mała kuchnia włóczykija...

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

Betty a ile tej papryki i w jakim kolorze?
Awatar użytkownika
Betty
Porucznik
Porucznik
Posty: 575
Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Betty »

peperoni pisze:Betty a ile tej papryki i w jakim kolorze?
Według uznania, ja dodaję zieloną i czerwoną po 1 sztuce ,ale można dołożyć i żółtą- wszystko zależy od fantazji i tego co mam w lodówce ;)
Czasem dodaję pomidory z puszki , ma wtedy fajny kolor i smaczek nieco inny. :spoko:
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni
Posty: 2021
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Dżulka »

Moja próba wschodniego smaku, z odrobiną zwierzęcej fantazji :) proziaki są pyszne,w mojej kuchni stały się doskonałym dodatkiem do sałat i zup,a z masłem czosnkowym, komponują się znakomicie, Wirtuoz Zbrodni :brawo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

Betty - zrobiłem dziś eksperymenta i zamiast kuraka dałem żeberka i tak jak chcialas paprykę
muszę powiedzieć że trzeba było dodać kostką rosołową wołową do tego i wszystko jest ok
Awatar użytkownika
Betty
Porucznik
Porucznik
Posty: 575
Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Betty »

peperoni pisze:Betty - zrobiłem dziś eksperymenta i zamiast kuraka dałem żeberka i tak jak chcialas paprykę
muszę powiedzieć że trzeba było dodać kostką rosołową wołową do tego i wszystko jest ok
Widzę że smakosz jesteś :spoko: :brawo:
Awatar użytkownika
Festung
SPEC
SPEC
Posty: 1523
Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:35
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Sátoraljaújhely

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Festung »

Betty pisze:
peperoni pisze:Betty - zrobiłem dziś eksperymenta i zamiast kuraka dałem żeberka i tak jak chcialas paprykę
muszę powiedzieć że trzeba było dodać kostką rosołową wołową do tego i wszystko jest ok
Widzę że smakosz jesteś :spoko: :brawo:
O czym wy piszecie :?: Głodny jestem :zakrywa:
Gdybym był cukierkiem jaki miałbym smak?
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

o tym co w brzuszku może być ?
ba próbowałem dzisiaj 'sajgonki' po mojem kapusta grzyby i dodatki
z czerwonym barszeczem było ok :spoko: :popijawa: :-D
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, o 23:28 przez peperoni, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Festung
SPEC
SPEC
Posty: 1523
Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:35
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Sátoraljaújhely

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Festung »

peperoni pisze:o tym co w brzuszku może być ?
Tak co zrobiłeś z tymi żeberkami i papryką?
Gdybym był cukierkiem jaki miałbym smak?
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

Wspaniałe udka w sosiku
na stronie 4
zmieniłem tylko ze dodałem kostkę wołową do smaku i zamiast udek żeberka no i parykę w małą kostkę jak sugerowała Betty
Awatar użytkownika
Festung
SPEC
SPEC
Posty: 1523
Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:35
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Sátoraljaújhely

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Festung »

peperoni pisze:Wspaniałe udka w sosiku
na stronie 4
zmieniłem tylko ze dodałem kostkę wołową do smaku i zamiast udek żeberka no i parykę w małą kostkę jak sugerowała Betty
Ok ,na bank zrobię je. :spoko:
pzdr.
Gdybym był cukierkiem jaki miałbym smak?
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

Festung smacznego
Awatar użytkownika
Betty
Porucznik
Porucznik
Posty: 575
Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Betty »

Co smacznego przygotowujecie na Wielkanocne Święta ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Betty
Porucznik
Porucznik
Posty: 575
Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Betty »

Nikt nie zabiera głosu to ja smaczków troszkę zrobię :diabełek:
Pierwsze Święto wyjazdowe więc nie wiem co będzie ale ponieważ ziemia zmarznięta więc wykopki odwołane w tym roku i na poniedziałek zaprosiłam rodzinkę do siebie.....
Przygotuję boczek pieczony (przepis vel Skansena ) ale z chrupiącą skórką -trudno będę piec szorować ! (Czegóż nie robi sie dla rodziny ....)
Będzie też biała kiełbasa gotowana z majerankiem i czosnkiem ,obsmażana na maśle . Jako dodatki ziemniaki lub ryż albo kasza perłowa do tego surówka z białej kiszonej kapusty, czerwona kapusta smażona na maśle lub ogórki kiszone albo korniszonki ( pestycydów nie lubię więc sałaty i świeże ogórki, pomidory odpadają ! ). Deser tradycyjny, sernik królewski czyli podkład czarny z kakao i taka posypka na nim .
Jako zwieńczenie biesiady lody z owocami ( brzoskwinie i winogrona i maliny ) z dodatkiem likieru - niech żałują kierowcy :diabełek:
Awatar użytkownika
Zolnierz1944
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 115
Rejestracja: 4 gru 2012, o 19:31
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Callies

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Zolnierz1944 »

Też czasami lubię coś upichcić :-D Najczęściej eksperymentuję z jajecznicą, więc podam prosty, ale dobry przepis na ów potrawę ;)

Składniki(na jedną osobę):
3 jajka kurze (chyba że ktoś woli niegolone :lol: )
1 papryczka chili (musi być świeża!)
szczypta soli, bazylii i oregano(bazylia i oregano podobnie jak papryka- świeże!)
masło (do smażenia)

Jajka wraz z bazylią i oregano wymieszać, tak, aby wszystko ładnie się komponowało. Paprykę delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu przez około minutę. Na podsmażoną paprykę wlać wcześniej wymieszane jajka, dodać soli do smaku. Smażyć wedle uznania, ja lubię dobrze ściętą jajecznicę, lecz znam osoby które wolą raczej rzadszą...

Smacznego!
Awatar użytkownika
człowiekpiachu
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1633
Rejestracja: 2 lis 2012, o 15:43
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Lokalizacja: Roztocze.

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: człowiekpiachu »

Zolnierz1944 pisze:Też czasami lubię coś upichcić :-D Najczęściej eksperymentuję z jajecznicą, więc podam prosty, ale dobry przepis na ów potrawę ;)

Składniki(na jedną osobę):
3 jajka kurze (chyba że ktoś woli niegolone :lol: )
1 papryczka chili (musi być świeża!)
szczypta soli, bazylii i oregano(bazylia i oregano podobnie jak papryka- świeże!)
masło (do smażenia)

Jajka wraz z bazylią i oregano wymieszać, tak, aby wszystko ładnie się komponowało. Paprykę delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu przez około minutę. Na podsmażoną paprykę wlać wcześniej wymieszane jajka, dodać soli do smaku. Smażyć wedle uznania, ja lubię dobrze ściętą jajecznicę, lecz znam osoby które wolą raczej rzadszą...

Smacznego!
Robię bardzo podobną z pewną modyfikacją składników.Bez papryki,bez oregano tylko świeży boczek w kostkę,świeża bazylia i świeży majoran i masło ale ja daję na klarowane.Gwarantuję lepsza
Każdy ma prawo do własnego zdania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”