mała kuchnia włóczykija...

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
Awatar użytkownika
MKF
Główny moderator
Główny moderator
Posty: 836
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 21:33
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: V> RP
Kontakt:

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: MKF »

Zrobiłem wczoraj małą wariację proziakową - do ciasta dodałem tylko czosnku (4 ząbki) i pieprzu. Tak na próbę, że rano wezmę sobie do pracy... wytrzymały 10 minut ;) polecam!!!
Awatar użytkownika
CYGAN
Marszałek
Marszałek
Posty: 7776
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:48
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: CYGAN »

"Zwyczajna po Bieszczadzku" :)
SKŁADNIKI to:
Bieszczady...
Piwo...
Dobre Towarzystwo..
Piwo...
Ognicho...
Piwo...
Zwyczajna..
Piwo...
Patyk...
Piwo...
Musztarda Atamańska... :-D
Piwo...
Chlebuś.....
Piwo...
I zgrana ekipa :zombie: :popijawa: :spoko:
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1974
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:18
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: wolfram »

Slimaki !! Czyli pychowe ciacha drozdzowe w wykonaniu @hatsanowny :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Awatar użytkownika
Betty
Porucznik
Porucznik
Posty: 575
Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Betty »

A gdzie przepis??? Miny na fotce 3 i 4 mówią jakby to nie było miłe zajęcie ? ;)
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1974
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:18
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: wolfram »

Betty pisze:A gdzie przepis??? Miny na fotce 3 i 4 mówią jakby to nie było miłe zajęcie ? ;)
Fot 3 i 4 to byl tworczy trans :-D a przepis podamy jutro :)
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni
Posty: 2021
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Dżulka »

hatsan38 pisze:
Betty pisze:A gdzie przepis??? Miny na fotce 3 i 4 mówią jakby to nie było miłe zajęcie ? ;)
Fot 3 i 4 to byl tworczy trans :-D a przepis podamy jutro :)
Gdzie ten przepis :?
póki co, bo za nim tam Maruda się zbierze :cmok: mam szybki przepis na keks :grin: który długo zachowuje świerzość, a do tego zawsze czuć go malizną :-( zawsze,ale to zawsze jest go za mało :-?

Zatem
1/2 kg mąki
25dkg + 1 łyżka masła ( bądź ulubinego przez Was tłuszczu do pieczenia )
4 jaja ( :D )
1szk cukru ( ja daję puder )
cukier wniliowy
mały proszek do pieczenia
1/4 szk mleka ( może być prosto z lodówki )
1 kieliszek rumu, lub spirytusku ( albo nie, jak kto woli )

Bakalie kupuję gotową porcję i dodaję paczuszkę siekanych ( temi rencami :( ) orzechów. Mieszam to wszystko z odrobiną mąki, tak by wszystkie bakalie były w białmy puszku, nie spadają na dno keksówek :spoko:

Z podanych składników przygotowuję ciasto. Ucieram tłuszcz z jajami i cukrami, dodaję mleko i ucieram na wolnych obrotach, stopniowo dodaję mąkę z proszkiem,jeśli mi się wydaje ,że ciasto jest za gęste dolewam jeszcze trochę mleka, ponad to co w przepisie, na koniec wsypuję bakalie i mieszam już przy pomocy łyżki. Porcja jest na dwie tardycyjne keksówki. Ja kupuję jednorazowe i dzielę na trzy porcje.
Piec w do 60 min w tem. 180C.

Właśnie się okazało,że mi padły baterie w kalkulatorze i nie mogę pokazać zdjęć :( no trudno , musicie uwierzyć na słowo :bezradny:
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni
Posty: 2021
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Dżulka »

Załącznik z kalkulatora :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

a ja zrobilem to x 4
P1140807.jpg
i oczywisci browarek mniamniuśne :popijawa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Festung
SPEC
SPEC
Posty: 1523
Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:35
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Sátoraljaújhely

