Zabrać ludziom pasję.
- człowiekpiachu
- Generał Dywizji
- Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Zabrać ludziom pasję.
Zabrać ludziom pasję, czyli dziwne zwyczaje w TVP Info
17 grudnia 2013 07:00
Co sobotę przed ekranami telewizorów zasiadają tysiące pasjonatów historii, śledząc zmagania ekipy programu „Było… nie minęło” w odkrywaniu tajemnic i przywracaniu pamięci o zapomnianych bohaterach. Komu zależy na zepchnięciu programu w niepamięć i dlaczego nie szanuje się ogromnej grupy widzów, którzy nie tylko oglądają relacje, ale także tworzą całą społeczność pasjonatów?
Na antenie TVP Info można ostatnio coraz rzadziej oglądać program Adama Sikorskiego „Było… nie minęło. Kronika zwiadowców historii”. Zastępuje się go relacjami z zaśnieżonych dróg, protestami związków zawodowych i innymi „popularnymi” tematami. Pasjonaci, którzy czekają często cały tydzień, żeby wspólnie z ekipą programu odkryć nowe tajemnice, mogą obejść się jedynie wcześniejszymi zapowiedziami i zdjęciami na profilu facebookowym.
Ostatnie dwa weekendy nie były wyjątkiem. Najnowsza relacja została wyemitowana 30 listopada br., a jednym z jej bohaterem był syn legendarnego lotnika ppor. Mirosława Fericia, który przybył na poszukiwania aż z Wielkiej Brytanii. Emocje towarzyszące wyprawie nie są możliwe do opisania, znają je tyko Ci, którzy byli na miejscu lub mogli obejrzeć ostatnie dwie relacje. Tak właśnie wyglądają programy – „żywa historia” i ogromna grupa wspaniałych ludzi.
To nie jedyny sposób marginalizacji tego, na co inni czekają z niecierpliwością. Jeden z wcześniejszych programów nie został wyemitowany o godz. 15.00, ponieważ były ważniejsze sprawy. Emisja zamiast zostać powtórzona o godz. 3.00, miała w tym czasie „swoją premierę”! Polityka informacyjna? Może ktoś ignoruje widzów i próbuje pokazać, że tematami z przeszłości nikt już się nie interesuje? Przy rosnącej liczbie tytułów czasopism historycznych i powstających portali o tematyce historycznej – to trochę dziwne? A może celowe?
Warto w tym miejscu zacytować słynne już słowa Marszałka Józefa Piłsudskiego: „Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości”. Myślę, że ta aktualna do dziś maksyma spowoduje wystarczającą refleksję, żeby ktoś zdążył zmienić swoje niezrozumiałe postępowanie.
Może ktoś zarzuci mi, że działam jednostkowo i nie reprezentuję żadnej grupy. Ma do tego prawo. Proponuję tylko wcześniej zajrzeć na profile facebookowe i poczytać komentarze. Nie będę ich tutaj cytował, ale wiele z nich pełnych jest rozżalenia i złości, czemu trudno się dziwić.
Osobiście nie zgadam się na „cenzurę” wartościowych przekazów w telewizji! Nie daję przyzwolenia na komercję, ponieważ mam prawo wybierać to, co chcę oglądać. Może ktoś uznać, że moje słowa są pełne emocji. Tak rzeczywiście jest, ponieważ także jestem rozżalony i odczuwam niemoc.
Proszę jednocześnie wszystkich ludzi dobrej woli, którym nie jest obojętna wolność wyboru oraz tworzącym wspaniałe społeczności pasjonatów – pomóżcie! Powiedzmy NIE i wpłyńmy na tych, którzy podejmują decyzje!
Marcin Sochoń
http://historykon.pl/zabrac-ludziom-pas ... -tvp-info/
17 grudnia 2013 07:00
