Nowy dwumiesiecznik "podkarpacka historia".
- yukon
- Administrator
- Województwo: Wybierz
- Kontakt:
Nowy dwumiesiecznik "podkarpacka historia".
Moze byc ciekawe czasopismo do poczytania dla maniakow podkarpacia:)
Jak ktos przeczyta niech da znac czy warto kupic.
Nr. 1-2, styczeń-luty 2015
150 stron fascynującej lektury
W numerze:
Zdzisław Beksiński, 10 lat po śmierci - przypominamy sylwetkę tragicznie zmarłego artysty.
Wojna i miłość - blok tekstów o niezwykłych związkach, które rodziły się w okrutnych czasach: historia najsłynniejszego i najbardziej tragicznego romansu więźniów Auschwitz: Edwarda Galińskiego i Mali Zimetbaum; opowieść o miłości więźnia i członkini przyobozowego ruchu oporu: sylwetki bohaterów słynnej powstańczej fotografii ślubnej.
Zawsze o Galicji - gawęda Leszka Mazana.
Moje Podkarpacie - Polska południowo-wschodnia okiem węgierskiego pisarza.
Tajemnice podkarpackich odkryć - historie niezwykłych znalezisk z terenu Polski południowo-wschodniej.
Orły Historii na tropie bieszczadzkich tajemnic - o eksploratorach odkrywających miejsca wojennych tragedii.
Okruchy historii - nieznane fakty z przeszłości regionu, m.in. o: podkarpackiej miłości Adama Mickiewicz, nieudanym wskrzeszaniu zmarłych w Bieździedzy, wynalezieniu skype'a w... Przemyślu, wybitnych pilotach z Mielca.
Nikifor Maruszeczko, zbrodniarz z podkarpackim rodowodem - o najbardziej poszukiwanym przestępcy II RP.
Rzeszów sprzed półwiecza - unikalne fotografie stolicy Podkarpacia z lat 60. XX wieku wykonane przez zmarłego niedawno Józefa Gajdę.
Komiks historyczny Ryszarda Kudziana
Jak czart z Nienadówki Hanusię Chorzępową opętał - niezwykła historia opętania 12-letniej dziewczynki przez ciemne moce sprzed ponad 100 lat opisywana szeroko na łamach europejskiej prasy.
Wigilia przed egzekucją - przejmujący obraz Świąt Bożego Narodzeniu w Kozielsku i Auschwitz.
Podkarpacka ofiara Pearl Harbor - o Władysławie Wardydze, synu emigrantki z Medynii Głogowskiej poległym w czasie nalotu na amerykańską bazę.
Zaginął 75 lat temu - tajemnica zniknięcia utalentowanego poety z Połomii.
Krzywopłoty 1914 - jedna z nagłośniejszych bitew Legionów Polskich z udziałem podkarpackich ochotników.
Dębica w okresie I wojny
Frysztak 1898 - krwawe ekscesy antyżydowskie na Ziemii Strzyżowskiej.
Nowa Dęba - miasto wyrosłe na aminucji.
Śmierć "Jędrusia" - pierwszego partyzanta po "Hubalu".
Tragedia na planie programu "997" - przypomnienie katastrofy helikoptera w Cisnej w 1991 roku.
Bracia Magurowie - opowieść o bohaterskich harcerzach, podkarpackich "Kolumbach".
Skandalista z Sędziszowa Małopolskiego - rzecz o Michale Potockim.
Sylwetki ciekawych postaci z Podkarpacia
Historia ciastkami pisana - o jarosławskich sucharach i biszkoptach
Kącik kulinarny, przegląd dawnej prasy, pełne kalendarium wydarzeń na styczeń i luty, nowości wydawnicze
http://www.podkarpackahistoria.pl/
Jak ktos przeczyta niech da znac czy warto kupic.
Nr. 1-2, styczeń-luty 2015
150 stron fascynującej lektury
W numerze:
Zdzisław Beksiński, 10 lat po śmierci - przypominamy sylwetkę tragicznie zmarłego artysty.
Wojna i miłość - blok tekstów o niezwykłych związkach, które rodziły się w okrutnych czasach: historia najsłynniejszego i najbardziej tragicznego romansu więźniów Auschwitz: Edwarda Galińskiego i Mali Zimetbaum; opowieść o miłości więźnia i członkini przyobozowego ruchu oporu: sylwetki bohaterów słynnej powstańczej fotografii ślubnej.
Zawsze o Galicji - gawęda Leszka Mazana.
Moje Podkarpacie - Polska południowo-wschodnia okiem węgierskiego pisarza.
Tajemnice podkarpackich odkryć - historie niezwykłych znalezisk z terenu Polski południowo-wschodniej.
Orły Historii na tropie bieszczadzkich tajemnic - o eksploratorach odkrywających miejsca wojennych tragedii.
Okruchy historii - nieznane fakty z przeszłości regionu, m.in. o: podkarpackiej miłości Adama Mickiewicz, nieudanym wskrzeszaniu zmarłych w Bieździedzy, wynalezieniu skype'a w... Przemyślu, wybitnych pilotach z Mielca.
Nikifor Maruszeczko, zbrodniarz z podkarpackim rodowodem - o najbardziej poszukiwanym przestępcy II RP.
Rzeszów sprzed półwiecza - unikalne fotografie stolicy Podkarpacia z lat 60. XX wieku wykonane przez zmarłego niedawno Józefa Gajdę.
Komiks historyczny Ryszarda Kudziana
Jak czart z Nienadówki Hanusię Chorzępową opętał - niezwykła historia opętania 12-letniej dziewczynki przez ciemne moce sprzed ponad 100 lat opisywana szeroko na łamach europejskiej prasy.
Wigilia przed egzekucją - przejmujący obraz Świąt Bożego Narodzeniu w Kozielsku i Auschwitz.
Podkarpacka ofiara Pearl Harbor - o Władysławie Wardydze, synu emigrantki z Medynii Głogowskiej poległym w czasie nalotu na amerykańską bazę.
Zaginął 75 lat temu - tajemnica zniknięcia utalentowanego poety z Połomii.
Krzywopłoty 1914 - jedna z nagłośniejszych bitew Legionów Polskich z udziałem podkarpackich ochotników.
Dębica w okresie I wojny
Frysztak 1898 - krwawe ekscesy antyżydowskie na Ziemii Strzyżowskiej.
Nowa Dęba - miasto wyrosłe na aminucji.
Śmierć "Jędrusia" - pierwszego partyzanta po "Hubalu".
Tragedia na planie programu "997" - przypomnienie katastrofy helikoptera w Cisnej w 1991 roku.
Bracia Magurowie - opowieść o bohaterskich harcerzach, podkarpackich "Kolumbach".
Skandalista z Sędziszowa Małopolskiego - rzecz o Michale Potockim.
Sylwetki ciekawych postaci z Podkarpacia
Historia ciastkami pisana - o jarosławskich sucharach i biszkoptach
Kącik kulinarny, przegląd dawnej prasy, pełne kalendarium wydarzeń na styczeń i luty, nowości wydawnicze
http://www.podkarpackahistoria.pl/
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- GANDI
- SPEC
Re: Nowy dwumiesiecznik "podkarpacka historia".
Są to przedruki, zbór już istniejących artykułów i publikacji ogolno dostepnych, których pewnie 80 % czytałem. Zobaczymy resztę kwestia tez ceny. Niektóre nagłówki rodem z faktu "Frysztak 1898 - krwawe ekscesy antyżydowskie na Ziemii Strzyżowskiej". Ekscesy to sobie moga być po meczu, a nie wtedy kiedy morduje sie ludność polską chowa w bezimiennej mogile. (po prowokacji i na zamowienie naszych odwiecznych przyjacioł tak na marginesie). Co do "Orłów Historii mają profil na "fejsie", kazdy może ocenic dokonania. Mnie nie powalają. Pewnie po tuzinie "Bieszczadersów", "Beskidników" i "Pogórzan" stało by się przy tym imperatorami kosmosu. Ot moje subiektywne zdanie, inni moga miec inne oczywiscie. Pozywiom uwidim 

