Bunkier na prywatnej posesji.
-
- Zasłużony
- Województwo: Wybierz
Bunkier na prywatnej posesji.
Witam wszystkich. Mam pytanie jak to jest z prawnego punktu widzenia a sprawa dotyczy bunkru z lini mołotowa który stoi na środku pola babki , czyli do kogo ten bunkier należy do państwa czy do właściciela posesji ?
- CYGAN
- Marszałek
Re: Bunkier na prywatnej posesji.
Brachu znam takie dwie likalizacje, jedna na peryferiach Przemyśla a druga na Dybawce!
Na wiosnę zapodam foty!
Na wiosnę zapodam foty!
http://www.youtube.com/watch?v=jdLPT8mt6VIPIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO !!!...A WSZYSTKO RESZTĘ TO _ÓJ.....
http://www.youtube.com/watch?v=xLj5xaahdF8
Cyga....
http://www.youtube.com/watch?v=GLv3UNNidto
http://www.youtube.com/watch?v=7av6mgdeCkY
http://www.youtube.com/watch?v=xLj5xaahdF8
Cyga....
http://www.youtube.com/watch?v=GLv3UNNidto
http://www.youtube.com/watch?v=7av6mgdeCkY
- wolfram
- Generał Dywizji
Witam !
Nie wiem jak wyglada sprawa Linii Molotowa , ale w terenie MRU i na Linii Odry obiekty stojace na prywatnej ziemi , pomimo ze sa pod opieka koserwatora zabytkow , traktowane sa jako wlasnosc prywatna .Wiecej info zapewne otrzymasz tu ;
http://bunkier.zestawa.prv.pl/index_pli ... becnie.htm
Pozdrawiam
Nie wiem jak wyglada sprawa Linii Molotowa , ale w terenie MRU i na Linii Odry obiekty stojace na prywatnej ziemi , pomimo ze sa pod opieka koserwatora zabytkow , traktowane sa jako wlasnosc prywatna .Wiecej info zapewne otrzymasz tu ;
Pozdrawiam
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
hatsan38 pisze:Witam !
Pozdrawiam
Czym różni się Linia Mołotowa od M.R.U. czy innych fortyfikacji w sensie prawa obowiązującego w Polsce od siebie ? . Co masz na myśli pisząc "pod opieką konserwatora " ? . Czy wszystkie schrony , forty wybudowane przed 1946 rokiem są zabytkami ? Do czego zobowiązany jest właściciel obiektu zabytkowego znajdującego się na jego posesji lub w jego mieszkaniu (np: zabytkowy piec )? Co oznacza według Ciebie słowa "traktowane są jako własność prywatna " ? Przez kogo są tak traktowane ? .
- Hauptman
- Zasłużony
- Lokalizacja: Dawniej zachodnie Podlasie,obecnie wschodnie Mazowsze
Jeśli chodzi o LM to większość bunkrów jest nadal własnością WP.Fakt że zaniedbane ale jednak.Obiekty znajdujące się na terenie prywatnym nadal podlegają AMW,lub właśnie konserwatorowi zabytków ,a np rolnik może tylko pyskować że łazi mu się po polu,
Zdrów
Zdrów
Niestety to co piszesz jest nieprawdą . Wojsko już dawno przekazało obiekty na rzecz państwa , ponieważ stanowiły tylko problem . Jest kilka dosłownie kilka obiektów które są " pod opieką wojska " . Co do Linii Mołotowa pokaż jeden obiekt wpisany w rejestr zabytków ? Jeżeli nie to co ma do tego konserwator ? . Czy rolnik naprawdę może tylko pyskować jeżeli schron znajduje się na jego posesji, działce ?. Jak własność działki na której znajduje się obiekt ma się do własności obiektu ?Hauptman pisze:Jeśli chodzi o LM to większość bunkrów jest nadal własnością WP.Fakt że zaniedbane ale jednak.Obiekty znajdujące się na terenie prywatnym nadal podlegają AMW,lub właśnie konserwatorowi zabytków ,a np rolnik może tylko pyskować że łazi mu się po polu,
Zdrów
P.S. Proszę nie traktować mojego wpisu jako zaczepki , jak to zostało wcześniej odebrane . Odpowiedzi na zadane przeze-mnie pytania pomogą mi rozwiązać problem kolegi z pierwszego postu.
