Strona 1 z 2
Czy jest tu jakis piekarz?
: 13 maja 2019, o 21:53
autor: DEX
Szukam przepisu na chleb na zakwasie zytnim.taki jakis stary sprawdzony przepis.zakwas choduje juz 6 dni.ale dobrego przepisu na chleb nie moge znalezc.chodzi mi o taki jak kiedys w domu pieczono.w necie jest duzo ale wsio takie jakies szybkie .a pamietam ze kiedys zanim chleb byl w piecu to 2 dni chyba musialo ciasto przerobic a te co sa to pyk do michy 1h i do pieca.

Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 13 maja 2019, o 22:27
autor: explokera
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 14 maja 2019, o 06:37
autor: Jaskółka
Rzeczywiście ... twa to pół tygodnia

Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 14 maja 2019, o 06:41
autor: marcin121
Mąka żytnia na chleb musi leżeć kilka miesięcy żeby chleb nie opadł My mamy piekarnie Gs z 45 i z niej chleb o dobre składniki jest trudno Zakwas i mąki to podstawa
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 14 maja 2019, o 07:27
autor: DEX
Mam tego zakwasu ok 1l .i jakie proporcje z maka?1do1?1kg maki na 1kg zakwasu i to wymieszac?pierwszy raz chce upiec i prosil bym o przepis taki łopatologiczny

Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 14 maja 2019, o 12:18
autor: Mycha
Tu masz, jak to było kiedyś:
https://youtu.be/zdOUgCCh8kE
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 18 maja 2019, o 17:19
autor: DEX
No zaczynam jutro sie okaze co upieklem.
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 18 maja 2019, o 17:20
autor: DEX
No zaczynam jutro sie okaze co upieklem.
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 18 maja 2019, o 17:40
autor: marecki
DEX- nie przypal-! i pochwal się smakiem prawdziwego chleba - ten ostatni przepis. Pamiętam jak robiła identycznie mama -!!!-40- lat wstecz . Smakowało na gorąco. Piec stoi do dziś.
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 18 maja 2019, o 21:29
autor: DEX
no pochwale sie
puki co dałem 450 g zakwasu i 530 g mąki żytniej plus ok 600 ml wody teraz ładnie wyrasta.jutro tak myślę dać po ok 300 żytniej i 300 pszennej plus ok 600 ml wody zostawię na 4-5h i do foremek,z tego co tam wykminilem to piec na 250 i zmniejszyć na 200 i 40 min
piszą tez żeby dać jakąś miseczka z woda ale nie wiem inni ze dać inni ze nie dać
zakwasu zostało ok 400g dałem do lodówki jak sie uda zaś go rozpędzę ponoć im starszy tym lepszy
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 18 maja 2019, o 22:16
autor: DEX
Teraz patrze i podwjoilo swoja objetosc chyba zakwas dobry
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 18 maja 2019, o 22:34
autor: marecki
Ten przepis. z yutube masz super. Koleżanka do dziś również piecze. I jej się udaje Tylko brak tych pieców !
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 19 maja 2019, o 03:28
autor: yukon
Jaja niezle,kiedys kobiety sie zajmowaly wyrobem chleba a faceci robieniem bimbru,teraz widze goscie lepia bochenki az milo,jak zaraz dzulka, borsia albo jaskolka zapytaja jaka temperatura ma byc w baniaku z bimbrem to nic tylko skoczyc w przepasc

Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 19 maja 2019, o 14:15
autor: ab48
No...a jak dodać jeszcze że faceci są żonami to..
Re: Czy jest tu jakis piekarz?
: 19 maja 2019, o 19:48
autor: DEX
no dobra
chlebek sie udal jest b.dobry troszke za malo soli tylko dalem innym razem poprawie
jak na pierwszy raz mysle ze jest wysmienity