Bazar staroci Bytom a sprawa Ukraińska
- mariusz_w4
- Major
- Województwo: Wybierz
Bazar staroci Bytom a sprawa Ukraińska
Byłem dziś na bazarze,jak zwykle w piątek frekwencja taka sobie ale co ciekawego zaobserwowałem i co potwierdziła rozmowa z dwoma sprzedającymi.
Może dziwne ale wzrosło zainteresowanie bagnetami do mausera wz.98 w bd stanie oraz bronią czarno prochową,a kupcami są Ukraincy. Na poprzednim bazarze wykupili dość pokaźna ilość takich własnie przedmiotów.
Dziś pan podobny do Kiela z Gangu Olsena ,taki pyzaty w czapce w kratkę z czerwonym pomponem latał pomiędzy stoiskami i wyszukiwał bagneciki,a wcześniej ogolony na łyso "kark" w bojówkach sprawdzał stan kilku rewolwerów wystawionych na stoiskach,oczywiście oboje mówili łamaną polszczyzną z wschodnim akcentem. (czytaj ukraińskim )
Oni chyba naprawdę się tam zbroją wszelkimi dostępnymi metodami.
Może dziwne ale wzrosło zainteresowanie bagnetami do mausera wz.98 w bd stanie oraz bronią czarno prochową,a kupcami są Ukraincy. Na poprzednim bazarze wykupili dość pokaźna ilość takich własnie przedmiotów.
Dziś pan podobny do Kiela z Gangu Olsena ,taki pyzaty w czapce w kratkę z czerwonym pomponem latał pomiędzy stoiskami i wyszukiwał bagneciki,a wcześniej ogolony na łyso "kark" w bojówkach sprawdzał stan kilku rewolwerów wystawionych na stoiskach,oczywiście oboje mówili łamaną polszczyzną z wschodnim akcentem. (czytaj ukraińskim )
Oni chyba naprawdę się tam zbroją wszelkimi dostępnymi metodami.
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
-
- Porucznik
Re: Bazar staroci Bytom a sprawa Ukraińska
Wykupywanie bagnetów do karabinów wz.98 i nie tylko bagnetów do karabinów wz. 98 ale i innych, oraz innego sprzętu militarnego przez turystów za wschodniej granicy w Bytomiu trwa już dość długo, biorą hurtem i negocjują jak najniższą cenę. U nas kupują a u siebie sprzedają i nie szukałbym bym tu elementów dozbrajania się
…. Taniej wyszłoby wdrożenie produkcji bagnetów niż zakup bagnetów oryginalnych w dobrym stanie, których jest tak naprawdę niewiele na giełdzie ( Bardzo dobrych właściwie niema wcale )
Faktem jest, że skupują, co im w rączki wpadnie, co do stanu technicznego to sprawą oczywistą jest, że starają się wybierać jak „najładniejsze”. Kiedyś podkupili mi polski nóż szturmowy wz. 55, a ostatnio mocno zabiegał o odkupienie czekana zastępczego A-W, dopiero jak mu dałem do zrozumienia, że oboje wiemy, co mam w ręce …..Odpuścił.
Jutro jadę do Bytomia to na pewno ich spotkam

Faktem jest, że skupują, co im w rączki wpadnie, co do stanu technicznego to sprawą oczywistą jest, że starają się wybierać jak „najładniejsze”. Kiedyś podkupili mi polski nóż szturmowy wz. 55, a ostatnio mocno zabiegał o odkupienie czekana zastępczego A-W, dopiero jak mu dałem do zrozumienia, że oboje wiemy, co mam w ręce …..Odpuścił.

Jutro jadę do Bytomia to na pewno ich spotkam

- mariusz_w4
- Major
Może w części masz rację
co nie oznacza że jakieś grupy powiązane z " UPA" nie kolekcjonują takich fajnych gadżetów 
Co do oferty z fajnych fantów było ze 4 sztuki "michałków" ceny jak w galerii od 1500 do 2300
na jednym stoisku leżały dwa kilofy A-W ,kilka klamerek carskich i więcej nic co by było warte kupna.

Co do oferty z fajnych fantów było ze 4 sztuki "michałków" ceny jak w galerii od 1500 do 2300

na jednym stoisku leżały dwa kilofy A-W ,kilka klamerek carskich i więcej nic co by było warte kupna.
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
-
- Porucznik
mariusz_w4
……nowy dzień, nowe możliwości , choć ja mam poważne kłopoty by tam coś znaleźć dla siebie, a do tego te kosmiczne ceny 

