Borsuki już jak widać wybudzone.
za zimą?człowiekpiachu pisze:Trochę zaczynam tęsknić......![]()
![]()
Borsuki już jak widać wybudzone.
Dla osób niebądących myśliwymi poroże łosia kojarzy się najczęściej z ogromnymi łopatami. Tymczasem poroże łosia ma dwie podstawowe formy, jedna z nich to tyki z długimi odnogami, a dopiero druga łopaty z krótszymi odnogami zwanymi pasynkami. Samce łosia zwane bykami noszące tyki to badylarze, a łopaty – łopatacze. Znamienne, że w Polsce spotkanie z łopataczem należy do rzadkości. Normą będzie ono przede wszystkim w Kanadzie, gdzie masa poroża dochodzi do 40 kg a rozłoga do 150 cm. Podobnie jak inne jeleniowate łosie zmieniają swoje poroże co roku. Pierwsze buduje się w 8-9 miesiącu życia łosia. Jest zrzucane w styczniu lub lutym. Drugie zaczyna rosnąć wPigor pisze:Betty, potwierdzam - wiosna nadeszła, ale w lesie nie do końca jest tak, jak na Twoich fotkach. Poniżej zdjęcia z dzisiejszego wypadu do mazurskiego lasu.
Tak, teraz mnie przekonałeśczłowiekpiachu pisze:Nie wiem Pigor czy Cię przekonałem,ale na swoją teorię przedstawię jeszcze kilka dowodów......i ciotce "łososiowej" polecam też tę lekturę.![]()
http://biebrza-foto.org.pl/pl/%C5%81o%C ... 03273.html
Tak, tak ... w pewnym sensie ... rodzinaboss64 pisze:Czy to Twoje koleżanki?
Dobry pomysłboss64 pisze:jak sąsiedzi zaczną Cię krytykować za szczekanie pupilka to powiedz lub zapytaj czy wczoraj w nocy widzieli złodziei , bo Ty będąc z psiakiem na polu ich odstraszyłaś