Muzeum w Kłaninie.
- Catadero
- Forumowy reporter
- Województwo: Wybierz
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 353 times
Muzeum w Kłaninie.
Oficjalne otwarcie muzeum nastąpiło w czwartek,30 czerwca. Od dzisiaj otwarte dla zwiedzających.
Zdarzało mi się bywać tam wcześniej i to co zobaczyłem teraz zaparło dech. Na razie ekspozycja jest skromna. O ile "skromność" to kilka pojazdów pancernych w bdb stanie oraz ekspozycje drobiazgów, jak np. MG, karabiny i pistolety, nieśmiertelniki, odznaczenia i dystynkcje, książki i inne wydawnictwa. Dokumenty i osobiste drobiazgi.
Zrobiłem kilka zdjęć, ale z braku czasu są takie sobie i nie wszystko jest na fotach. Za tydzień, w sobotę jestem umówiony z Mateuszem na dostawę kolejnych, drobnych co prawda, eksponatów.
Będzie więcej zdjęć (chyba ).
C.
Zdarzało mi się bywać tam wcześniej i to co zobaczyłem teraz zaparło dech. Na razie ekspozycja jest skromna. O ile "skromność" to kilka pojazdów pancernych w bdb stanie oraz ekspozycje drobiazgów, jak np. MG, karabiny i pistolety, nieśmiertelniki, odznaczenia i dystynkcje, książki i inne wydawnictwa. Dokumenty i osobiste drobiazgi.
Zrobiłem kilka zdjęć, ale z braku czasu są takie sobie i nie wszystko jest na fotach. Za tydzień, w sobotę jestem umówiony z Mateuszem na dostawę kolejnych, drobnych co prawda, eksponatów.
Będzie więcej zdjęć (chyba ).
C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- These users thanked the author Catadero for the post (total 2):
- mariusz_w4 • łolter
- Rating: 11.11%
- Catadero
- Forumowy reporter
Re: Muzeum w Kłaninie.
CD
"I to by było na tyle" jak mawiał na zakończenie swoich felietonów Jan Tadeusz Stanisławski
C.
"I to by było na tyle" jak mawiał na zakończenie swoich felietonów Jan Tadeusz Stanisławski
C.
- These users thanked the author Catadero for the post:
- mariusz_w4
- Rating: 5.56%
- Catadero
- Forumowy reporter
Pojazdy używane także przez Polaków na zachodzie. W tym jeden z polskiej armii.
(zarejestrowany na zabytek) opuszcza ekspozycję i udaje się do garażu:
C.
A ten "amerykaniec"Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- These users thanked the author Catadero for the post:
- mariusz_w4
- Catadero
- Forumowy reporter
CD
Zgodnie z zamierzeniami byłem dzisiaj w Kłaninie z drobiazgami na ekspozycję.
Zadowoleniiii...
Tym razem fotki z kilku gablot. I nie krytykujcie . Gabloty jeszcze się uporządkuje i uzupełni. I nie można się nigdzie ruszyc, aby nie spotkać znajomych. Tym razem Koledzy-motocykliści z parciem na: "zrób mi tu fotę" Prócz eksponatów są także ekrany. Ludzie stają i oglądają. Widać, że dla wielu tematy II wojny to całkowita nowość I dwa niewielkie szczegóły uchwycone w muzeum
patka pancerniaka i logo lampy NOTEK C.
Zgodnie z zamierzeniami byłem dzisiaj w Kłaninie z drobiazgami na ekspozycję.
Zadowoleniiii...
Tym razem fotki z kilku gablot. I nie krytykujcie . Gabloty jeszcze się uporządkuje i uzupełni. I nie można się nigdzie ruszyc, aby nie spotkać znajomych. Tym razem Koledzy-motocykliści z parciem na: "zrób mi tu fotę" Prócz eksponatów są także ekrany. Ludzie stają i oglądają. Widać, że dla wielu tematy II wojny to całkowita nowość I dwa niewielkie szczegóły uchwycone w muzeum
patka pancerniaka i logo lampy NOTEK C.
- yukon
- Administrator
- Kontakt:
Piekne zbiory,to prywatne muzeum?
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- Catadero
- Forumowy reporter
Muzeum prywatne ale bez współpracy wielu wolontariuszy trudno by było z takim rozmachem je prowadzić. Pomimo tego, że znajdują się "życzliwi", których taka prywatna kolekcja strasznie w rowek uciska...I zamiast wydać kilka złotych i ulżyć cierpieniu starają się pozbyc problemu poprzez pisanie donosów.
sprawne pojazdy. Wiele przyszłych eksponatów jest w fazie remontu i nie są one jeszcze udostępnione.
Ciekawostka-widoczny zimmerit (masa ochronna na pojazdach pancernych-tu na STUG'u) jest wykonana dokładnie wg niemieckich receptur i jest to chyba jedyny renowowany pancerny pojazd niemiecki posiadający osłonę z zimmeritu nie tylko wyglądającego jak prawdziwy ale będącego prawdziwym zimmeritem. Inni kolekcjonerzy na świecie zadowalają się masą wyglądającą jak prawdziwa za to o wiele tańszą i o bardzo podobnym wyglądzie. Jak widać wykonana według oryginalnych receptur nie jest zbyt trwała i dlatego kolekcjonerzy stosują tańszą masę, która tylko wygląda jak oryginał i jest znacznie trwalsza.
C.
Mimo tego z czasem ekspozycja będzie się powiększać bo Mateusz chce pokazywać tylko Ciekawostka-widoczny zimmerit (masa ochronna na pojazdach pancernych-tu na STUG'u) jest wykonana dokładnie wg niemieckich receptur i jest to chyba jedyny renowowany pancerny pojazd niemiecki posiadający osłonę z zimmeritu nie tylko wyglądającego jak prawdziwy ale będącego prawdziwym zimmeritem. Inni kolekcjonerzy na świecie zadowalają się masą wyglądającą jak prawdziwa za to o wiele tańszą i o bardzo podobnym wyglądzie. Jak widać wykonana według oryginalnych receptur nie jest zbyt trwała i dlatego kolekcjonerzy stosują tańszą masę, która tylko wygląda jak oryginał i jest znacznie trwalsza.
C.
- smuga_79
- Porucznik