutro piekac swoje flagowe "Drozdzowe slimaczki " wezme do reki aparat !! :)
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Awatar użytkownika
vel skansen
Porucznik
Porucznik

Chleba naszego powszedniego...
Cha, cha, cha.
A chleb już próbowali zrobić sami :-D . Wprawdzie z gotowych mieszanek mąki z czymś tam, choć dorzuciłem trochę pieprzu, pestek ze słonecznika, siemienia lnianego( ale to są dwa różne chlebki jak widać w formach) oraz oliwy. A...dodałem maślankę.
Też głodny się zrobiłem :hmm: .
Może mniej ważne posty nagradzać połową posta :? .
vel...
Awatar użytkownika
CYGAN
Marszałek
Marszałek

CYGAN pisze:No właśnie, nie chodzi tu o liczbę postów bo nikt za to i tak nie płaci :!: i trzymajcie się tematu a nie gadacie o ćwiartkach postów :!:
Trochę tu pozamiatałem niepotrzebnego i na temat sapu.
Potem sam siebie zamiotnę do kubła!!
Awatar użytkownika
wormann
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.

Post autor: wormann »

smacznego :spoko: :brawo:
nuda zabija życie!
Awatar użytkownika
Hauptma-nova
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY

Post autor: Hauptma-nova »

:brawo: :spoko: :grin:
Rada jestem,że Rurka założył taki wątek :brawo: :) Przyznam,że też myślałam o takim temacie :hmm: ,ale obawiałam się właśnie komentarzy,że :"nie na temat",że "a cha,jak kobieta to od razu przepisy",a ja jestem zdania,że jest to temat bardzo ciekawy,ponieważ ludzie zawsze jedli,jedzą i jeść będą.Przepisy łączą się z tradycjami,a także z historią,która wpływała na to iż produkty(warzywa,owoce,przyprawy) oraz przepisy docierały wraz z ludźmi w odległe kraje.Także wojny miały wpływ na powstawanie potraw,często prostych,ale chyba tych najwięcej dotrwało do czasów nam współczesnych.Takie moje skromne zdanie :ukłon: :grin:

Sama uwielbiam gotować i eksperymentować :grin: ,uważam też,że kobiety odcinające się od "garów" pozbawiają same siebie wielu pięknych doświadczeń ,powiem więcej dla nie gotowanie i eksperymentowanie w tej dziedzinie jest sztuką równą malarstwu,fotografii,rzeźbie itp.
A gotujących mężczyzn uwielbiam :spoko: :brawo: :grin: i uważam,że często są lepszymi kucharzami niż kobiety :milczy: :zakrywa:
Na początek wrzucam fotki mojego pierwszego i mam nadzieje,że nie ostatniego,chleba na zakwasie.Zakwas mojej hodowli :-D ,a mąka z miejscowego młyna :grin: Zapach i smak... :grin:
Awatar użytkownika
rura
Podpułkownik
Podpułkownik

Post autor: rura »

Kurczak pieczony w glinie- obozowy przysmak . 1 spory kurczak, 150 g boczku lub słoniny, 1 łyżka proszkowanej papryki, 1 łyżka kminku, 1 łyżka pieprzu, 5 ząbków czosnku, 50 ml oleju lub oliwy. czosnek drobno siekamy i mieszamy z przyprawami i olejem. otrzymaną zaprawą smarujemy kurczaka od wewnątrz i na wierzchu. owijamy tak nasmarowanego kurczaka cienkimi plastrami boczku lub słoniny. Następnie owijamy szczelnie wysmarowaną olejem folią aluminiową. gdy kurczak jest juz szczelnie owinięty folią, okładamy go całego 2-3centymetrową warstwą świeżej gliny. wkładamy kurczaka w żar ogniska, przykrywamy zwęglonym drewnem i pieczemy ok 3h. gdy mamy pewność że glina jest już sucha, rozbijamy ją i wyjmujemy upieczonego kurczaka. Do tego oczywiście ziemniaczki z żaru lub pieczony chleb... z zimnym piwem smakuje najlepiej :lol: .(osobiście wkładam pęczek świeżych ziół i ząbek czosnku do środka kurczaka przed pieczeniem, to wzmacnia smak i aromat) smacznego! ;)
" Wolę ponieść śmierć próbując wstać, niż żyć na kolanach..."
Awatar użytkownika
Hauptma-nova
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY

Post autor: Hauptma-nova »

Robi się smakowicie :brawo: :grin:
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni

Post autor: Dżulka »

Hauptma-nova pisze:Robi się smakowicie :brawo: :grin:
Pysznie , smacznie i na pewno historycznie,,,

ala pasztet mojej mamy

1kg słoniny
1/2 kg wątroby wieprzowej
2 jajka
przyprawy:czosnek, sól, pieprz, majeranek

Słoninę i wątrobę mielimy, do powstałej masy dodajemy surowe jajka, doprawiamy według uznania, wkładamy do forek i zapiekamy w piekarniku. Dodatkowo można obłożyć przed zapieczeniem, plastrami słoniny lub boczku. Pieczemy w zależności od wielkości foremek.

Do tego proponuję chlebek Hauptma-novej i ogórki kiszone, małosolne,albo pomidory prosto z krzaka.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
CYGAN
Marszałek
Marszałek

Hauptma-nova pisze::brawo: :spoko: :grin:
Rada jestem,że Rurka założył taki wątek :brawo: :) Przyznam,że też myślałam o takim temacie :hmm: ,ale obawiałam się właśnie komentarzy,że :"nie na temat",że "a cha,jak kobieta to od razu przepisy",a ja jestem zdania,że jest to temat bardzo ciekawy,ponieważ ludzie zawsze jedli,jedzą i jeść będą.Przepisy łączą się z tradycjami,a także z historią,która wpływała na to iż produkty(warzywa,owoce,przyprawy) oraz przepisy docierały wraz z ludźmi w odległe kraje.Także wojny miały wpływ na powstawanie potraw,często prostych,ale chyba tych najwięcej dotrwało do czasów nam współczesnych.Takie moje skromne zdanie :ukłon: :grin:

Sama uwielbiam gotować i eksperymentować :grin: ,uważam też,że kobiety odcinające się od "garów" pozbawiają same siebie wielu pięknych doświadczeń ,powiem więcej dla nie gotowanie i eksperymentowanie w tej dziedzinie jest sztuką równą malarstwu,fotografii,rzeźbie itp.
A gotujących mężczyzn uwielbiam :spoko: :brawo: :grin: i uważam,że często są lepszymi kucharzami niż kobiety :milczy: :zakrywa:
Na początek wrzucam fotki mojego pierwszego i mam nadzieje,że nie ostatniego,chleba na zakwasie.Zakwas mojej hodowli :-D ,a mąka z miejscowego młyna :grin: Zapach i smak... :grin:
No to już wiem kto mi da przepis i pomoże napalić w moim piecu chlebowym.
Postawiłem parę lat temu kuchnie z piecem chlebowym i do tej pory nigdy nie upiekłam w nim chleba.
Potrzebuję jakiś uniwersalny przepis na rozczyn czy jak to się fachowo mówi :hmm: i czy jest tu u nas ktoś kto piekł chleb w takim piecu :?:
Awatar użytkownika
vel skansen
Porucznik
Porucznik

Od rana wszyscy w kuchni :lol: :brawo: .
Mam jeszcze boczek pieczony z ponacinaną skórką w przyprawach, jak kto lubi np z majerankiem. Oczywiście przed pieczeniem powinien poleżeć w "bejcy" a następnie do pieca.
I tu na szczęście :-D moje zdjęcia się skończyły.
Smacznie pozdrawiam.
vel...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”