Bunkier na prywatnej posesji.

Bunkry, twierdze, sztolnie i inne podobne miejsca w których można znaleźć fanty
lyr
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Wybierz

Re: Bunkier na prywatnej posesji.

Post autor: lyr »

Jedna pomyłka z mojej strony, to nie jest Stare Brusno tylko Nowe Brusno, ale to nic nie zmienia bo to ta sama okolica. Jak dziadkowie przepiszą pole na moją kobietę, to będę dochodził praw. Narazie to możemy się spokojnie napić. :popijawa: Dobrze, że akurat ta budowla ocalała choć szkoda, że to kawałek drogi od obecnego mojego miejsca zamieszkania.
Pozdrawiam
gość

Post autor: gość »

hatsan38 pisze:
jacekwoj3 pisze:Witam !!! Zostałem poproszony przez jednego z adminów tego forum o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania przez użytkowników.
Może zacznę od pierwszego pytania . Linia Mołotowa tym różni się od MRU ,że żaden obiekt tej lini nie jest zabytkiem ( powiem więcej nie ma planów tych fortyfikacji na chyba ,że gdzieś w archiwum w Moskwie ) . MRU uzyskało status zabytku w 2011 r ( niestety zabytek przegrywa z miłośniokami nietoperzy ) Linia Mołotowa – do dzisiaj nie jest zabytkie i długo nie będzie, choć z tego co się orientuję dla schronu na ul Sanowej w Przemyślu (obok Galeri Sanowa ) była przygotowywana biała karta . Co do pytania czy wszystkie schrony wybudowane przed 1946 r są zabytkami ? Moja odpowiedz brzmi nie nie wszystkie schrony , forty są zabytkami ( znany jest przypadek gdzie pół fortu jest zabytkiem , a drugie pół już nie jest bo fort leży na dwóch działkach Twierdza Przemyśl ). Idąc dalej właściciel zabytku jest zobowiązany udostępnić , pokazać na każde wezwanie konserwatora , według prawa powinien go udostępnić również osobą chętnym go zobaczyć ( choć w praktyce całkiem inaczej to wygląda) . Następne pytanie dotyczy schronów znajdujących się na prywatnej posesji . Według prawa jest tak : właściciel posesji ma go w dożywotnim użytkowaniu ( oczywiście mówimy o czasie obecnym po 1990r ) Inaczej się ma sprawa gdy działka z obiektem została kupiona po 1990r wraz ze schronem wówczas schron jest własnością właściciela działki . Dalej rolnik może nas nie wpuścić na obiekt znajdujący się na jego posesji , działce ponieważ jest dzierżawcą lub właścicielem działki a obiekt w tym przypadku LM nie jest zabytkiem Właściciel zabytku też może nie wpuścić argumentując to naszym bezpieczeństwem .Idąc dalej Linia Mołotowa nigdy nie została w pełni zewidencjonowana , nie istnieją żadne mapy całości umocnień. Wyjątkiem jest mapa nazwijmy to koło bunkrów LM na Roztoczu i mapy oraz namiary GPS tworzone przez miłośników tych umocnień , które początek miały między innymi w 1998 r w TPF- Przemyśl. Chyba udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Oczywiście idąc dalej musielibyśmy się rozpisać o tablicach info , konsultacjach regulaminach i niszczeniu przez pewne nadleśnictwo pod-pretekstem zabezpieczania (Rawsko-Ruski Rejon Umocniony ) itp.
Co do własności schronu w tym przypadku znajdującego się na L.M. właścicielem takiego obiektu był po przekazaniu obiektów przez AMW skarb państwa , następnie U.G. , Nadleśnictwa , Lasy Gminne prywatni nabywcy działek ( kupionych po 1990r ) oraz oddana w użytkowanie właścicielom działem na których się znajdują popraw mnie jeżeli się mylę ( chodzi mi o nabycie działki ze schronem ).
Zgadzam się w zupełności ,że pierwszym krokiem który należy podjąć przy ustaleniu właściciela działki jest wizyta w Urzędzie Gminy .
Co do schronów Linii Mołotowa w Brusnie Starym – większość obiektów nie leży na polach tylko w okolicznym lesie i są trudne do znalezienia ( wzgórze Hrebcianka i okolice kamieniołomu). Lyr obawiam się ,że pomyliłeś lokalizację Brusno Stare z Brusnem Nowym (Podemszczyzna )tam wszystkie schrony z wyjątkiem chyba dwóch leżą na polach , a ten P.O. graniczy z P.O. Brusno Stare .

