RUTUS Argo ver. 3.0 jak ustawic?
-
- Szeregowy
- Województwo: Mazowieckie
witam panowie bardzo mi sie przydały wasze cenne porady dotyczace ustawien dla argo ver 3 sonda DD29 mianowicie zaczne chodzic na trybie dynamicznym,czułosc 45-46,filtr standard i maskowanie 3 ale nie mam pojecia jaka dyskryminacje ustawic zeby nie przegapic monetki kolorowej .jest to moj nowy sprzet dlatego prosze o cenne wskazówki dziekuje pozdrawiam
- explokera
- Marszałek
- Imię: A.
Ustaw sobie 5 tonów i daj dyskryminację na -60.
Na samym początku znajomości z Rutusami kop tylko te sygnały ,które dają wyraźny sygnał koloru lub ewentualnie przeskakujący z koloru na stal ale tylko od czasu do czasu.
Wszelkie sygnały burczące i pomrukujące zostawiaj ,jak się zaznajomisz ze sprzętem zaczniesz i je kopać bo rozróżnisz po dźwięku i tonie czy to zardzewiały stalowy śmieć czy kolorowa moneta na granicy zasięgu.
Na samym początku znajomości z Rutusami kop tylko te sygnały ,które dają wyraźny sygnał koloru lub ewentualnie przeskakujący z koloru na stal ale tylko od czasu do czasu.
Wszelkie sygnały burczące i pomrukujące zostawiaj ,jak się zaznajomisz ze sprzętem zaczniesz i je kopać bo rozróżnisz po dźwięku i tonie czy to zardzewiały stalowy śmieć czy kolorowa moneta na granicy zasięgu.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
- Festung
- SPEC
- Województwo: Wybierz
A ja bym zaproponował aby właśnie kopał wszystkie sygnały bo tak najszybciej zdobędzie praktykę i obeznanie ze sprzętem 

Gdybym był cukierkiem jaki miałbym smak?
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
Byłbym twardym cukierkiem, innych opcji brak!
Dlaczego twardym skąd wybór taki?
One się wszystkim dają we znaki.
Stara szakala bajka.....
-
- KAPRAL
Jeśli chodzi o drobny kolor to dyskryminacja raczej bliżej zera ,a jak już pisał kolega Festung trzeba kopać i obserwować sprzęt.Myślę że po kilku wypadach nie będziesz miał problemu z rozróżnianiem sygnałów.Zacznij od mało zaśmieconych terenów.
- zBYcH
- ST-PLUTONOWY
- Województwo: Lubuskie
- Imię: Zbyszek
- explokera
- Marszałek
- Imię: A.
Owszem można ustawić dyskryminację blisko zera lub nawet na plusie ale na początku użytkowania Rutusa tego nie polecam robić.
To z prostego powodu iż na takim ustawieniu będzie masa sygnałów "duchów",które początkującego potrafią wku...
Ja jak zaczynałem zabawę z tą marką nie raz miałem ochotę połamać wykrywacz o najbliższe drzewo bo właśnie naczytałem się bzdur od "fachowców" o dyskryminacji na plusie i głupotach na temat schodzenia z czułości w wypadku wzbudzeń.
To z prostego powodu iż na takim ustawieniu będzie masa sygnałów "duchów",które początkującego potrafią wku...
Ja jak zaczynałem zabawę z tą marką nie raz miałem ochotę połamać wykrywacz o najbliższe drzewo bo właśnie naczytałem się bzdur od "fachowców" o dyskryminacji na plusie i głupotach na temat schodzenia z czułości w wypadku wzbudzeń.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
-
- KAPRAL
Czyli kolega ma dwie wersje do wyboru.Dyskryminacji należy używać bo po to jest a ustawienie na -60 to równie dobrze może być ustawiona na -90 ,oczywiście cały czas piszemy o drobnym kolorze. Zawsze będzie jakieś ALE to może dyskryminacja coś wytnie a to zasięgu zabraknie.Jeśli możemy sobie umilić pracę z wykrywaczem to należy to zrobić.Jeśli chodzi o sygnały to psychicznie chora małpa może to ogarnąć a kopanie niepewnych sygnałów należy oceniać poprzez własne doświadczenie.Pomijając forumowe spory nikt tu nie napisze doskonałej recepty na ustawienie wykrywacza.Chodzić kopać i jeszcze raz kopać.Wszelkie ustawienia typu czułość,dyskryminacja należy dobrać do warunków terenowych.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
- Regis
- St. Szeregowy
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Drobne kolory wychodzą do -80 a w gruncie bardzo mocno zmineralizowanym i na -88 przy KK -2 np.polmos .Kwestia znajomości zasad rządzących rodzajem gleby i znajomością detektora.Program(20 tonów)pomaga w identyfikacji ponieważ jest w nim , 5 tonów dla samej stali.
Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
- borrat
- KAPRAL
Re: RUTUS Argo ver. 3.0 jak ustawic?
Witam, używał ktoś Rutusa Argo v3 29 DD na plaży, jeśli tak to jakie ustawienia sprawdziły się najlepiej? Z rutkiem od nie dawna koleguje. Ustawiłem tryb jednoczesny, filtr standart, wzmocnienie audio max, maskowanie 2, szybość 11,kamienie magnetyczne na -5,dysryminacja na -20(spróbuje na -60) czułość na granicy wzbudzania czyli około 40 - 43 . Wykrywacz tak jakby stabilniej pracował na gruncie fabrycznym, przy strojeniu wbija się około 40. Za wszystkie uwagi z góry dzięki, pozdrawiam.
- borrat
- KAPRAL