Co sobotę przed ekranami telewizorów zasiadają tysiące pasjonatów historii, śledząc zmagania ekipy programu „Było… nie minęło” w odkrywaniu tajemnic i przywracaniu pamięci o zapomnianych bohaterach. Komu zależy na zepchnięciu programu w niepamięć i dlaczego nie szanuje się ogromnej grupy widzów, którzy nie tylko oglądają relacje, ale także tworzą całą społeczność pasjonatów?
Na antenie TVP Info można ostatnio coraz rzadziej oglądać program Adama Sikorskiego „Było… nie minęło. Kronika zwiadowców historii”. Zastępuje się go relacjami z zaśnieżonych dróg, protestami związków zawodowych i innymi „popularnymi” tematami. Pasjonaci, którzy czekają często cały tydzień, żeby wspólnie z ekipą programu odkryć nowe tajemnice, mogą obejść się jedynie wcześniejszymi zapowiedziami i zdjęciami na profilu facebookowym.
Ostatnie dwa weekendy nie były wyjątkiem. Najnowsza relacja została wyemitowana 30 listopada br., a jednym z jej bohaterem był syn legendarnego lotnika ppor. Mirosława Fericia, który przybył na poszukiwania aż z Wielkiej Brytanii. Emocje towarzyszące wyprawie nie są możliwe do opisania, znają je tyko Ci, którzy byli na miejscu lub mogli obejrzeć ostatnie dwie relacje. Tak właśnie wyglądają programy – „żywa historia” i ogromna grupa wspaniałych ludzi.
To nie jedyny sposób marginalizacji tego, na co inni czekają z niecierpliwością. Jeden z wcześniejszych programów nie został wyemitowany o godz. 15.00, ponieważ były ważniejsze sprawy. Emisja zamiast zostać powtórzona o godz. 3.00, miała w tym czasie „swoją premierę”! Polityka informacyjna? Może ktoś ignoruje widzów i próbuje pokazać, że tematami z przeszłości nikt już się nie interesuje? Przy rosnącej liczbie tytułów czasopism historycznych i powstających portali o tematyce historycznej – to trochę dziwne? A może celowe?
Warto w tym miejscu zacytować słynne już słowa Marszałka Józefa Piłsudskiego: „Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości”. Myślę, że ta aktualna do dziś maksyma spowoduje wystarczającą refleksję, żeby ktoś zdążył zmienić swoje niezrozumiałe postępowanie.
Może ktoś zarzuci mi, że działam jednostkowo i nie reprezentuję żadnej grupy. Ma do tego prawo. Proponuję tylko wcześniej zajrzeć na profile facebookowe i poczytać komentarze. Nie będę ich tutaj cytował, ale wiele z nich pełnych jest rozżalenia i złości, czemu trudno się dziwić.
Osobiście nie zgadam się na „cenzurę” wartościowych przekazów w telewizji! Nie daję przyzwolenia na komercję, ponieważ mam prawo wybierać to, co chcę oglądać. Może ktoś uznać, że moje słowa są pełne emocji. Tak rzeczywiście jest, ponieważ także jestem rozżalony i odczuwam niemoc.
Proszę jednocześnie wszystkich ludzi dobrej woli, którym nie jest obojętna wolność wyboru oraz tworzącym wspaniałe społeczności pasjonatów – pomóżcie! Powiedzmy NIE i wpłyńmy na tych, którzy podejmują decyzje!
Marcin Sochoń
http://historykon.pl/zabrac-ludziom-pas ... -tvp-info/
Każdy ma prawo do własnego zdania.
- yukon
- Administrator
- Województwo: Wybierz
- Kontakt:
Re: Zabrać ludziom pasję.
Ja sie nie dziwie temu,wystarczy poczytac co o tym programie pisza na "zaprzyjaznionym" forum -program jest do bani bo Sikorski nie podawal im goracej herbatki
Ale za to ich koledzy ktorzy kreca amtorskie filmy o podobnej tematyce sa ok,pewnie mozna sie na planie nawet browara za free nachlac
Program mial swoje niedociagniecia,ale mial tez klimat i wielu widzow.

