Rutus Alter 71 testy, informacje

Wykrywacze metali marki Rutus
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dumadar
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Województwo: Zachodniopomorskie
Imię: Marcin

Re: Rutus Alter 71 test

Post autor: Dumadar »

Posiadasz Altera?
Wydaje mi się, że dźwięki w Argo były dłuższe przez co modulacji była "bogatsza". W Alterze są krótsze i ostrzejsze.
http://tempelburg.pl/
Teknetics Delta 4000 >>> Rutus Argo v3 DD 29 >>> Nokta Fors Relic >>> Rutus Alter 71 DD28+CC23+MAS13,5"
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.

Post autor: explokera »

Tak mam .
Wystarczy dac wzmocnienie audio blisko konca skali (ja mam na 57) tony w profilu wlasnym wystopniowac co 10 hz a pomiedzy poszczegulnymi grupami znalezisk kilkadziesiat .
I masz XP Deusa w trybie multiton :)
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
Dumadar
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL

Testuję 120 tonów od kilku wypadów. Na czystych terenach otrzymujemy wystarczającą ilość informacji. Jednak tereny mocno zaśmiecone i śmietniki to u mnie 2 lub 3 tony. Zresztą takie tereny to całkiem inna filozofia szukania.
Kolega zadowolony z Altera?
Teknetics Delta 4000 >>> Rutus Argo v3 DD 29 >>> Nokta Fors Relic >>> Rutus Alter 71 DD28+CC23+MAS13,5"
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek

Jestem fanatykiem miksa(czyt.trybu jednoczesnego) od kiedy jakies 10 lat temu kupilem Proxime i nawet Deus mnie z tego nie wyleczyl tak wiec teraz z Altera jestem zadowolony :) :) :)
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
dropek
Moderator
Moderator
Województwo: Brak

Post autor: dropek »

Witam,

Panowie proponuję trzymać się tematu a nie pisać listów do Św. Mikołaja... ;)

Explokera napisz może jakiej konfiguracji tonów w Alterze używasz.

Już niedługo będzie dostępny odbiornik do słuchawek (cena ma podobno oscylować w granicach 70-80zł), ma być wielkości połowy paczki fajek... więcej info od strony technicznej nie mam niestety.

Ja z kolei mam zamiar przerzucić Altera71 na stelaż od Deusa całkowicie bez modyfikacji elementów Altera, ale nie wiem kiedy za to się zabiorę...

Pytanie do posiadaczy Altera:
Może mielibyście jakieś życzenia co wg Was mogłoby się zmienić lub znaleźć w nowej wersji oprogramowania Alter71 V2.0?
Jeśli tak to śmiało możecie wyrażać swoje opinie w tym temacie.
Zgłoszone już przeze mnie:
1. Głośność sygnału wiodącego - przy nastawie 0 nadal słychać sygnał wiodący - zostanie to uwzględnione
2. Bardziej precyzyjny wskaźnik poziomu baterii - zaproponowałem spadek poziomu po pikselu lub wskaźnik % - też coś będzie zmodyfikowane
3. Wyciszanie sygnału wiodącego podczas wykrycia dyskryminowanego metalu - tego może nie być, za mało "wniosków" o zmianę ;)
4. Prezentacja dźwiękowa nastaw niektórych funkcji podczas przestawiania (sygnał wiodący, ton sygnału wiodącego, wzmocnienie statyka, głośność ogólna, etc.) - zgłoszone przez masę ludzi - zostanie uwzględnione
5. Dodanie różnych rodzajów modulacji (np. ja kw e-tracu ;) normal, pitch, smoth, long)
6. Pinpointer na 3ch paskach + ID na ekranie namierzania - to ma być w jakiś sposób dodane, zmodyfikowane
7. Rezygnacja z ciągłego dostrajania do gruntu oraz dołożenie manualnej zmiany fazy gruntu (przycisk Ground wciśnięty raz krótko - ręczna zmiana fazy gruntu; wciśnięty i przytrzymany - automatyczna przez pompowanie zmiana gruntu; lub na odwrót).

..na razie tyle. Tam gdzie nie ma komentarza nie uzyskałem jednoznacznego potwierdzenia czy będzie to zmodyfikowane.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yarek vel KIM
Moderator
Moderator
Województwo: Śląskie

Post autor: Yarek vel KIM »

dropek pisze:Witam,

Ja z kolei mam zamiar przerzucić Altera71 na stelaż od Deusa całkowicie bez modyfikacji elementów Altera, ale nie wiem kiedy za to się zabiorę...

