Czy jest tu jakis piekarz?

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

Szukam przepisu na chleb na zakwasie zytnim.taki jakis stary sprawdzony przepis.zakwas choduje juz 6 dni.ale dobrego przepisu na chleb nie moge znalezc.chodzi mi o taki jak kiedys w domu pieczono.w necie jest duzo ale wsio takie jakies szybkie .a pamietam ze kiedys zanim chleb byl w piecu to 2 dni chyba musialo ciasto przerobic a te co sa to pyk do michy 1h i do pieca. :zgoda:
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Posty: 3223
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: explokera »

...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Posty: 2585
Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: Jaskółka »

Rzeczywiście ... twa to pół tygodnia ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nil admirari
marcin121
Kapitan
Kapitan
Posty: 791
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: marcin121 »

Mąka żytnia na chleb musi leżeć kilka miesięcy żeby chleb nie opadł My mamy piekarnie Gs z 45 i z niej chleb o dobre składniki jest trudno Zakwas i mąki to podstawa
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

Mam tego zakwasu ok 1l .i jakie proporcje z maka?1do1?1kg maki na 1kg zakwasu i to wymieszac?pierwszy raz chce upiec i prosil bym o przepis taki łopatologiczny :bezradny:
Mycha
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 83
Rejestracja: 16 lis 2012, o 10:07
Województwo: Wybierz

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: Mycha »

Tu masz, jak to było kiedyś:

https://youtu.be/zdOUgCCh8kE
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

No zaczynam jutro sie okaze co upieklem.
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

No zaczynam jutro sie okaze co upieklem.
marecki
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 168
Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: marecki »

DEX- nie przypal-! i pochwal się smakiem prawdziwego chleba - ten ostatni przepis. Pamiętam jak robiła identycznie mama -!!!-40- lat wstecz . Smakowało na gorąco. Piec stoi do dziś.
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

no pochwale sie
puki co dałem 450 g zakwasu i 530 g mąki żytniej plus ok 600 ml wody teraz ładnie wyrasta.jutro tak myślę dać po ok 300 żytniej i 300 pszennej plus ok 600 ml wody zostawię na 4-5h i do foremek,z tego co tam wykminilem to piec na 250 i zmniejszyć na 200 i 40 min
piszą tez żeby dać jakąś miseczka z woda ale nie wiem inni ze dać inni ze nie dać
zakwasu zostało ok 400g dałem do lodówki jak sie uda zaś go rozpędzę ponoć im starszy tym lepszy
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

Teraz patrze i podwjoilo swoja objetosc chyba zakwas dobry
marecki
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 168
Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: marecki »

Ten przepis. z yutube masz super. Koleżanka do dziś również piecze. I jej się udaje Tylko brak tych pieców !
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10936
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: yukon »

Jaja niezle,kiedys kobiety sie zajmowaly wyrobem chleba a faceci robieniem bimbru,teraz widze goscie lepia bochenki az milo,jak zaraz dzulka, borsia albo jaskolka zapytaja jaka temperatura ma byc w baniaku z bimbrem to nic tylko skoczyc w przepasc :dusi:
:-D
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
ab48
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 82
Rejestracja: 25 paź 2012, o 19:28
Województwo: Wybierz

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: ab48 »

No...a jak dodać jeszcze że faceci są żonami to..
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Posty: 709
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: Czy jest tu jakis piekarz?

Post autor: DEX »

no dobra
chlebek sie udal jest b.dobry troszke za malo soli tylko dalem innym razem poprawie
jak na pierwszy raz mysle ze jest wysmienity
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”