Poszukiwacze skarbów traktowani jak przestępcy.

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
Zablokowany
Awatar użytkownika
lunatyk
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Województwo: Podkarpackie

Re: Poszukiwacze skarbów traktowani jak przestępcy.

Post autor: lunatyk »

PCFS pisze:Informacja z pierwszej ręki : Od paru dni całe bieszczady (powiaty bieszczadzki, leski) są objęte specjalnym nadzorem Policji, SG, Lasów Państwowych pod względem detektorystów. Będą kontrolowane wyrywkowo samochody w celu ujawnienia detektorystów (czy wozisz w samochodzie wykrywacz czy nie), a w przypadku znalezienia przy danej osobie wykrywacza będą prowadzone przeszukania w posesjach właścicieli oraz przyległych. Nie będzie to akcja tzw sezonowa, lecz stała !!! Cała sytuacja zaistniała w związku ze zmienąjącymi się przepisami, ale również w większej mierze zaważyła sytuacja z października tego roku (wybuch w Woli Górzańskiej). Uczulam wszystkich...

Nieprawda nie ma takich wytycznych , następny panikosiejca , tak się składa że pytałem się kolegi który tam pracuje i nic takiego nie było !
Po wybuchu w Woli Górzańskiej dostali wytyczne by pouczać detektorystów odnośnie niebezpiecznych rzeczy , prościej mówiąc aby po prostu je zgłaszali , i nie bali się tego robić bo może to uratować komuś życie .
Zresztą w szeregach mundurowych na tym terenie też jest kilku uprawiających to hobby .
marcin121
Kapitan
Kapitan
Województwo: Wybierz

Post autor: marcin121 »

Słuchajcie ktoś celowo rozpowszechnia takie brednie te wytyczne tak samo porozsyłał jakiś typ po
komendach i powiatach Mi dziś znajomy z urzędu miasta mówił że ktoś to robi celowo
Oni pankę mieli bo coś z tym zrobić musieli
Nie wiedzieli że to nie jest instrukcją ani z policji tym bardziej
z archeo
Awatar użytkownika
luger1979
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy
Województwo: Śląskie

Post autor: luger1979 »

To nie są żadne brednie, jest źle a po nowym roku będzie jeszcze gorzej.
THC
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

Panika paniką a to się dzieje na prawdę.
Lepiej dmuchać na zimne niż przypadkiem się sparzyć. Jeszcze do niedawna byliśmy ogólnie postrzegani jako nieszkodliwi dziwacy. Ot, chodzą tam sobie po polach, deszcz-nie-deszcz, i dłubią w błocie by znaleźć guzik. Medialna nagonka pozostawiła w umysłach tylko jeden sygnał-okradają kraj z zabytków, handlują nimi, sprowadzają niebezpieczeństwo gromadząc niewybuchy. To działa na wyobraźnię.
* * *
Kilka dni temu znajomy poinformował mnie, że będąc w niedzielę z rodzinką rekreacyjnie na plaży był świadkiem spisywania przez Straż Gminną gościa z wykrywaczem. Więc te medialne przekazy ryją nie tylko berety (o co bym się nie martwił) ale także czapki z daszkiem. A to już gorzej.

C.
piter1205
KAPRAL
KAPRAL
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: piter1205 »

Ta to jest , dawno już to pisałem każdy rozgłos jest na niekorzyść. Współpraca z archeo to też pomyłka. Ostatnio chłopcy ze stowarzyszenia na dołku posiedzieli.
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Może jaśniej-z jakiego stowarzyszenia i dlaczego posiedzieli na dołku?

C.
Awatar użytkownika
baży G2
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Mazowieckie
Imię: Krzysztof

Post autor: baży G2 »

Pewnie chodzi o ten zlot w Wielkopolsce w październiku. Tam ich podpieprzył ponoć jakiś pajac
http://www.poszukiwanieskarbow.com/foru ... 9&t=191085
http://www.poszukiwanieskarbow.com/foru ... &start=210
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

No ale to już "stara sprawa" ;) . Myślałem, że znowu ktoś się pięknie podłożył.
A tamten, ryszardpe z PS, "zasygnalizował" :brecht: i udupili 9 chłopaków, bo miał żal do jednego z nich.