- strażak
- Porucznik
- Województwo: Mazowieckie
Zapytajcie w AMW i u konserwatora. Macie plany gospodarstwa?? Jest ten schron zaznaczony na planach?
Poszukuję pocisków oraz łusek artyleryjskich z okresu 1 i 2 wojny światowej
-
- Zasłużony
Nie wiem czy jest on zaznaczony na planach i planów tez nie widziałem bo ten bunkier jest na posesji dziadków mojej kobity w rejonie brusna starego a tam jest tych bunkrów mnóstwo można by powiedzieć że co 5 gospodarz ma na swej ziemi bunkier , jak pojadę kiedyś w odwiedziny to może dowiem się coś więcej a z dziadziem jak dobrze pogadam
to może jaką fajna miejscówke pokaże 

- wolfram
- Generał Dywizji
Roznia sie tym ze LM byla przez dlugi czas wlasnoscia WP ... ale ta kwestia zostala juz wyjasnionagość pisze:hatsan38 pisze:Witam !
Pozdrawiam
Czym różni się Linia Mołotowa od M.R.U. czy innych fortyfikacji w sensie prawa obowiązującego w Polsce od siebie ? . Co masz na myśli pisząc "pod opieką konserwatora " ? . Czy wszystkie schrony , forty wybudowane przed 1946 rokiem są zabytkami ? Do czego zobowiązany jest właściciel obiektu zabytkowego znajdującego się na jego posesji lub w jego mieszkaniu (np: zabytkowy piec )? Co oznacza według Ciebie słowa "traktowane są jako własność prywatna " ? Przez kogo są tak traktowane ? .

Wszystkie bunkry i forty z przed wojny sa zabytkami , dlatego podlegaja one kurateli lokalnego konserwatora zabytkow , co jest wlasciwie fikcja ,wiekszosc tych obiektow po prostu sobie stoi i niszczeje .
Jednak ze wszelkie prace wykonywane ( typu: odnowa , wszelkie prace konserwatorskie typu restauracja obiektu itp ) podlega scislej kontroli konserwatora zabytkow .
I odwrotnie ... jakakolwiek dewastacja bunkra jak : wyburzanie , zasmiecanie , czy tez kradziez elementow stalowych , jest nielegalne i podlega karze do 5ciu lat pozbawienia wolnosci .
Spora czesc obiektow z moich okolic, lezacych na prywatnym gruncie ulokowana jest nie w polu ale na posesjach , czasem wrecz sa one elementem zabudowan gospodarczych ...Wiec trudno wymagac od wlasciciela posesji swobodnego do nich dostepu

To samo dotyczy obiektow znajdujacych sie na polach uprawnych , wizytowanie takowych dopuszczalne jest po zgodzie wlasciciela gruntu , zwiedzanie tego rodzaju fortyfikacji , czy tez prowadzenie "ziemnych eksploracji " na swiezo obsianym polu moze zakonczyc sie "wizyta " ciala obcego we wlasnych plecach w postaci widel :rotfl:
W celu unikniecia nieproszonych wizyt obcych na swojej ziemi czesc ludzi je dzierzawi a czesc nawet kupuje !
Choc godne pochwaly jest to ze robia to najczesciej pasjonaci fortyfikacji !!
Co do pelnego info w sprawie posiadania lub nie.. w poprzednim poscie zamiescilem link do prywatnego bunkra . Skontaktuj sie z nim a napewno udzieli Ci on pelnej informacji w tym temacie

Ponizej link do filmu z bunkra dzierzawionego przez jednego z moich przyjaciol ... i kilka fotek z innego obiektu ...
