Żołnierz A-W z Szebni

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Wybierz

Re: Żołnierz A-W z Szebni

Post autor: boss64 »

w związku z wieloma pytaniami, odpowiadam ,że jest to relacja opisująca fakty autentyczne przez dobrze znajomą mi osobę.
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

sytuacja ta powtarzała się podczas kŻDEJ NASZEJ JAZDY NA KAŻDEJ TRASIE, ZAWSZE TO SAMO, "DOBROWOLNA dobrowolna zrzutka kosztowności , i później głuche pojedyńcze strzały, tak rodziła się "potęga rewolucyjna"leciały, dni, tygodnie i lata, napatrzyłem się trochę na sprawiedliwość, aż nagle podczas postoju wśród grupki stojących słyszę ......
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

rozmowę w ojczystym języku, przyglądam i wsłuchuję się uważnie co prawda słyszę w tym szumie co drugie słowo, ale jestem pewien to wiarus z pod Gorlic, dostal się do niewoli po walkach pod Sękową........
???
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

a byłbym zapomniał mój kuferek,leżący w kącie, był świadkiem tych wszystkich wydarzeń...
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

postanowiłem poczekać na odpowiedni moment aby porozmawiać z rodakiem, ale pilnowali dobrze więc strach było się zbliżać, czekałem dalej, podczas może trzeciego lub czwartego postojujuż nie pamiętam,zresztą kto by to spamiętał, przy tych wszystkich wydarzeniach.Patrzę stoi na uboczu i pali jakiegoś skręta, rozglądając się podchodzę ostrożnie, przedstawiam się Władysław z Tarnowca polak, on zaskoczony odpowiada, Staszek z Biecza, chyba strażnicy coś zauważyli bo dwóch ruszyło w naszą stronę, zdąrzyłem szepnąć później porozmawiamy i wróciłem do swojego "lokum"Ruszyliśmy po komendzie siadaćruszyliśmy w dalszą drogę.....
?????
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

a oto zdjęcie mojego słynnego kuferka i niewielka część jego zawartości, kuferek ten, który był świadkiem wielu zdarzeń
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

przy kolejnym postoju Staszek kręcił się bvlisko lokomotywy zerkając w moją stronę był bardzo ostrożny , ale pilnujący bacznie obserwowali całe otoczenie pociągu nie dając porozmawiać w jakichś grupkach kolejna okazja nadarzyła się dopiero za którymś tam postojem , wówczas podczas naszej szybkiej rozmowy, diabelski plan, jak będziemy blisko polskich granic bierzemy nogi za pas , a do tego czasu musimy zgromadzić co się da do jedzenia na drogę, bo nie wiedzieliśmy co nas będzie czekać, reszta z kuferka troszkę później.
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

Dołączam kolejną część z mojego kuferka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MrProper
Podpułkownik
Podpułkownik

Post autor: MrProper »

Piękne rzeczy :o Czekam na dalszą część :ukłon: :ukłon: :brawo: :pozdro:
Teknetics delta 4000+ Detech 13" Ultimate && Garrett At Pro International
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

czekaj będę dozował po troszku będzie ciekawiej i na dłużej kolejna część jutro, bo dziś mam jeszcze coś innego do roboty, ale fanty miał fajne w tym kuferku ale o reszcie w kolejnych częściach
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

co z resztą zawartości kuferka w dalszych częściach tylko dla wytrwałych, a teraz, jesteśmy w pociągu, gromadzenie żywności przebiegało bardzo trudno i mozolnie, bo to co dostawaliśmy ledwo starczało nabieżące potrzeby, ale siła woli pchała nas do kraju, więc zaciskając zęby , powoli realizowaliśmy plan, czasem coś do jedzenia zostało w v wagonie, zostało to z wielkim szacunkiem zagospodarowane powoli nasze zapasy zaczęły rosnąć , jeśli można to tak nazwać, po głowie pelentała się myśl , na drogę przydałby się jakiś pistolet lub coś innego strzelającego tylko jak zdobyć? , niewiedzieliśmy co może nas spotkać po drodze?, złapani podczas ucieczki zostalibyśmy uznani za wrogów klasowych , wrogów przemian klasowych, wrogiem rewolucji, złapani później uznani zostalibyśmy za szpiegów i oczywiście"po wytłumaczeniu się i sprawiedliwym procesie kulka w łeb", więc musimy być naprawdę ostrożni.........
????
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

jeszcze szukaliśmy noża wiedziałem że może być bardzo przydatny, bo mój z kuferka był za mały i nie nie przydatny w takiej sytuacji.O broni mogliśmy zapomnieć , wszystko tak pilnowane że chyba jakiś nagły kataklizm mógł coś poradzić, więc obecnie głównym naszym celem stało się zdobycie" cyzoryka" jakiegoś.
Wiecie , coś w tym jest , opaczność czuwała nad biednymi polakami i łut szczęścia uśmiechnął się do nas. Pewnego razu w wagonie znalazłem małe zawiniątko , a w nim kawałek słoniny, trzy cebule, kawałek placka"chleba" , iście królewskie śniadanie , a co najciekawsze obok tego wszystkiego piękny.........
??????
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

mały zgrabny nożyk, niby kuchenny , niby myśliwski, wprost taki jak wymażony dla naszych potrzeb.
Natychmiast zniknął w otchłani mojego rękawa tam mógł być bezpieczny, bo kieszenie były bardzo podpadające i wielokrotnie sprawdzane , a problemów teraz nam nie trzeba,przy kolejnej nadarzającej się okazji dałem znać że jesteśmy gotowi i tylko czekamy na odpowiedni moment.Czułem że to już bliskostrach, niepewność, adrenalina, ale silna chęć powrotu , do domu czy do jednostki jeśli istnieje?..........
?????
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

:spoko:
C.
Awatar użytkownika
boss64