Mielone mieso, najlepiej wolowo-wieprzowe (robilem tez z dodatkiem indyka - wychodzi delikatniesze) + duzo przypraw: bazylia, curry, ostra papryka (ja dodaje dodatkowo chili) i czarny pieprz. Calosc wymieszac i najlepiej odstawic do lodowki zeby sie przegryzlo. Ale mozna smazyc od razu. Smazymy na oliwie!
Podaje sie na drobno pokrojonej cebuli. Ostatnio do cebuli dodaje drobno pokrojone zielone oliwki (dla mnie psuja idealnie). Dla zlagodzenia ostrosci, cebule polewam gestym naturalnym jogurtem i na to wykladam mieso. Dookola polewamy oliwa ze smazenia. Po przyprawach powinna miec zolto-pomaranczowy kolor. Jak jest jasny to przypraw bylo za malo

Smacznego
A tu przepis w oryginale:
http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/re ... kDPur9Odpg
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86evap%C4%8Di%C4%87i
Pamietac nalezy, ze to danie popularne na balkanach wiec w sumie przepisow jest tyle ilu kucharzy.
