
mała kuchnia włóczykija...
- MKF
- Główny moderator
- Posty: 836
- Rejestracja: 10 wrz 2012, o 21:33
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: V> RP
- Kontakt:
Re: mała kuchnia włóczykija...
Zrobiłem wczoraj małą wariację proziakową - do ciasta dodałem tylko czosnku (4 ząbki) i pieprzu. Tak na próbę, że rano wezmę sobie do pracy... wytrzymały 10 minut
polecam!!!

- CYGAN
- Marszałek
- Posty: 7776
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:48
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
"Zwyczajna po Bieszczadzku"
SKŁADNIKI to:
Bieszczady...
Piwo...
Dobre Towarzystwo..
Piwo...
Ognicho...
Piwo...
Zwyczajna..
Piwo...
Patyk...
Piwo...
Musztarda Atamańska...
Piwo...
Chlebuś.....
Piwo...
I zgrana ekipa


SKŁADNIKI to:
Bieszczady...
Piwo...
Dobre Towarzystwo..
Piwo...
Ognicho...
Piwo...
Zwyczajna..
Piwo...
Patyk...
Piwo...
Musztarda Atamańska...

Piwo...
Chlebuś.....
Piwo...
I zgrana ekipa



http://www.youtube.com/watch?v=jdLPT8mt6VIPIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO !!!...A WSZYSTKO RESZTĘ TO _ÓJ.....
http://www.youtube.com/watch?v=xLj5xaahdF8
Cyga....
http://www.youtube.com/watch?v=GLv3UNNidto
http://www.youtube.com/watch?v=7av6mgdeCkY
http://www.youtube.com/watch?v=xLj5xaahdF8
Cyga....
http://www.youtube.com/watch?v=GLv3UNNidto
http://www.youtube.com/watch?v=7av6mgdeCkY
- wolfram
- Generał Dywizji
- Posty: 1974
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:18
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
Slimaki !! Czyli pychowe ciacha drozdzowe w wykonaniu @hatsanowny 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
- Betty
- Porucznik
- Posty: 575
- Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
A gdzie przepis??? Miny na fotce 3 i 4 mówią jakby to nie było miłe zajęcie ? 

- wolfram
- Generał Dywizji
- Posty: 1974
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:18
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
Fot 3 i 4 to byl tworczy transBetty pisze:A gdzie przepis??? Miny na fotce 3 i 4 mówią jakby to nie było miłe zajęcie ?


Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
- Dżulka
- Generał Broni
- Posty: 2021
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: lubuskie
Re: mała kuchnia włóczykija...
Gdzie ten przepishatsan38 pisze:Fot 3 i 4 to byl tworczy transBetty pisze:A gdzie przepis??? Miny na fotce 3 i 4 mówią jakby to nie było miłe zajęcie ?a przepis podamy jutro

póki co, bo za nim tam Maruda się zbierze



Zatem
1/2 kg mąki
25dkg + 1 łyżka masła ( bądź ulubinego przez Was tłuszczu do pieczenia )
4 jaja (

1szk cukru ( ja daję puder )
cukier wniliowy
mały proszek do pieczenia
1/4 szk mleka ( może być prosto z lodówki )
1 kieliszek rumu, lub spirytusku ( albo nie, jak kto woli )
Bakalie kupuję gotową porcję i dodaję paczuszkę siekanych ( temi rencami


Z podanych składników przygotowuję ciasto. Ucieram tłuszcz z jajami i cukrami, dodaję mleko i ucieram na wolnych obrotach, stopniowo dodaję mąkę z proszkiem,jeśli mi się wydaje ,że ciasto jest za gęste dolewam jeszcze trochę mleka, ponad to co w przepisie, na koniec wsypuję bakalie i mieszam już przy pomocy łyżki. Porcja jest na dwie tardycyjne keksówki. Ja kupuję jednorazowe i dzielę na trzy porcje.
Piec w do 60 min w tem. 180C.
Właśnie się okazało,że mi padły baterie w kalkulatorze i nie mogę pokazać zdjęć


"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
- Dżulka
- Generał Broni
- Posty: 2021
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: lubuskie
Re: mała kuchnia włóczykija...
Załącznik z kalkulatora 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
- peperoni
- St. Szeregowy
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
a ja zrobilem to x 4

i oczywisci browarek mniamniuśne 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Festung
- SPEC
- Posty: 1523
- Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:35
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Sátoraljaújhely
Re: mała kuchnia włóczykija...
Pizza? z jakiego przepisu?peperoni pisze:a ja zrobilem to x 4i oczywisci browarek mniamniuśne
pzdr.
Gdybym był cukierkiem jaki miałbym smak?
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
- MKF
- Główny moderator
- Posty: 836
- Rejestracja: 10 wrz 2012, o 21:33
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: V> RP
- Kontakt:
Re: mała kuchnia włóczykija...
No właśnie, nie chwal się gotowym efektem tylko zapodaj przepis a jutro niedzielny obiad włóczykija będzie stanowił na drugie danie pizzę Twojego pomysłuFestung pisze:Pizza? z jakiego przepisu?
pzdr.