Pozdrawiam !
http://www.youtube.com/watch?v=m9y43xPnhwQ
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- St. Szeregowy
Chyba Hatsan ma rację ,ze trzy lata temu gadałem z gościem który ma na swojej ziemi resztki dworku .Rozlatuje sie to już od końca wojny i właściwie to dwie ściany i kupa gruzu .Chłopina lamentowal ze pies z kulawą nogą się tym nie interesował ale jak sam zaczął uprzątać gruz i rozebrał kawałek ściany która groziła zawaleniem to wpakował mu się konserwator i mial jakieś cholerne problemy potem .A rozwalisko nie jest na żadnej liście zabytków bo sprawdzał to wczesniej ,niby obiekt inny niż schron ale sprawa podobna .Wygląda na to że jak jest twoje to i tak jest państwowe 

Widzę ,że odpowiedz na moje pytania zawisła w powietrzu . Obawiam się Rysa ,ża ani Ty ani Hastan nie ma racji .Hastan miałby powtarza miałby rację gdyby wszystkie schrony o których mówimy były zabytkami , a niestety nie są . Ponawiam pytanie czy wymieni mi ktoś choć jeden obiekt z Linii Mołotowa będący zabytkiem ? Co do dworku o którym piszesz najprawdopodobniej posiadał on białą kartę i był wpisany w rejestr zabytków stąd ta interwencja konserwatora . Jeżeli zabytek znajduje się na terenie prywatnym , jest własnością prywatną opieka nad nim należy do prywatnego właściciela nad którym czuwa konserwator i wszelkie remonty zmiany muszą być z nim uzgodnione i przez niego zatwierdzone i nie ma zmiłuj się.rysa pisze:Chyba Hatsan ma rację ,ze trzy lata temu gadałem z gościem który ma na swojej ziemi resztki dworku .Rozlatuje sie to już od końca wojny i właściwie to dwie ściany i kupa gruzu .Chłopina lamentowal ze pies z kulawą nogą się tym nie interesował ale jak sam zaczął uprzątać gruz i rozebrał kawałek ściany która groziła zawaleniem to wpakował mu się konserwator i mial jakieś cholerne problemy potem .A rozwalisko nie jest na żadnej liście zabytków bo sprawdzał to wczesniej ,niby obiekt inny niż schron ale sprawa podobna .Wygląda na to że jak jest twoje to i tak jest państwowe
Na wstępie chciałbym przeprosić ,że się nie przedstawiłem z imienia i nazwiska jak to sobie życzyłeś na czacie ale sam tego nie zrobiłeś ani nikt z użytkowników forum więc skąd to żądanie w stosunku do mojej osoby ?strażak pisze:Zapytajcie w AMW i u konserwatora. Macie plany gospodarstwa?? Jest ten schron zaznaczony na planach?
Co do Twojego wpisu wybacz ale chyba masz małe pojecie o Linii Mołotowa . Jeżeli odsyłasz chłopaka do planów terenu itp to zastanów się czy schrony tej linii zostały zewidencjonowane i czy w ogóle są naniesione na jakichkolwiek mapach , więcej czy W.P.posiada lub posiadało wykaz i rozmieszczenie tych obiektów . Jakbyś zechciał odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące czy schrony Linii Mołotowa są zabytkami to byś wiedział ,że niestety nie i tu rola konserwatora jako organu decydującego się kończy . Co do AMW jakbyś również zagłębił się w temat to byś wiedział ,że w latach 90 ub.wieku agencja przekazała te obiekty lokalnym organom administracji publicznej i tym samym nie ma nic do nich.
Więc nie wprowadzaj chłopaka w błąd i nie odsyłaj od drzwi do drzwi urzędów .
Podsumowując :
lyr - udaj się do Urzędu Gminy . Dowiedz się na czyjej działce leży schron i od właściciela terenu uzyskaj zgodę na wejście ( zgoda pisemna ) . Możesz zabezpieczyć się lecz nie musisz opinią konserwatora ( pisemną ). To by było na tyle . Jednak jest jeszcze małe ale schrony nie będące zabytkami lub nimi będące nie są własnością właściciela działki na której się znajdują . Są właścicielom terenu oddane jakby w dzierżawę . Wiążę się to z dziurą w przepisach które nie regulują własności obiektu . Myślę ,że udało mi się choć trochę nakreślić jak wygląda w/w sprawa . pzdrawiam.