- berserker
- Chorąży Sztabowy
Podpinam sie pod GANDIego, tez mam takie zdanie, hej!
-
- St. Szeregowy
- Województwo: Małopolskie
- Imię: Rysiek
Wydaje mi się że jak na początek to wcale nieżle. 

Ja jestem człowiek.
- GANDI
- SPEC
Jeśli ktoś wcześniej nie czytał tych przedruków oczywiście, że tak. Tylko kiedyś wyrobione artykuły się zakończą i pismo pewne sie nie utrzyma. W zasadzie nic mnie juz nie zdziwi, skoro moje opisy trafiały już za Odre i Dunaj i wracały do Polski, potem przez kogoś do mnie jako prawda objawiona
Niestety mało jest rzeczy nowych, co akurat wcale mnie nie dziwi, niestety.

-
- St. Szeregowy
- Województwo: Małopolskie
- Imię: Rysiek
Coś się zaczyna i coś się kończy.wiele różnych tematów już jest tak opisanych że trudno o nowości.Ale historia również jest dla młodych którzy choć w skromnej "ilości" ale rosną.
Ja jestem człowiek.
- GANDI
- SPEC
W zasadzie nie ma wiele profesjonalnych publikacji poświęconych wojennemu Podkarpaciu. Większość pochodzi z minionej epoki lub zlepku z różnych autorów. Żeby napisać dobry artykuł czy książkę - a to niestety kosztuje - trzeba wiele czasu spędzić w archiwach, bibliotekach, terenie i mieć pojecie o czym się pisze, wynikające ze szczerego zainteresowania tematem. W dobie wygodnictwa internetowego dobrze, że młodzi, których nie jest tak wcale mało (co widać po forach), łapia sie tekstu drukowanego na papierze. Od czegoś trzeba zacząć. Co nie zmienia faktu, dosyć przeciętnego materiału dla osób które maja co najmniej średnie pojecie oraz tonu sensacji - nie opartego w rzeczywistości, w niektórych artykułach reporterskich. Dla początkujących dobry materiał promocyjny zebrany w pigułce 

- boss64
- Zasłużony
fakt literatura dobra, kto wie kiedy wychodzi kolejny numer ? ostatni mam 1,2 pisze że niby na luty, i nie wiem czy szukać już końcem lutego czy dopiero w marcu?