
Czy jest tu jakis piekarz?
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
Czy jest tu jakis piekarz?
Szukam przepisu na chleb na zakwasie zytnim.taki jakis stary sprawdzony przepis.zakwas choduje juz 6 dni.ale dobrego przepisu na chleb nie moge znalezc.chodzi mi o taki jak kiedys w domu pieczono.w necie jest duzo ale wsio takie jakies szybkie .a pamietam ze kiedys zanim chleb byl w piecu to 2 dni chyba musialo ciasto przerobic a te co sa to pyk do michy 1h i do pieca. 

- explokera
- Marszałek
- Posty: 3223
- Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: A.
- Lokalizacja: na zachód od Wisły
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
- Jaskółka
- Moderator
- Posty: 2585
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
- Województwo: Pomorskie
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
Rzeczywiście ... twa to pół tygodnia 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nil admirari
-
- Kapitan
- Posty: 791
- Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
- Województwo: Wybierz
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
Mąka żytnia na chleb musi leżeć kilka miesięcy żeby chleb nie opadł My mamy piekarnie Gs z 45 i z niej chleb o dobre składniki jest trudno Zakwas i mąki to podstawa
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
Mam tego zakwasu ok 1l .i jakie proporcje z maka?1do1?1kg maki na 1kg zakwasu i to wymieszac?pierwszy raz chce upiec i prosil bym o przepis taki łopatologiczny 

-
- PLUTONOWY
- Posty: 83
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 10:07
- Województwo: Wybierz
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
-
- ST-SIERZANT
- Posty: 168
- Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
- Województwo: Świętokrzyskie
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
DEX- nie przypal-! i pochwal się smakiem prawdziwego chleba - ten ostatni przepis. Pamiętam jak robiła identycznie mama -!!!-40- lat wstecz . Smakowało na gorąco. Piec stoi do dziś.
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
no pochwale sie
puki co dałem 450 g zakwasu i 530 g mąki żytniej plus ok 600 ml wody teraz ładnie wyrasta.jutro tak myślę dać po ok 300 żytniej i 300 pszennej plus ok 600 ml wody zostawię na 4-5h i do foremek,z tego co tam wykminilem to piec na 250 i zmniejszyć na 200 i 40 min
piszą tez żeby dać jakąś miseczka z woda ale nie wiem inni ze dać inni ze nie dać
zakwasu zostało ok 400g dałem do lodówki jak sie uda zaś go rozpędzę ponoć im starszy tym lepszy
puki co dałem 450 g zakwasu i 530 g mąki żytniej plus ok 600 ml wody teraz ładnie wyrasta.jutro tak myślę dać po ok 300 żytniej i 300 pszennej plus ok 600 ml wody zostawię na 4-5h i do foremek,z tego co tam wykminilem to piec na 250 i zmniejszyć na 200 i 40 min
piszą tez żeby dać jakąś miseczka z woda ale nie wiem inni ze dać inni ze nie dać
zakwasu zostało ok 400g dałem do lodówki jak sie uda zaś go rozpędzę ponoć im starszy tym lepszy
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
-
- ST-SIERZANT
- Posty: 168
- Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
- Województwo: Świętokrzyskie
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
Ten przepis. z yutube masz super. Koleżanka do dziś również piecze. I jej się udaje Tylko brak tych pieców !
- yukon
- Administrator
- Posty: 10936
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
Jaja niezle,kiedys kobiety sie zajmowaly wyrobem chleba a faceci robieniem bimbru,teraz widze goscie lepia bochenki az milo,jak zaraz dzulka, borsia albo jaskolka zapytaja jaka temperatura ma byc w baniaku z bimbrem to nic tylko skoczyc w przepasc



„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- ab48
- PLUTONOWY
- Posty: 82
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 19:28
- Województwo: Wybierz
- DEX
- Porucznik
- Posty: 709
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
- Województwo: Pomorskie
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
no dobra
chlebek sie udal jest b.dobry troszke za malo soli tylko dalem innym razem poprawie
jak na pierwszy raz mysle ze jest wysmienity
chlebek sie udal jest b.dobry troszke za malo soli tylko dalem innym razem poprawie
jak na pierwszy raz mysle ze jest wysmienity