Teraz widzę post hastan 38 i się do niego ustosunkuję (brak edycji poprzedniego postu ,szkoda ) . Nieprawdą jest że wszystkie forty , schrony są zabytkami , skąd taka informacja ( mogę śmiało stwierdzić że 60% jak nie więcej nie jest zabytkiem) Czy obiekty całej Twierdzy Kraków ,Przemyśl są zabytkami ? Od razu odpowiem na to pytanie otóż nie !!! . Drugą nieprawdą jest ,że W.P. czy A.CZ (sowieci ) mieli pod opieką tylko schrony Linii Mołotowa . Linię Mołotowa zabezpieczono chyba gdzieś w latach 50 i tyle .Zresztą te zabezpieczenia na nic się zdały . Piszesz ,że jesteś znawcą MRU to kto "opiekował " się obiektami przed oddaniem ich ręce samorządów lub leśnictw ? Jeśli Mru było zabytkiem to dlaczego w podziemiach (systemie ) miało powstać składowisko materiałów radioaktywnych . No i ostatnie pytanie kiedy MRU zostało zabytkiem ( bo obecnie część obiektów jest wpisana w rejestr ) i czy wszystkie obiekty mają status zabytku ?Czy WP nie zabezpieczało innych schronów na terenie Polski ?
Z jednym się zgodzę ,że penetracja takiego obiektu zlokalizowanego na terenie prywatnym wymaga zgody właściciela terenu .
Co do linku do jakiego mnie odsyłasz podziwiam pracę włożoną w obiekt ale myślę ,że to Ty powinieneś się z nimi skontaktować w celu zasięgnięcia informacji do dalszej dyskusji . Co do pasjonatów fortyfikacji podziwiam ich za upór z jakim dążą do celu . Prawdą jest też ,ze w większości przypadków obiekty fortyfikacyjne zawdzięczają swój estetyczny wygląd ich ciężkiej pracy. Jednak zawsze potrzebna jest współpraca pasjonata z historykiem , konserwatorem itp. po to by uniknąć niepotrzebnych fuszerek jak : wstawienie niemieckich drzwi do polskiego schronu itd.
Z jednym się zgodzę ,że penetracja takiego obiektu zlokalizowanego na terenie prywatnym wymaga zgody właściciela terenu .
Co do linku do jakiego mnie odsyłasz podziwiam pracę włożoną w obiekt ale myślę ,że to Ty powinieneś się z nimi skontaktować w celu zasięgnięcia informacji do dalszej dyskusji . Co do pasjonatów fortyfikacji podziwiam ich za upór z jakim dążą do celu . Prawdą jest też ,ze w większości przypadków obiekty fortyfikacyjne zawdzięczają swój estetyczny wygląd ich ciężkiej pracy. Jednak zawsze potrzebna jest współpraca pasjonata z historykiem , konserwatorem itp. po to by uniknąć niepotrzebnych fuszerek jak : wstawienie niemieckich drzwi do polskiego schronu itd.
