PAK M 36 470 mm w Szczecine

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pele661
CHORAZY
CHORAZY
Województwo: Wybierz

PAK M 36 470 mm w Szczecine

Post autor: pele661 »

Witam
Jak widać ktoś w końcu zainteresował się tematem. Dorzucam kilka swoich fotek z tamtego roku.

"To jedyny taki egzemplarz w Polsce. Do naszych czasów przetrwał cudem. Teraz przed złomiarzami zabytkowe działo z okresu drugiej wojny światowej w ostatniej chwili uratowali historycy ze Stowarzyszenia Dziedzictwo Morza.

Armata to prawdziwy unikat. To działo produkcji czechosłowackiej Fest. PAK M 36, kaliber 470 mm. Była łupem wojennym armii niemieckiej, zajętym po wejściu nazistów do Czechosłowacji. To uzbrojenie trafiło potem na Wał Atlantycki, pas niemieckich umocnień, ciągnący się od granicy Hiszpanii po Norwegię. Z wyjątkiem dwóch egzemplarzy, które trafiły na linię Odry. Jeden do Międzyrzecza, drugi do Szczecina. Ocalał tylko ten drugi, armata z Międzyrzecza dawno trafiła na złom. Armata ze Szczecina ocalała przez dziwny zbieg okoliczności. Właściciel terenu w Lesie Arkońskim, gdzie stało działo, z całego bunkra zrobił kompostownik, zalał to betonem. Działo było przez lata zakryte i nie budziło zainteresowania złomiarzy - mówi Aleksander Ostasz ze Stowarzyszenia Dziedzictwo Morza.

Niestety ostatnio znaleźli się amatorzy wojennych umocnień. Trzeba było szybko wymontować lufę armaty. Niestety kilka dni temu, na miejscu znaleziono ślady działalności profesjonalistów. Ktoś szlifierką kątową obciął pionową prowadnice działa, odkręcił 14 z 16 śrub i podjął próbę wymontowania jarzma kulistego armaty. Wszystko śruby pancerza było obficie nasączone WD 40 ale złodziejom złamał się łom i musieli przerwać prace - mówi Ostasz. Zdemontowano więc wszystko, co zostało z działa. Sprawców szuka policja, trop prowadzi do złodziei z... Czech.
Działo trafiło do renowacji. Jest w niezłym stanie, teraz przejdzie piaskowanie i zabezpieczenie przed dalszą korozją. Stowarzyszenie chce je potem złożyć i wyeksponować. To jedyny zachowany egzemplarz, drugiego się nie kupić, nie ma do tego części. To bezcenna rzecz - dodaje Ostasz."

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-u ... Id,1528887
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
saper83
SPEC
SPEC

Re: PAK M 36 470 mm w Szczecine

Post autor: saper83 »

Jakieś to małe jak na działo które miało kaliber prawie 50 cm. Myślę że wystrzał z armaty kalibru 470 mm to wyrwał by tą lufę z tych umocnień. Na pewno to jest kaliber 470 mm????
Ale tak poza tym to fajnie że udało się taki zabytek uratować.
Awatar użytkownika
saper83
SPEC
SPEC

Post autor: saper83 »

Nie to że się czepiam ale szukałem informacji o armacie kalibru 470 mm ale nie znalazłem. Niech mi ktoś pokaże fotkę takiego działa bo jestem ciekawy jak wyglądało.
Awatar użytkownika
pele661
CHORAZY
CHORAZY

Post autor: pele661 »

Pewnie jakiś pismak coś "pomylił" a ja dopiero teraz zauważyłem co przepisałem. Zapewne chodziło mu o 47 mm choć w google widzę działa tego typu 37 mm.
Awatar użytkownika
Kandzio
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY

Post autor: Kandzio »

Niby fajnie, ale mogliby zrobićto jakoś inaczej niż niszcząc cąły schron.
Awatar użytkownika
baży G2
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Mazowieckie
Imię: Krzysztof

Post autor: baży G2 »

Witam
saper83 pisze:Nie to że się czepiam ale szukałem informacji o armacie kalibru 470 mm ale nie znalazłem. Niech mi ktoś pokaże fotkę takiego działa bo jestem ciekawy jak wyglądało.
Zdaje się, że prawie taki kaliber (460mm) był tylko na 2 pancernikach japońskich, Yamato i Musashi. Tu masz na pancerniku Yamato http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ype_94.jpg
Potęga, sam pocisk ważył 1460 kg

Pozdrawiam
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Awatar użytkownika
loopess
Moderator
Moderator
Województwo: Łódzkie
Imię: Michał

Re: Odp: PAK M 36 470 mm w Szczecine

Post autor: loopess »

na Helu niemiaszki postawili tylko 406mm...
Wycinanie,frezowanie i grawerowanie cnc w materiałach drewnopochodnych tworzywach sztucznych oraz aluminium.
Grawerowanie oraz cięcie ploterem laserowym co2.
WWW.LOOP-TECH.PL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”