Stare receptury i przepisy
- viwaldi
- Porucznik
- Posty: 624
- Rejestracja: 13 sie 2014, o 10:44
- Województwo: Wybierz
- Has thanked: 60 times
- Been thanked: 123 times
Re: Stare receptury i przepisy
Moja modyfikacja przepisu na balkanskie cevapy
Mielone mieso, najlepiej wolowo-wieprzowe (robilem tez z dodatkiem indyka - wychodzi delikatniesze) + duzo przypraw: bazylia, curry, ostra papryka (ja dodaje dodatkowo chili) i czarny pieprz. Calosc wymieszac i najlepiej odstawic do lodowki zeby sie przegryzlo. Ale mozna smazyc od razu. Smazymy na oliwie!
Podaje sie na drobno pokrojonej cebuli. Ostatnio do cebuli dodaje drobno pokrojone zielone oliwki (dla mnie psuja idealnie). Dla zlagodzenia ostrosci, cebule polewam gestym naturalnym jogurtem i na to wykladam mieso. Dookola polewamy oliwa ze smazenia. Po przyprawach powinna miec zolto-pomaranczowy kolor. Jak jest jasny to przypraw bylo za malo
Smacznego
A tu przepis w oryginale:
http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/re ... kDPur9Odpg
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86evap%C4%8Di%C4%87i
Pamietac nalezy, ze to danie popularne na balkanach wiec w sumie przepisow jest tyle ilu kucharzy.
Mielone mieso, najlepiej wolowo-wieprzowe (robilem tez z dodatkiem indyka - wychodzi delikatniesze) + duzo przypraw: bazylia, curry, ostra papryka (ja dodaje dodatkowo chili) i czarny pieprz. Calosc wymieszac i najlepiej odstawic do lodowki zeby sie przegryzlo. Ale mozna smazyc od razu. Smazymy na oliwie!
Podaje sie na drobno pokrojonej cebuli. Ostatnio do cebuli dodaje drobno pokrojone zielone oliwki (dla mnie psuja idealnie). Dla zlagodzenia ostrosci, cebule polewam gestym naturalnym jogurtem i na to wykladam mieso. Dookola polewamy oliwa ze smazenia. Po przyprawach powinna miec zolto-pomaranczowy kolor. Jak jest jasny to przypraw bylo za malo
Smacznego
A tu przepis w oryginale:
http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/re ... kDPur9Odpg
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86evap%C4%8Di%C4%87i
Pamietac nalezy, ze to danie popularne na balkanach wiec w sumie przepisow jest tyle ilu kucharzy.
- Rating: 5.56%
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
No i kombinuj człowieku czym tu podlewać świeżego grilowanego pstrąga
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tisio
- Zasłużony
- Posty: 2147
- Rejestracja: 29 paź 2012, o 06:55
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Lublin
- yukon
- Administrator
- Posty: 10904
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Smakowicie to wyglada,a rybka z wlasnej hodowli?
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 52 times
Re: Stare receptury i przepisy
Rybeńki sanowe potokowce , tęczaki itdyukon pisze:Smakowicie to wyglada,a rybka z wlasnej hodowli?
Kolego Green, podałeś choć jeden przepis ? Zwracaj proszę uwagę na tytuły tematów. baży
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- These users thanked the author Green 66 for the post (total 2):
- yukon • autsajderek
- Rating: 11.11%
- autsajderek
- CHORAZY
- Posty: 267
- Rejestracja: 19 mar 2015, o 23:38
- Województwo: Brak
- Imię: Paweł
- Lokalizacja: Polska pólnocno-wschodnia
Re: Stare receptury i przepisy
Piękne sztuki... zazdroszczę
Za górami, za lasami, za czterema burgerkingami, był sobie las, zielony las, w lesie tym miś, co w ekosystem wdepną po pas...
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Baży masz rację Poprawiam
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Osuszyć. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Ryby natrzeć sokiem z cytryny, przyprawą uniwersalną i pieprzem (również od środka).
Do środka włożyć po 2 dkg masła i 2 plastry cytryny, oraz część posiekanego kopru.
Spiąć wykałaczkami. Odstawić na godzinę do lodówki, żeby rybka przeszła smakiem.
Po tym czasie grillować po kilka minut z każdej strony.
Podawać z kawałkiem świeżej cytryny.
I to jest to. Lubię ryby i przy najbliższym grilu wypróbuję Twój przepis baży
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Osuszyć. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Ryby natrzeć sokiem z cytryny, przyprawą uniwersalną i pieprzem (również od środka).
Do środka włożyć po 2 dkg masła i 2 plastry cytryny, oraz część posiekanego kopru.
Spiąć wykałaczkami. Odstawić na godzinę do lodówki, żeby rybka przeszła smakiem.