- wolfram
- Generał Dywizji
Witam I Poniekad mam racje dle tego ze juz pierwszym poscie zastrzeglem , ze tak przedstawia sie sprawa dot moich rejonow , czyli FFOWB i Oderstellunggość pisze:Widzę ,że odpowiedz na moje pytania zawisła w powietrzu . Obawiam się Rysa ,ża ani Ty ani Hastan nie ma racji .Hastan miałby powtarza miałby rację gdyby wszystkie schrony o których mówimy były zabytkami , a niestety nie są . Ponawiam pytanie czy wymieni mi ktoś choć jeden obiekt z Linii Mołotowa będący zabytkiem ? Co do dworku o którym piszesz najprawdopodobniej posiadał on białą kartę i był wpisany w rejestr zabytków stąd ta interwencja konserwatora . Jeżeli zabytek znajduje się na terenie prywatnym , jest własnością prywatną opieka nad nim należy do prywatnego właściciela nad którym czuwa konserwator i wszelkie remonty zmiany muszą być z nim uzgodnione i przez niego zatwierdzone i nie ma zmiłuj się.rysa pisze:Chyba Hatsan ma rację ,ze trzy lata temu gadałem z gościem który ma na swojej ziemi resztki dworku .Rozlatuje sie to już od końca wojny i właściwie to dwie ściany i kupa gruzu .Chłopina lamentowal ze pies z kulawą nogą się tym nie interesował ale jak sam zaczął uprzątać gruz i rozebrał kawałek ściany która groziła zawaleniem to wpakował mu się konserwator i mial jakieś cholerne problemy potem .A rozwalisko nie jest na żadnej liście zabytków bo sprawdzał to wczesniej ,niby obiekt inny niż schron ale sprawa podobna .Wygląda na to że jak jest twoje to i tak jest państwowe
Na wstępie chciałbym przeprosić ,że się nie przedstawiłem z imienia i nazwiska jak to sobie życzyłeś na czacie ale sam tego nie zrobiłeś ani nikt z użytkowników forum więc skąd to żądanie w stosunku do mojej osoby ?strażak pisze:Zapytajcie w AMW i u konserwatora. Macie plany gospodarstwa?? Jest ten schron zaznaczony na planach?
Co do Twojego wpisu wybacz ale chyba masz małe pojecie o Linii Mołotowa . Jeżeli odsyłasz chłopaka do planów terenu itp to zastanów się czy schrony tej linii zostały zewidencjonowane i czy w ogóle są naniesione na jakichkolwiek mapach , więcej czy W.P.posiada lub posiadało wykaz i rozmieszczenie tych obiektów . Jakbyś zechciał odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące czy schrony Linii Mołotowa są zabytkami to byś wiedział ,że niestety nie i tu rola konserwatora jako organu decydującego się kończy . Co do AMW jakbyś również zagłębił się w temat to byś wiedział ,że w latach 90 ub.wieku agencja przekazała te obiekty lokalnym organom administracji publicznej i tym samym nie ma nic do nich.
Więc nie wprowadzaj chłopaka w błąd i nie odsyłaj od drzwi do drzwi urzędów .
Podsumowując :
lyr - udaj się do Urzędu Gminy . Dowiedz się na czyjej działce leży schron i od właściciela terenu uzyskaj zgodę na wejście ( zgoda pisemna ) . Możesz zabezpieczyć się lecz nie musisz opinią konserwatora ( pisemną ). To by było na tyle . Jednak jest jeszcze małe ale schrony nie będące zabytkami lub nimi będące nie są własnością właściciela działki na której się znajdują . Są właścicielom terenu oddane jakby w dzierżawę . Wiążę się to z dziurą w przepisach które nie regulują własności obiektu . Myślę ,że udało mi się choć trochę nakreślić jak wygląda w/w sprawa . pzdrawiam.

Pozdrawiam Serdecznie
-
- KAPRAL
Witam !!! Zostałem poproszony przez jednego z adminów tego forum o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania przez użytkowników.
