Pozdrawiam
Dzień dobry !! Opóźnienie mojej odpowiedzi wiążę się z tym ,że w weekendy jak nie mam takiej potrzeby to stronię od zdobyczy cywilizacji jaką jest komputer , a tym bardziej internet . Ostatni krótki dzień w pracy przed Nowym Rokiem pozwoliłem sobie od zaczęcia lekturą Waszego forum .hatsan38 pisze:Witam !jacekwoj3 pisze:Witam !!! Zostałem poproszony przez jednego z adminów tego forum o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania przez użytkowników.
Może zacznę od pierwszego pytania . Linia Mołotowa tym różni się od MRU ,że żaden obiekt tej lini nie jest zabytkiem ( powiem więcej nie ma planów tych fortyfikacji na chyba ,że gdzieś w archiwum w Moskwie ) . MRU uzyskało status zabytku w 2011 r ( niestety zabytek przegrywa z miłośniokami nietoperzy ) Linia Mołotowa – do dzisiaj nie jest zabytkie i długo nie będzie, choć z tego co się orientuję dla schronu na ul Sanowej w Przemyślu (obok Galeri Sanowa ) była przygotowywana biała karta . Co do pytania czy wszystkie schrony wybudowane przed 1946 r są zabytkami ? Moja odpowiedz brzmi nie nie wszystkie schrony , forty są zabytkami ( znany jest przypadek gdzie pół fortu jest zabytkiem , a drugie pół już nie jest bo fort leży na dwóch działkach Twierdza Przemyśl ). Idąc dalej właściciel zabytku jest zobowiązany udostępnić , pokazać na każde wezwanie konserwatora , według prawa powinien go udostępnić również osobą chętnym go zobaczyć ( choć w praktyce całkiem inaczej to wygląda) . Następne pytanie dotyczy schronów znajdujących się na prywatnej posesji . Według prawa jest tak : właściciel posesji ma go w dożywotnim użytkowaniu ( oczywiście mówimy o czasie obecnym po 1990r ) Inaczej się ma sprawa gdy działka z obiektem została kupiona po 1990r wraz ze schronem wówczas schron jest własnością właściciela działki . Dalej rolnik może nas nie wpuścić na obiekt znajdujący się na jego posesji , działce ponieważ jest dzierżawcą lub właścicielem działki a obiekt w tym przypadku LM nie jest zabytkiem Właściciel zabytku też może nie wpuścić argumentując to naszym bezpieczeństwem .Idąc dalej Linia Mołotowa nigdy nie została w pełni zewidencjonowana , nie istnieją żadne mapy całości umocnień. Wyjątkiem jest mapa nazwijmy to koło bunkrów LM na Roztoczu i mapy oraz namiary GPS tworzone przez miłośników tych umocnień , które początek miały między innymi w 1998 r w TPF- Przemyśl. Chyba udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Oczywiście idąc dalej musielibyśmy się rozpisać o tablicach info , konsultacjach regulaminach i niszczeniu przez pewne nadleśnictwo pod-pretekstem zabezpieczania (Rawsko-Ruski Rejon Umocniony ) itp.
Co do własności schronu w tym przypadku znajdującego się na L.M. właścicielem takiego obiektu był po przekazaniu obiektów przez AMW skarb państwa , następnie U.G. , Nadleśnictwa , Lasy Gminne prywatni nabywcy działek ( kupionych po 1990r ) oraz oddana w użytkowanie właścicielom działem na których się znajdują popraw mnie jeżeli się mylę ( chodzi mi o nabycie działki ze schronem ).
Zgadzam się w zupełności ,że pierwszym krokiem który należy podjąć przy ustaleniu właściciela działki jest wizyta w Urzędzie Gminy .
Co do schronów Linii Mołotowa w Brusnie Starym – większość obiektów nie leży na polach tylko w okolicznym lesie i są trudne do znalezienia ( wzgórze Hrebcianka i okolice kamieniołomu). Lyr obawiam się ,że pomyliłeś lokalizację Brusno Stare z Brusnem Nowym (Podemszczyzna )tam wszystkie schrony z wyjątkiem chyba dwóch leżą na polach , a ten P.O. graniczy z P.O. Brusno Stare .
P.S. Mam nadzieję ,ze udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Tak swoją drogo „gościu „ czymy się czasem nie znamy ? .
Hastan te kopuły pozoracyjne – fajne fotki .
Cygan –na Dybawce wszystkie schrony leżą na prywatnych działkach i należą do P.O .Krasiczyn który wchodził w skład Przemyskiego Rejonu Umocnionego ( ten schron przy serpentynach też )
Podsumowując kto ma rację ten stawia kolację
Na wstepie posta chyle czola przed wiedzai dzieki za garsc niezwykle cennych informacji .
Mysle ze Twoj post zakonczy to bezsensowne bicie piany ...i tym samym utrze nosa "gosciowi " ktory pojawil sie znikad i mentorskim tonem zaczal wytykac bledy innym![]()
Pozdrawiam Serdecznie