Po tym czasie grillować po kilka minut z każdej strony.
Podawać z kawałkiem świeżej cytryny.
I to jest to. Lubię ryby i przy najbliższym grilu wypróbuję Twój przepis baży
- yukon
- Administrator
- Posty: 10904
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Znacie to uczucie gdy zabierze sie wszystko oprocz zarcia i nagle po poludniu czlowiek z glodu je szczaw i liscie?tak wlasnie bylo do momentu jak namacalem w plecaku konserwe domowej roboty z dziczyzna od kolegi greena66,mozna smialo powiedziec ze uratowal mi zycie :Dto byla nasmaczniejsza konserwa jaka jadlem w zyciu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- yukon
- Administrator
- Posty: 10904
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Lato na maxa,chyba cos tam grilujecie w domu czy na lesie?czy tylko "turystyczna" leci i browar?
Kobieta pojechala z dziecmi na urodziny to sobie zrobilem stara recepture bieszczadzka yukona.
Wystarczy jakis ogien,kawalek blachy,3 zabki czosnku,jedna papryka,dwa ziemniaczki pokrojone w talarki,kawal steka wolowego,ogorki kiszone,browarek i mamy full proteinowo-weglowo-witaminowy zestaw wakacyjny
Kobieta pojechala z dziecmi na urodziny to sobie zrobilem stara recepture bieszczadzka yukona.
Wystarczy jakis ogien,kawalek blachy,3 zabki czosnku,jedna papryka,dwa ziemniaczki pokrojone w talarki,kawal steka wolowego,ogorki kiszone,browarek i mamy full proteinowo-weglowo-witaminowy zestaw wakacyjny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- yukon
- Administrator
- Posty: 10904
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Duzy indyk,piekarnik,warzywa,kukurydza,przyprawy i mamy zestaw na swieto dzien Dziekczynienia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- yukon
- Administrator
- Posty: 10904
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Dzis na szybko,stara receptura wloczykija:
"Jak palisz stare deski na grillu to usmaz tez "stejka""
"Jak palisz stare deski na grillu to usmaz tez "stejka""
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 52 times
Re: Stare receptury i przepisy
Dziś brzana , jeżeli ktoś złowi polecam stary sprawdzony przepis ; rybę po oczyszczeniu solimy , pieprz plus sok z cytryny .Układamy na foli
aluminiowej obkładamy szatkowaną świeżą kapustą marchewką cebulą i co tam kto ma z zieleniny . Zawijamy szczelnie folię - pieczemy na grillu lub ognisku . Popychamy piwkiem
aluminiowej obkładamy szatkowaną świeżą kapustą marchewką cebulą i co tam kto ma z zieleniny . Zawijamy szczelnie folię - pieczemy na grillu lub ognisku . Popychamy piwkiem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rating: 5.56%
- tisio
- Zasłużony
- Posty: 2147
- Rejestracja: 29 paź 2012, o 06:55
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Lublin
Re: Stare receptury i przepisy
Może nie przepis, ale jak najbardziej stare.Może komuś się przyda http://galerie.platine.pl/baczewski-sza ... 52873.html
Bóg, Honor, Ojczyzna
- tisio
- Zasłużony
- Posty: 2147
- Rejestracja: 29 paź 2012, o 06:55
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Lublin
Re: Stare receptury i przepisy
Kolejna porcja naklejek na butelki http://www.czajkus.friko.pl/Etykiety/Po ... tarsze.htm
Bóg, Honor, Ojczyzna
- yukon
- Administrator
- Posty: 10904
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 646 times
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy.
Strasznie stary przepis na baraninke:
Jak tylko zima minie,rozpalamy grilla drewnem,potem dodajemy wegiel drzewny najlepszej bieszczadzkiej jakosci,nastepnie kladziemy na to kawal baraniny,baranina ma to do siebie ze albo sie ja kocha albo nienawidzi,dlatego w moim domu tylko ja ja jem i musze ja robic na grillu za domem,bo ci co sie nie znaja,mowia ze smiedzi
Zadnych przypraw czy innych trickow tu nie trzeba,usmazyc i jesc,najlepiej z setka bimbra
Jak tylko zima minie,rozpalamy grilla drewnem,potem dodajemy wegiel drzewny najlepszej bieszczadzkiej jakosci,nastepnie kladziemy na to kawal baraniny,baranina ma to do siebie ze albo sie ja kocha albo nienawidzi,dlatego w moim domu tylko ja ja jem i musze ja robic na grillu za domem,bo ci co sie nie znaja,mowia ze smiedzi
Zadnych przypraw czy innych trickow tu nie trzeba,usmazyc i jesc,najlepiej z setka bimbra
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rating: 5.56%
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.