Ale za to ich koledzy ktorzy kreca amtorskie filmy o podobnej tematyce sa ok,pewnie mozna sie na planie nawet browara za free nachlac

Program mial swoje niedociagniecia,ale mial tez klimat i wielu widzow.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- vel skansen
- Porucznik
A dodam, że członkowie naszego forum pomagali bezinteresownie przy realizacji ostatnich dwóch odcinków...
no poza parciem na szkło
.
Chciałoby się więcej
.

Chciałoby się więcej

vel...
-
- Kapitan
Ogólnie telewizja teraz to dno i wodorosty
A ten program ma pozytywny wpływ na młodzież sporo poszukiwaczy od niego złapało bakcyla ma on spory wpływ na propagowanie historii Polski , Niestety obecnie nie jest potrzebny świadomy swojej przeszłości obywatel .
A ten program ma pozytywny wpływ na młodzież sporo poszukiwaczy od niego złapało bakcyla ma on spory wpływ na propagowanie historii Polski , Niestety obecnie nie jest potrzebny świadomy swojej przeszłości obywatel .
- baży G2
- Zasłużony
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: Krzysztof
A na TVP Historia leci, o 20:20, tyle że nie codziennie.
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
- loopess
- Moderator
- Województwo: Łódzkie
- Imię: Michał
Re: Odp: Zabrać ludziom pasję.
Szkoda że na tvp historia lecą stare odcinki...
Wycinanie,frezowanie i grawerowanie cnc w materiałach drewnopochodnych tworzywach sztucznych oraz aluminium.
Grawerowanie oraz cięcie ploterem laserowym co2.
WWW.LOOP-TECH.PL
Grawerowanie oraz cięcie ploterem laserowym co2.
WWW.LOOP-TECH.PL
-
- ST-PLUTONOWY
Tutaj sobie można stare odcinki pooglądać
http://vod.tvp.pl/audycje/historia/bylo-nie-minelo
Można sobie zarchiwizować w domciu, aby i tego nie z kasowali
http://vod.tvp.pl/audycje/historia/bylo-nie-minelo
Można sobie zarchiwizować w domciu, aby i tego nie z kasowali
“
- jarol
- CHORAZY
"Osobiście nie zgadam się na „cenzurę” wartościowych przekazów w telewizji! Nie daję przyzwolenia na komercję, ponieważ mam prawo wybierać to, co chcę oglądać. Może ktoś uznać, że moje słowa są pełne emocji. Tak rzeczywiście jest, ponieważ także jestem rozżalony i odczuwam niemoc."
Jakiś nietutejszy? Zaspał czy co? Jak dotąd wszystko było cacy i dopiero jak zabrali mu zabawkę to się zbiesił
I te dziwne: nie daję przyzwolenia i mam prawo...
Przepraszam za sarkazm ale nie potrafię inaczej.
Jakiś nietutejszy? Zaspał czy co? Jak dotąd wszystko było cacy i dopiero jak zabrali mu zabawkę to się zbiesił

I te dziwne: nie daję przyzwolenia i mam prawo...

Przepraszam za sarkazm ale nie potrafię inaczej.
- tisio
- Zasłużony
Nawet znam tych dwóch...vel skansen pisze:A dodam, że członkowie naszego forum pomagali bezinteresownie przy realizacji ostatnich dwóch odcinków...no poza parciem na szkło
.
Chciałoby się więcej.

Bóg, Honor, Ojczyzna
- boss64
- Zasłużony
"Naród bez dziejów, bez historii, bez przeszłości, staje się wkrótce narodem bez ziemi, narodem bezdomnym, bez przyszłości. Naród, który nie wierzy w wielkość, i nie chce ludzi wielkich, kończy się". :rozpacz:
- tisio
- Zasłużony
I o to lemingopodobnym chodzi w tym kraju.Proponuję uśmieszek z flagą polską zastąpić flagą unii europejskiej, gratis dodać szmatę banderowców i będzie gitara 

Bóg, Honor, Ojczyzna