- peperoni
- St. Szeregowy
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
przygotuję się i kilka innych fotek zrobię, pozbieram do kupy i wyślę
- Dżulka
- Generał Broni
- Posty: 2021
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: lubuskie
Re: mała kuchnia włóczykija...
Nie jest to potrawa świąteczna, ale może ktoś się pokusi o jej przygotowanie
Skrzydełka w zalewie octowej
Składniki:
- 2 kg skrzydełek
- 4-5 jajek
- bulion
- bułka tarta
- olej
Zalewa:
- 6 szk wody
- 4 łyżki ketchupu
-5 łyżek cukru
- kilka ziaren ziela angileskiego
- kilka ziaren gorczycy
- szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 2 cebule
- liść laurowy
Skrzydełka umyć, pokroić na trzy części, odrzucić lotki. Gotować 30 min w bulionie.Następnie panierować w jajku i bułce i usmażyć na oleju z obu stron.Ułożyć w wysokim naczyniu. Ugotować zalewę i zalać nią skrzydełka.Tak przygotowane odstawić na dwa dni.
Skrzydełka w zalewie octowej
Składniki:
- 2 kg skrzydełek
- 4-5 jajek
- bulion
- bułka tarta
- olej
Zalewa:
- 6 szk wody
- 4 łyżki ketchupu
-5 łyżek cukru
- kilka ziaren ziela angileskiego
- kilka ziaren gorczycy
- szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 2 cebule
- liść laurowy
Skrzydełka umyć, pokroić na trzy części, odrzucić lotki. Gotować 30 min w bulionie.Następnie panierować w jajku i bułce i usmażyć na oleju z obu stron.Ułożyć w wysokim naczyniu. Ugotować zalewę i zalać nią skrzydełka.Tak przygotowane odstawić na dwa dni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
- Dżulka
- Generał Broni
- Posty: 2021
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: lubuskie
Re: mała kuchnia włóczykija...
Tatkuvel skansen pisze:Teraz coś na deser.
Babka drożdżowa z serem; ser biały+mąka+jajka+mleko+drożdże+szczypta soli+cukier i cukier waniliowy+rodzynki i skórka cytrynowa+masło+budyń. Piekarnik na 185 stopni, grzanie góra i dół przez 45~50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem.
Smacznie pozdrawiam.




"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
- peperoni
- St. Szeregowy
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
Wspaniałe udka w sosiku
Dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
duszenie 20 minut
Cztery/lub więcej udek z kurczaka
50 g masła /jeśli udek więcej to wiecej masełka/
1 duża cebula, obrana i pokrojona na małą kostkę
1 główka czosnku drobno pokrojona/ jeśli ktoś lubi mniej to połowa główki/
0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry lub ćwiartki
1 kieliszek białego wytrawnego wina lub więcej jeśli udek jest więcej
½ litra śmietanki 30%
sól do smaku, można sypnąć trochę vegety
W garnku rozgrzej masło, a kiedy się spieni i zacznie pryskać – dodaj udka, dopraw solą i podsmażaj, aż kurczak się zrumieni. W tym czasie przygotuj dodatki (cebulę, czosnek, pieczarki), dodaj je do kurczaka w garnku i delikatnie wymieszaj. Podsmażaj, aż smaki się połączą – następnie zalej winem, by uzyskać „smak z garnka”. Kiedy połowa wina wyparuje, uzupełnij garnek śmietanką, by zakryła udka z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmij mięso z sosu. Wyłóż mięso na talerz i polej śmietanowym sosem .
Podawaj z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.
życzę smacznego

Dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
duszenie 20 minut
Cztery/lub więcej udek z kurczaka
50 g masła /jeśli udek więcej to wiecej masełka/
1 duża cebula, obrana i pokrojona na małą kostkę
1 główka czosnku drobno pokrojona/ jeśli ktoś lubi mniej to połowa główki/

0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry lub ćwiartki
1 kieliszek białego wytrawnego wina lub więcej jeśli udek jest więcej
½ litra śmietanki 30%
sól do smaku, można sypnąć trochę vegety
W garnku rozgrzej masło, a kiedy się spieni i zacznie pryskać – dodaj udka, dopraw solą i podsmażaj, aż kurczak się zrumieni. W tym czasie przygotuj dodatki (cebulę, czosnek, pieczarki), dodaj je do kurczaka w garnku i delikatnie wymieszaj. Podsmażaj, aż smaki się połączą – następnie zalej winem, by uzyskać „smak z garnka”. Kiedy połowa wina wyparuje, uzupełnij garnek śmietanką, by zakryła udka z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmij mięso z sosu. Wyłóż mięso na talerz i polej śmietanowym sosem .
Podawaj z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.
życzę smacznego

- Betty
- Porucznik
- Posty: 575
- Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
- Województwo: Wybierz
Re: mała kuchnia włóczykija...
Peperoni super przepis
Ja dodaję jeszcze paprykę -z czosnkiem i śmietanką- podkreśla smak i dodaje efektów wzrokowych .
No i do tego surówka z kiszonej kapusty.....Pychota !

Ja dodaję jeszcze paprykę -z czosnkiem i śmietanką- podkreśla smak i dodaje efektów wzrokowych .
No i do tego surówka z kiszonej kapusty.....Pychota !