Tym,którzy tam zginęli i giną....

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Województwo: Wybierz

Re: Tym,którzy tam zginęli i giną....

Post autor: Catadero »

:zgoda: :spoko: :tak:

C.
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

Post autor: boss64 »

:ukłon: :ukłon:
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

dawnymi kategoriami:gdzie ukryć igłę żeby jej przy rewizji nie znaleziono?Co zrobićz uzbeckim słowniczkiem?nitkami,ołówkiem? Boże dobry! znowu zamknięcie ścisk , smród transporty!Byle razem!
Już tylkoto jedno zastrzeżenie i prośba tłuczesię we mnie na półprzytomnie,poprzez cały zamęt pakowania, pośpiechu, rozpaczy .Byle nas nie rozdzielili w więzieniu!.Wylegli na drogę wszyscy nasi przyjaciele.....Zapłakana Muslima, babusia,bobo,Husnija z Osiwem na ręce....Wypełzła z głębi zagrody bibi,zadyszana wzruszeniem i astmąKaprawa żona Karapczyka krztusi się głupkowato za skrzydłem bramy, a on, pięknym wschodnim ruchem , przykładaraz po raz dłoń do piersi i czoła Inna rzecz że musi być wściekły że mu się nie udało smyknąć czegoś w zamieszaniu.
Mafi-Sroczka, i piękny Sali , i cały tłum innych, ledwie z widzenia znanych nam ludzi. Dziw-----, prędko rozniosło się po kołchozie!Dołem w piasku, stado dzieci niecąc pod niskie światło zwały mętnego kurzu.Słońce stoczyło się już między pręty przydrożnych drzew i zachodzi, ja kna silny wiatr , ogromne i purpurowe......
?????
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

:gitarzysta: :ukłon: :pozdro:

C.
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

:ukłon: o: :ukłon:
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Województwo: Pomorskie

Post autor: Jaskółka »

:spoko:
nil admirari
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

...purpurowe.
Kolejne ściskanie wciągających się do nas ,zacnych rąk bezładne słowa pożegnania i bezradne, łzami popłynięte uśmiechy.Płaczącą Muslimę ściskamy wszystkie trzy, długo i serdecznie.Jej żal .Takie to to ciche ,pracowite i bezbronne.....Nie pomóc niczym więcej , kreślę szybki krzyżyk na małej cygańskiej męczenniczki, której komunizm odebrał wszystko od Boga----po barany!
Pożegnalne spojrzenie na cudowną srebrzystą bramę o rzeźbionych skrzydłach, na wyzierający ponad murek bury,cynamonowy o zachodzie sad,na ślepą szybkę naszej poczciwej "kibitki"........
a potem....skrzypnęła srba, wchłonęło nas wstecz po czym grzęznącym w piasku tępem ruszamy przed siebie....
Dziwnie jest cz lowiekowi, który znów skosztował wolności jechać taką cudownie otwartą przestrzenią na powrót do więzienia....
Strachujuż we mnie ani krzty , tylko zmęczenie i rezygnujący powoli świat,mam wrażenie ,że go go nsgarniam w siebie na zapas niewiadome miesiące czy lata zamknięcia które mają znowu przyjść ze wszystką znajomą już ich udręką ........
???
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator

:ukłon: :ukłon: :ukłon: :brawo:
nil admirari
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

jutro cdn. :cicho:
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

czy nasza bohaterka ginie w transporcie? czy jeszcze jej przygody potrwają? :cicho:
Awatar użytkownika
szamanka
Kapitan
Kapitan

Post autor: szamanka »

Boss, domyslam się jak trudno realizować jednoczesnie kilka projektow. :nieśmiały: ale nie śmiej tego robic. Losy zeslanych były tragiczne, ich warunki zmienne, ale wielu doczekalo się powrotu do kraju. Niech wsrod wszystkich perturbacji będzie to dane naszej Bohaterce. :ukłon:
:pozdro:
▶ ▲▲ reach out and touch Faith
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

postaram się może Was nie zanudzę
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

Helena z <Marysią mówią coś wprawdzie koło mnie ,że jeszcze nie takie całkiem pewne że gdyby to historię z brygadierem to dlaczegóż by nas zabierano wszystkie trzy-nie umieją jednak poda sobiani mnie wytłumaczenia tego co się stało Próbują się ze mnie śmiać , wymyślają mi od strachoputa i panikarza, ja jednak wiem swoje i zazdroszczę im po cichu bezcelowych złudzeń.No trudno.I tak przez te oststnie trzy miesiące było nam tu przecie cudownie!
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator

:ściska: :spoko: :pozdro:
nil admirari
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

Normalnywykres losów w Rosji miał z reguły rysunek zębaty---jak gorączka przy malarni.Po dobrym musiał przyjść zły .Wiadomo....cała rzecz w tym , żeby się przygotować , żeby nic na człowieka nie spadło zbyt nagle żeby miał czas siły zebrać , zaciągnąć się dobrą wolą przyjęcia i pogodzenia się ze wszystkim co mu sądzone, żeby się nie dać zaskoczyć---ot co, żeby się nie dać zaskoczyć........
????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”