Pozdrawiam.
Lepsza jest sztyca z Marsa. W deusowej jest więcej problemów z przewierceniem górnego zatrzasku. Będziesz wymieniał czy przedłużał przełącznik spustowy?
Awatar użytkownika
dropek
Moderator
Moderator

Re: Rutus Alter 71 testy, informacje

Mam koncepcje bez zbytniego wiercenia ;) W moim pomyśle stelaż Deusa zostanie w 100% funkcjonalny, górna żerdź jak i dolna będą ruchome w całym zakresie, a spust będzie pod palcem wskazującym - tam gdzie powinien być ;) ..na pewno pokażę po przeniesieniu ale musicie być cierpliwi... nie wiem kiedy to nastąpi :D na pewno nie będzie to robota amatorska z kablami na wierzchu, bez obaw ;)
front247
Szeregowy
Szeregowy
Województwo: Wybierz

Post autor: front247 »

explokera pisze:Tak właśnie zaczynają się opowieści o marnych zasięgach.

Proszę o powstrzymywanie się od ubliżania innym!
Koledzy z PS podesłali na mi link do tej wypowiedzi..
Te testy nie mają na celu pomiaru zasięgu altera, one zostały nagrane i wrzucone tylko i wyłącznie na prośbę kilku userów z PS którzy podesłali mi kilka profili tonalnych. Oczywiście w związku z tym, że kilku userów miało problem z tonami w alterze. Jak chyba wiesz producent dał opcje ustawiania poszczególnych id w odniesieniu do tonów.
Jeśli chodzi o wzmocnienie audio to gdybyś miał chociaż mgliste pojęcie o ID i wpływie tego parametru to byś zajarzył że ten właśnie parametr wpływa także na parę innych rzeczy niż tylko zasięg.
Testy robimy dla kilkunastu różnych konfiguracji... a jeśli chodzi o te same zakresy na folie, alu, ołów.. to informuje że producent sam takie profile dostarcza w alterze. To jest jedna z opcji.
:cmok:

Proszę o powstrzymywanie się od ubliżania innym!
Oba posty zostały pozbawione zbędnych treści.
Następnym razem polecą nagrody.. za dawanie dodatkowej roboty ;)
@dropek
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek

Dropek
Jeśli chodzi o listę życzeń to po części się zgodzę z paroma punktami.
Np.punkt 1 ale już zmiana poziomu baterii jest niepotrzebna
Wyciszenie sygnału wiodącego musi być tak jak jest to poprzednich modelach zbyt wiele osób się przyzwyczaiło do tej funkcji i dla wielu taki zanik sygnału daje wiele informacji na temat np.głębokich znalezisk .
Odsłuch ustawień się przyda bo ciągle trzeba wychodzić z funkcji ustawień i sprawdzać je w trybie gotowości.
Upodabnianie dźwięków do Etraca nie jest dobrym pomysłem dla tych,którzy go mieli.
Pinpoint w trzech paskach? A po co? Przecież te dwa to za dużo.Wystarczy nauczyć się go używać(zerowanie) inaczej można ogłuchnąć ;)
Manual w gruncie to czego brakuje tak samo jak zwykły zegarek gdzieś na boku wyświetlacza.Bardzo przydatna informacja szczególnie zimą gdy mamy kurtkę grube rękawiczki i telefon gdzieś w głębokiej kieszeni.

Co do odbiornika to mam cynk,że wszyscy oczekujący na niego będą musieli poczekać do lutego ;) a na słuchawki mniej więcej do wakacji.
Wiem,że słuchawki bezprzewodowe mają być bardzo podobne do tych od Deusa (WS5) ale ich koszt będzie grubo mniejszy ;)

Mój profil audio jest ciągle dopracowywany ale już mniej więcej jest taki jaki powinien być.
Dwa tony dla stali 1-10 60hz 11-30 105hz
Dla koloru jest to już bardziej udziwnione bo wystopniowane czyli np :31-50 skok co 10hz przy każdym ID cyfrowym potem odstęp przy 51hz itd.

Stelaż od Deusa nie jest dobrym pomysłem.Sprawdzałem to własnoręcznie.Podmieniałem cewkę i do podłokietnika mocowałem obciążenie odpowiadające wadze pudła z Rutusa.
Ma zbyt krótki pierwszy element ten z podłokietnikiem.Elektronika i przedział na baterie Rutusa jest za lekki do tej długości i cewka ciągnie do ziemi jak cegła ;)

Front 247

"Jeśli chodzi o wzmocnienie audio to gdybyś miał chociaż mgliste pojęcie o ID i wpływie tego parametru to byś zajarzył że ten właśnie parametr wpływa także na parę innych rzeczy niż tylko zasięg."