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Festung »

peperoni pisze:a ja zrobilem to x 4
P1140807.jpg
i oczywisci browarek mniamniuśne :popijawa:
Pizza? z jakiego przepisu?
pzdr.
Gdybym był cukierkiem jaki miałbym smak?
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
Awatar użytkownika
MKF
Główny moderator
Główny moderator
Posty: 836
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 21:33
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: V> RP
Kontakt:

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: MKF »

Festung pisze:Pizza? z jakiego przepisu?
pzdr.
No właśnie, nie chwal się gotowym efektem tylko zapodaj przepis a jutro niedzielny obiad włóczykija będzie stanowił na drugie danie pizzę Twojego pomysłu :) Przynajmniej u mnie ;)
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

przygotuję się i kilka innych fotek zrobię, pozbieram do kupy i wyślę
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni
Posty: 2021
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Dżulka »

Nie jest to potrawa świąteczna, ale może ktoś się pokusi o jej przygotowanie
Skrzydełka w zalewie octowej

Składniki:
- 2 kg skrzydełek
- 4-5 jajek
- bulion
- bułka tarta
- olej
Zalewa:
- 6 szk wody
- 4 łyżki ketchupu
-5 łyżek cukru
- kilka ziaren ziela angileskiego
- kilka ziaren gorczycy
- szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 2 cebule
- liść laurowy

Skrzydełka umyć, pokroić na trzy części, odrzucić lotki. Gotować 30 min w bulionie.Następnie panierować w jajku i bułce i usmażyć na oleju z obu stron.Ułożyć w wysokim naczyniu. Ugotować zalewę i zalać nią skrzydełka.Tak przygotowane odstawić na dwa dni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni
Posty: 2021
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Dżulka »

vel skansen pisze:Teraz coś na deser.
Babka drożdżowa z serem; ser biały+mąka+jajka+mleko+drożdże+szczypta soli+cukier i cukier waniliowy+rodzynki i skórka cytrynowa+masło+budyń. Piekarnik na 185 stopni, grzanie góra i dół przez 45~50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem.
Smacznie pozdrawiam.
Tatku :cmok: nie chcę być złośliwa, ale proporcje mogły by być bardziej precyzyjne :hmm: mógłbyś, co ? Boję się,że jak zacznę mieszać po swojemu, to piekarnik mojej kuchenki, może się okazać ciut jakby za mały :sad: może to będzie hicior tej Wielkanocy :pozdro:
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
peperoni
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2012, o 20:40
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: peperoni »

Wspaniałe udka w sosiku
Dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
duszenie 20 minut
Cztery/lub więcej udek z kurczaka
50 g masła /jeśli udek więcej to wiecej masełka/
1 duża cebula, obrana i pokrojona na małą kostkę
1 główka czosnku drobno pokrojona/ jeśli ktoś lubi mniej to połowa główki/ :dusi:
0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry lub ćwiartki
1 kieliszek białego wytrawnego wina lub więcej jeśli udek jest więcej
½ litra śmietanki 30%
sól do smaku, można sypnąć trochę vegety

W garnku rozgrzej masło, a kiedy się spieni i zacznie pryskać – dodaj udka, dopraw solą i podsmażaj, aż kurczak się zrumieni. W tym czasie przygotuj dodatki (cebulę, czosnek, pieczarki), dodaj je do kurczaka w garnku i delikatnie wymieszaj. Podsmażaj, aż smaki się połączą – następnie zalej winem, by uzyskać „smak z garnka”. Kiedy połowa wina wyparuje, uzupełnij garnek śmietanką, by zakryła udka z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmij mięso z sosu. Wyłóż mięso na talerz i polej śmietanowym sosem .
Podawaj z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.
życzę smacznego
:popijawa:
Awatar użytkownika
Betty
Porucznik
Porucznik
Posty: 575
Rejestracja: 24 paź 2012, o 22:29
Województwo: Wybierz

Re: mała kuchnia włóczykija...

Post autor: Betty »

Peperoni super przepis :spoko:
Ja dodaję jeszcze paprykę -z czosnkiem i śmietanką- podkreśla smak i dodaje efektów wzrokowych .
No i do tego surówka z kiszonej kapusty.....Pychota !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”