- mariusz_w4
- Major
Może jutro ktoś coś nowego przywlecze ,tyle że co do cen to nie ma co liczyć na jakieś super promocje:)
Wszyscy narzekają że ludzie chodzą a nie kupują,że nie ma ruchu w interesie.Ale jak ktoś za carską klamrę w powiedzmy przyzwoitym stanie woła 150 zeta to wydaje mi się że to troszkę dużo.
Oglądałem tasaki A-W ,dwa w fajnym stanie ale po za zasięgiem finansowym,a co do reszty to wiadomo fajne by były gdyby nie kosztowały aż tyle
lub były w lepszym stanie za tą cenę 
Wszyscy narzekają że ludzie chodzą a nie kupują,że nie ma ruchu w interesie.Ale jak ktoś za carską klamrę w powiedzmy przyzwoitym stanie woła 150 zeta to wydaje mi się że to troszkę dużo.
Oglądałem tasaki A-W ,dwa w fajnym stanie ale po za zasięgiem finansowym,a co do reszty to wiadomo fajne by były gdyby nie kosztowały aż tyle

- smuga_79
- Porucznik
Odkad pamietam to zawsze w Bytomiu na gieldzie byly wysokie ceny.
Pamietam jak 12 moze 14 lat temu lezal piekny Radomiak z zaba skorzana uniwersalna za 350zl.
Nikt go nie chcial kupic bo za drogo
Ceny militariow pna sie do gory nieublaganie...
Ja swoj pierwszy bagnet do kolekcji kupilem wlasnie w Bytomiu. Bagnet tzw Leningradzki z krotka robiona od podstaw glownia...
Pamietam jak 12 moze 14 lat temu lezal piekny Radomiak z zaba skorzana uniwersalna za 350zl.
Nikt go nie chcial kupic bo za drogo

Ceny militariow pna sie do gory nieublaganie...

Ja swoj pierwszy bagnet do kolekcji kupilem wlasnie w Bytomiu. Bagnet tzw Leningradzki z krotka robiona od podstaw glownia...
- mariusz_w4
- Major
W czymś trzeba lokować kapitał
ale to dotyczy tez i portali ogłoszeniowych.Kiedyś kupiłem bagnet z stanie bd,kompletny do mańka za 120,00 teraz za 200,00 ciężko znaleśc.

- Yarek vel KIM
- Moderator
- Województwo: Śląskie
Mariusz, chodzi Ci o tę carską klamrę? Od gościa w granatowym Golfie 3?
Jeżeli tak, to zgodzę się z Tobą, klamra fajna, ale cena o jakieś 30-50 zł za wysoka. Gościu jest z Podkarpacia. Tam kopie i tu sprzedaje.
Jeżeli tak, to zgodzę się z Tobą, klamra fajna, ale cena o jakieś 30-50 zł za wysoka. Gościu jest z Podkarpacia. Tam kopie i tu sprzedaje.
- mariusz_w4
- Major
Ta klamerka miała bicia pułkowe ,a facet o którym mówisz to ten,bo zna każdy "kąt" w miejscach gdzie się kiedyś dużo kopało.Yarek pisze:Mariusz, chodzi Ci o tę carską klamrę? Od gościa w granatowym Golfie 3?
- yukon
- Administrator
- Kontakt:
Klamerka z takim biciem jest warta duzo wiecej.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- GANDI
- SPEC
Wiadomo legendarna lokalizacja i dobra opowieść, więc i cena musi być sprawiedliwa, a jeśli Golf3 to już w ogóle trza brać nawet nie czekać 
Można wiedzieć co to za pułk

- yukon
- Administrator
- Kontakt:
Gandi a co znasz tego jegomoscia w golfie3?:)
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- mariusz_w4
- Major
Jak mnie RAM nie myli to 6 pułkGANDI pisze:Wiadomo legendarna lokalizacja i dobra opowieść, więc i cena musi być sprawiedliwa, a jeśli Golf3 to już w ogóle trza brać nawet nie czekać

Ale "sprzedał " mi jeszcze kawałek pt. diektariew stojący w dopływie Rabego pomiędzy Spalonym a Bałandą . Ktoś coś słyszał o tym czy to jakaś bajka ???
- GANDI
- SPEC
6 pułk był w każdym zakątku tej części Polski ale i tak mu daleko do muromskiego 
Diektariew, hmm, może jakiś kiedyś był rękach "wopisty" ganiającego po krzakach za "benderowcem" ale raczej bliżej 45 r
W każdym razie warto posłuchać.

Diektariew, hmm, może jakiś kiedyś był rękach "wopisty" ganiającego po krzakach za "benderowcem" ale raczej bliżej 45 r

W każdym razie warto posłuchać.
- mariusz_w4
- Major
Słuchać zawsze warto,tylko trzeba odsiewać bajki od prawdy
To taki teren gdzie jednak przemieszcza się dużo ludzi,bliskość szlaków ,dwa schrony studenckie,gospodarka leśna i karabin w strumieniu.Troszkę mało prawdopodobne ale zawsze jest ten odsetek prawdopodobieństwa że jednak