C.
Awatar użytkownika
propranolol
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY

Post autor: propranolol »

Ja myślę że to ktoś celowo sieje panikę, a pismaki załatwiają resztę, piszą głupoty wyssane z palca, byle była wysoka poczytalność gazety. A ludzie to czytają i wierzą we wszystko i jest jak jest. Mam nadzieję że dożyję lepszych czasów i choć jestem już w średnim wieku ciągle mam nadzieję na lepsze jutro.Ale z mojego piękknego hobby nie zrezygnuję.A tutaj zacytuję słowami rapera Peji naszą sytuację :

I nie zmienia się nic - dalej trzeba żyć
I nie zmienia się nic, nic, nic
Ja tak to właśnie widzę, może ty widzisz różnicę
Dalej trzeba żyć, dalej trzeba żyć
To znaczy tak niewiele, prawie nic
W półmroku, monety błysk
Awatar użytkownika
MisterTwister
PLUTONOWY
PLUTONOWY

Post autor: MisterTwister »

Ja z moim WKZ-tem wymieniłem się pismami z zapytaniem z mojej strony o to jak postrzegane jest i bedzie moje dotychczasowe kopanie.
Odnieśli się bardzo rzeczowo i precyzyjnie do mojego pytania. Poszukiwania NIE ZABYTKÓW, na polach uprawnych gdzie nie ma obawy o zniszczenie nawarstwień kulturowych i nie będących w rejestrze - w takich sytuacjach według mojego WKZ-tu zastosowanie ma ustawa o rzeczach znalezionych. W opisanym przypadku nie ma mowy o zadziałaniu "Ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami".
Wożę ze sobą te pisma, z podkreślonym akapitem który odnosi się do moich poszukiwań. Mam jednocześnie świadomość, że nadgorliwy funkcjonariusz może mnie spisać na polu i zabezpieczyć detektor jako potencjalny dowód w sprawie. Jednak żaden sąd nie wyda nigdy żadnego wyroku skazującego gdy przy mnie nic nie znajdą ani w moim domu. Czasowa utrata detektora - to jedyne co mnie może spotkać. Dlatego analizując te niebywałe promocje na rynku wtórnym mam upatrzonych kilka tanich analogów - niska cena a i żal nie będzie jak zatrzymają kija w depozycie. Deus i Bułgar z przeznaczeniem na poszukiwania plażowe, podwodne i nocne :-0
Niepotrzebnie się nakręcacie - budzi to niepotrzebne emocje. Ci co spali dotąd spokojnie po nowym roku nadal będą mieli spokojny sen. Hieny cmentarne muszą jednak bardziej uważać.
Awatar użytkownika
DEX
Porucznik
Porucznik
Województwo: Pomorskie

Post autor: DEX »

https://youtu.be/hryBkZFmK1M takie cus na czasie
marcin121
Kapitan
Kapitan

Post autor: marcin121 »

Ale wychodzi bardzo powazna sprawa jak zarekwiruja
Kolekcje wtedy ma sie problem
I to naprawdę nie są żarty
Awatar użytkownika
lunatyk
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Post autor: lunatyk »

Trzeba otwierać muzeum , albo fanty do wora i do rzeki :brecht: :brecht: :brecht:
Co ma być , będzie , polak potrafi wszystko obejść , a to co zakazane jeszcze bardziej kręci .
:brecht: :brecht: :polska:
These users thanked the author lunatyk for the post:
explokera
Rating: 5.56%
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

Post autor: mariusz_w4 »

Właśnie chodzi mi po głowie taki dil, otwieramy takie "wirtualne" muzeum gdzie gromadzimy nasze fanty , a później fikcyjnie wypożyczam je na jakiś czas i mamy u siebie ,kwestia papirologi i podpisów i zalegalizowania muzeum. Masz papier że fanty są muzeum a ty je masz wypożyczone .Oczywiście sprawa wymagała by konspiracji i odrobiny zachodu ale jeśli to nie zabronione to dozwolone :)
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
luger1979
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy

Post autor: luger1979 »

Legalizacja fantów? :) Lepiej głośno o tym nie mówić, skąd to masz, jakieś kwity kupna itp. Wszystko do bańki po mleku i zakopać gdzieś, jak my tego nie wykopiemy to może ktoś za 100 lat się ucieszy jak będzie już inne prawo.
THC
Zablokowany

Wróć do „Na każdy temat”