Ja mam pojęcie o tej funkcji w przeciwieństwie do Ciebie.
Bo najwidoczniej nie wiesz ,że wzmocnienie audio nie ma zupełnie nic wspólnego z zasięgiem a tylko ze słyszalnością sygnałów. i ich interpretacją.
Brak z Twojej strony podstawowej wiedzy na ten tema wymusza koniec dyskusji ze mną na tematy techniczne w dziedzinie wykrywaczy.
Pozdrawiam. ;)
Awatar użytkownika
Dumadar
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL

Pytanie do posiadaczy Altera:
Może mielibyście jakieś życzenia co wg Was mogłoby się zmienić lub znaleźć w nowej wersji oprogramowania Alter71 V2.0?
Jeśli tak to śmiało możecie wyrażać swoje opinie w tym temacie.
Zgłoszone już przeze mnie:
1. Głośność sygnału wiodącego - przy nastawie 0 nadal słychać sygnał wiodący - zostanie to uwzględnione
2. Bardziej precyzyjny wskaźnik poziomu baterii - zaproponowałem spadek poziomu po pikselu lub wskaźnik % - też coś będzie zmodyfikowane
3. Wyciszanie sygnału wiodącego podczas wykrycia dyskryminowanego metalu - tego może nie być, za mało "wniosków" o zmianę ;)
4. Prezentacja dźwiękowa nastaw niektórych funkcji podczas przestawiania (sygnał wiodący, ton sygnału wiodącego, wzmocnienie statyka, głośność ogólna, etc.) - zgłoszone przez masę ludzi - zostanie uwzględnione
5. Dodanie różnych rodzajów modulacji (np. ja kw e-tracu ;) normal, pitch, smoth, long)
6. Pinpointer na 3ch paskach + ID na ekranie namierzania - to ma być w jakiś sposób dodane, zmodyfikowane
7. Rezygnacja z ciągłego dostrajania do gruntu oraz dołożenie manualnej zmiany fazy gruntu (przycisk Ground wciśnięty raz krótko - ręczna zmiana fazy gruntu; wciśnięty i przytrzymany - automatyczna przez pompowanie zmiana gruntu; lub na odwrót).

..na razie tyle. Tam gdzie nie ma komentarza nie uzyskałem jednoznacznego potwierdzenia czy będzie to zmodyfikowane.

Pozdrawiam.

Na rutusowcu mieliśmy taką listę, jednak użytkownicy stwierdzili, że jest bzdurna i do kitu. Osobiście, mam zgoła odmienne zdanie. Temat niestety został zamknięty. Lista przedstawiała się następująco:

1. Ręczne strojenie do gruntu lub chociaż korekta.
2. Możliwość regulacji głośności tonów (Fe Silencer).
3. Pokazanie mineralizacji żelaza U przy strojeniu,jak w Argo, Optimie, y autotrak... ??? (śledzenie gruntu?)
4. Blokowa funkcja notch bo teraz trzeba każde ID klikać po kolei.
5. Praca na dwóch częstotliwościach na raz.
6. Nowe cewki o kształcie "ściśniętej" elipsy.
7. Procentowe wskazanie stopnia rozładowania/naładowania akumulatorów.
8. Klapka z zawiasami do miejsca gdzie znajduje się koszyczek na baterie/akumulatory.
9. Możliwości ustawienia dyskryminacji toru statycznego, zarówno klasycznej jak i tej wielkościowej
10. Dodatkowe miejsce na swoje własne programy
11. Możliwość ustawienia poziomu głośności żelaza, niezależnie od poziomu ustawionej dyskryminacji
Awatar użytkownika
dropek
Moderator
Moderator

Grubsza aktualizacja Altera71 (v2.0) dopiero jesienią przyszłego roku najprawdopodobniej.
Odbiornik audio około lutego 2017r.
Z Alterem fajnie sprawdzają się słuchawki FX-02 od firmy XP - polecam jeśli ktoś lubi słyszeć też otoczenie ;)
fiszer5
Porucznik
Porucznik

Post autor: fiszer5 »

Co do słuchawek to sprawdzą się każde tanie z marketu na wejście mini jack. Nie potrzeba płacić aż tak drogo :spoko:
Awatar użytkownika
dropek
Moderator
Moderator

Tańsze mają za krótki kabelek, czasami są niewygodne, spadają z uszu, są awaryjne, mają kiepską jakość, nie mają regulacji głośności, wonią chińszczyzną, itd. ;)
Te od XP, FX-02 nie są przecież takie drogie... to tylko 29zł + przesyłka :spoko:
Awatar użytkownika
Yarek vel KIM
Moderator
Moderator
Województwo: Śląskie

Post autor: Yarek vel KIM »

Dropek, kupiłeś sztycę?
Ps. Zmartwiłeś mnie tą aktualizacją. Myślałem, że Arek puści nową już na wiosnę i wtedy sobie kupię nowy sprzęt.
fiszer5
Porucznik
Porucznik

Post autor: fiszer5 »

Jeżeli chodzi o kompletny stelaż od Deusa to w dobrym stanie do sprzedania za 400zł ma Saper- Artur Troncik. Natomiast co do słuchawek to widzę że znacznie staniały, jakieś dwa lata temu kosztowały około 100zł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rutus”