P.S. Mam nadzieję ,ze udzieliłem odpowiedzi na wszystkie pytania . Tak swoją drogo „gościu „ czymy się czasem nie znamy ? .
Hastan te kopuły pozoracyjne – fajne fotki .
Cygan –na Dybawce wszystkie schrony leżą na prywatnych działkach i należą do P.O .Krasiczyn który wchodził w skład Przemyskiego Rejonu Umocnionego ( ten schron przy serpentynach też )

Podsumowując kto ma rację ten stawia kolację ;)
Witam !
Na wstepie posta chyle czola przed wiedza :ukłon: i dzieki za garsc niezwykle cennych informacji .
Mysle ze Twoj post zakonczy to bezsensowne bicie piany ...i tym samym utrze nosa "gosciowi " ktory pojawil sie znikad i mentorskim tonem zaczal wytykac bledy innym :dusi:
Pozdrawiam Serdecznie
Dzień dobry !! Opóźnienie mojej odpowiedzi wiążę się z tym ,że w weekendy jak nie mam takiej potrzeby to stronię od zdobyczy cywilizacji jaką jest komputer , a tym bardziej internet . Ostatni krótki dzień w pracy przed Nowym Rokiem pozwoliłem sobie od zaczęcia lekturą Waszego forum .
Wracając do tematu faktycznie jacekwoj3 udzielił odpowiedzi na moje pytania , temat uważam za zamknięty- dziękuję . Prawo dla administracji za szybką reakcję i ściągnięcie tu do dyskusji człowieka znającego temat - nie tylko teoretyka, ale również praktyka . jacekwoj3 czy się znamy ? Znać to za dużo powiedziane . Mieliśmy okazję spotkać się na kilku spotkaniach w ZGFTP . Miałem też okazję uczestniczyć w Twojej prelekcji ,na temat Linii Mołotowa podczas Seminarium Krajoznawczej Wojska Polskiego w Przemyślu . Miło było podyskutować z Tobą na tematy fortyfikacyjne nie tylko dotyczące Linii Mołotowa . Jestem pod wrażeniem Twoich wyjazdów w teren i stosowania zasady „ :poznać to nie tylko przeczytać ale również dotknąć ……
Ukoronowaniem podziwu dla Twojej wiedzy byłaby pochwała Twojego posta z odpowiedzią ale niestety nie wiem jak to się robi stąd gorąca prośba do administracji o zrobienie tego za mnie .Hatsan zapewniam Cię ,że nie spadłem tu z księżyca . Dziwi mnie trochę Twoje podejście do tematu , kolego na naukę nigdy nie jest za późno .Po to ktoś zadał pytanie ,żeby uzyskać w miarę fachowe wytłumaczenie i w końcu po wielkich bólach ją uzyskał .

Na koniec składam serdeczne życzenia zdrowych i pogodnych świąt , szczęśliwego Nowego Roku 2013 dla administracji i użytkowników forum . Mam nadzieję ,że do napisania po Nowym Roku !!!! pozdrawiam M. D.
rysa
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Post autor: rysa »

I jak zwykle wyszedł burdel w przepisach bo przed 90 rokiem tak a po 90 roku inaczej
Awatar użytkownika
CYGAN
Marszałek
Marszałek

Post autor: CYGAN »

I ja się cieszę że wszystko w miarę się wyjaśniło :spoko:
I też w imieniu administracji składam Tobie Gościu, wszystkim "Bunkrowcom", miłośnikom fortyfikacji i nie tylko, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.
I mam nadzieję że nikt nie czuje się tu pokrzywdzony jak i urażony,a w związku z tym zapraszam do kolejnych ciekawych i wyczerpujących tematów , dyskusji związanych z tymi jak ciekawymi i nie kończącymi się tematem .
Zapraszam i pozdrawiam Cyga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bunkry, twierdze, sztolnie”