Może zacznę od pierwszego pytania . Linia Mołotowa tym różni się od MRU ,że żaden obiekt tej lini nie jest zabytkiem ( powiem więcej nie ma planów tych fortyfikacji na chyba ,że gdzieś w archiwum w Moskwie ) . MRU uzyskało status zabytku w 2011 r ( niestety zabytek przegrywa z miłośniokami nietoperzy ) Linia Mołotowa – do dzisiaj nie jest zabytkie i długo nie będzie, choć z tego co się orientuję dla schronu na ul Sanowej w Przemyślu (obok Galeri Sanowa ) była przygotowywana biała karta . Co do pytania czy wszystkie schrony wybudowane przed 1946 r są zabytkami ? Moja odpowiedz brzmi nie nie wszystkie schrony , forty są zabytkami ( znany jest przypadek gdzie pół fortu jest zabytkiem , a drugie pół już nie jest bo fort leży na dwóch działkach Twierdza Przemyśl ). Idąc dalej właściciel zabytku jest zobowiązany udostępnić , pokazać na każde wezwanie konserwatora , według prawa powinien go udostępnić również osobą chętnym go zobaczyć ( choć w praktyce całkiem inaczej to wygląda) . Następne pytanie dotyczy schronów znajdujących się na prywatnej posesji . Według prawa jest tak : właściciel posesji ma go w dożywotnim użytkowaniu ( oczywiście mówimy o czasie obecnym po 1990r ) Inaczej się ma sprawa gdy działka z obiektem została kupiona po 1990r wraz ze schronem wówczas schron jest własnością właściciela działki . Dalej rolnik może nas nie wpuścić na obiekt znajdujący się na jego posesji , działce ponieważ jest dzierżawcą lub właścicielem działki a obiekt w tym przypadku LM nie jest zabytkiem Właściciel zabytku też może nie wpuścić argumentując to naszym bezpieczeństwem .Idąc dalej Linia Mołotowa nigdy nie została w pełni zewidencjonowana , nie istnieją żadne mapy całości umocnień. Wyjątkiem jest mapa nazwijmy to koło bunkrów LM na Roztoczu i mapy oraz namiary GPS tworzone przez miłośników tych umocnień , które początek miały między innymi w 1998 r w TPF- Przemyśl. Chyba udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Oczywiście idąc dalej musielibyśmy się rozpisać o tablicach info , konsultacjach regulaminach i niszczeniu przez pewne nadleśnictwo pod-pretekstem zabezpieczania (Rawsko-Ruski Rejon Umocniony ) itp.
Co do własności schronu w tym przypadku znajdującego się na L.M. właścicielem takiego obiektu był po przekazaniu obiektów przez AMW skarb państwa , następnie U.G. , Nadleśnictwa , Lasy Gminne prywatni nabywcy działek ( kupionych po 1990r ) oraz oddana w użytkowanie właścicielom działem na których się znajdują popraw mnie jeżeli się mylę ( chodzi mi o nabycie działki ze schronem ).
Zgadzam się w zupełności ,że pierwszym krokiem który należy podjąć przy ustaleniu właściciela działki jest wizyta w Urzędzie Gminy .
Co do schronów Linii Mołotowa w Brusnie Starym – większość obiektów nie leży na polach tylko w okolicznym lesie i są trudne do znalezienia ( wzgórze Hrebcianka i okolice kamieniołomu). Lyr obawiam się ,że pomyliłeś lokalizację Brusno Stare z Brusnem Nowym (Podemszczyzna )tam wszystkie schrony z wyjątkiem chyba dwóch leżą na polach , a ten P.O. graniczy z P.O. Brusno Stare .
P.S. Mam nadzieję ,ze udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Tak swoją drogo „gościu „ czymy się czasem nie znamy ? .
Hastan te kopuły pozoracyjne – fajne fotki .
Cygan –na Dybawce wszystkie schrony leżą na prywatnych działkach i należą do P.O .Krasiczyn który wchodził w skład Przemyskiego Rejonu Umocnionego ( ten schron przy serpentynach też )
Podsumowując kto ma rację ten stawia kolację
Może zacznę od pierwszego pytania . Linia Mołotowa tym różni się od MRU ,że żaden obiekt tej lini nie jest zabytkiem ( powiem więcej nie ma planów tych fortyfikacji na chyba ,że gdzieś w archiwum w Moskwie ) . MRU uzyskało status zabytku w 2011 r ( niestety zabytek przegrywa z miłośniokami nietoperzy ) Linia Mołotowa – do dzisiaj nie jest zabytkie i długo nie będzie, choć z tego co się orientuję dla schronu na ul Sanowej w Przemyślu (obok Galeri Sanowa ) była przygotowywana biała karta . Co do pytania czy wszystkie schrony wybudowane przed 1946 r są zabytkami ? Moja odpowiedz brzmi nie nie wszystkie schrony , forty są zabytkami ( znany jest przypadek gdzie pół fortu jest zabytkiem , a drugie pół już nie jest bo fort leży na dwóch działkach Twierdza Przemyśl ). Idąc dalej właściciel zabytku jest zobowiązany udostępnić , pokazać na każde wezwanie konserwatora , według prawa powinien go udostępnić również osobą chętnym go zobaczyć ( choć w praktyce całkiem inaczej to wygląda) . Następne pytanie dotyczy schronów znajdujących się na prywatnej posesji . Według prawa jest tak : właściciel posesji ma go w dożywotnim użytkowaniu ( oczywiście mówimy o czasie obecnym po 1990r ) Inaczej się ma sprawa gdy działka z obiektem została kupiona po 1990r wraz ze schronem wówczas schron jest własnością właściciela działki . Dalej rolnik może nas nie wpuścić na obiekt znajdujący się na jego posesji , działce ponieważ jest dzierżawcą lub właścicielem działki a obiekt w tym przypadku LM nie jest zabytkiem Właściciel zabytku też może nie wpuścić argumentując to naszym bezpieczeństwem .Idąc dalej Linia Mołotowa nigdy nie została w pełni zewidencjonowana , nie istnieją żadne mapy całości umocnień. Wyjątkiem jest mapa nazwijmy to koło bunkrów LM na Roztoczu i mapy oraz namiary GPS tworzone przez miłośników tych umocnień , które początek miały między innymi w 1998 r w TPF- Przemyśl. Chyba udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Oczywiście idąc dalej musielibyśmy się rozpisać o tablicach info , konsultacjach regulaminach i niszczeniu przez pewne nadleśnictwo pod-pretekstem zabezpieczania (Rawsko-Ruski Rejon Umocniony ) itp.
Co do własności schronu w tym przypadku znajdującego się na L.M. właścicielem takiego obiektu był po przekazaniu obiektów przez AMW skarb państwa , następnie U.G. , Nadleśnictwa , Lasy Gminne prywatni nabywcy działek ( kupionych po 1990r ) oraz oddana w użytkowanie właścicielom działem na których się znajdują popraw mnie jeżeli się mylę ( chodzi mi o nabycie działki ze schronem ).
Zgadzam się w zupełności ,że pierwszym krokiem który należy podjąć przy ustaleniu właściciela działki jest wizyta w Urzędzie Gminy .
Co do schronów Linii Mołotowa w Brusnie Starym – większość obiektów nie leży na polach tylko w okolicznym lesie i są trudne do znalezienia ( wzgórze Hrebcianka i okolice kamieniołomu). Lyr obawiam się ,że pomyliłeś lokalizację Brusno Stare z Brusnem Nowym (Podemszczyzna )tam wszystkie schrony z wyjątkiem chyba dwóch leżą na polach , a ten P.O. graniczy z P.O. Brusno Stare .
P.S. Mam nadzieję ,ze udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Tak swoją drogo „gościu „ czymy się czasem nie znamy ? .
Cygan –na Dybawce wszystkie schrony leżą na prywatnych działkach i należą do P.O .Krasiczyn który wchodził w skład Przemyskiego Rejonu Umocnionego ( ten schron przy serpentynach też )

Bunkerites of Poland
Stowarzyszenie Projekt 8813
Stowarzyszenie Projekt 8813
- wolfram
- Generał Dywizji
Witam !jacekwoj3 pisze:Witam !!! Zostałem poproszony przez jednego z adminów tego forum o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania przez użytkowników.
Na wstepie posta chyle czola przed wiedza

Mysle ze Twoj post zakonczy to bezsensowne bicie piany ...i tym samym utrze nosa "gosciowi " ktory pojawil sie znikad i mentorskim tonem zaczal wytykac bledy innym

Pozdrawiam Serdecznie