Strona 7 z 9

Re: Stare receptury i przepisy

: 9 lis 2015, o 18:45
autor: viwaldi
Moja modyfikacja przepisu na balkanskie cevapy

Mielone mieso, najlepiej wolowo-wieprzowe (robilem tez z dodatkiem indyka - wychodzi delikatniesze) + duzo przypraw: bazylia, curry, ostra papryka (ja dodaje dodatkowo chili) i czarny pieprz. Calosc wymieszac i najlepiej odstawic do lodowki zeby sie przegryzlo. Ale mozna smazyc od razu. Smazymy na oliwie!
Podaje sie na drobno pokrojonej cebuli. Ostatnio do cebuli dodaje drobno pokrojone zielone oliwki (dla mnie psuja idealnie). Dla zlagodzenia ostrosci, cebule polewam gestym naturalnym jogurtem i na to wykladam mieso. Dookola polewamy oliwa ze smazenia. Po przyprawach powinna miec zolto-pomaranczowy kolor. Jak jest jasny to przypraw bylo za malo ;)

Smacznego

A tu przepis w oryginale:
http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/re ... kDPur9Odpg
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86evap%C4%8Di%C4%87i
Pamietac nalezy, ze to danie popularne na balkanach wiec w sumie przepisow jest tyle ilu kucharzy.

Obrazek

Re: Stare receptury i przepisy

: 10 maja 2016, o 18:18
autor: Green 66
No i kombinuj człowieku czym tu podlewać świeżego grilowanego pstrąga :piwko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 11 maja 2016, o 06:15
autor: tisio
Niektórzy to mają dar wk...urzania :brecht:

Re: Stare receptury i przepisy

: 11 maja 2016, o 13:27
autor: yukon
Smakowicie to wyglada,a rybka z wlasnej hodowli? :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 11 maja 2016, o 22:22
autor: Green 66
yukon pisze:Smakowicie to wyglada,a rybka z wlasnej hodowli? :spoko:
Rybeńki sanowe :-D potokowce , tęczaki itd
Kolego Green, podałeś choć jeden przepis ? Zwracaj proszę uwagę na tytuły tematów. baży

Re: Stare receptury i przepisy

: 11 maja 2016, o 23:51
autor: autsajderek
Piękne sztuki... zazdroszczę :)

Re: Stare receptury i przepisy

: 12 maja 2016, o 10:05
autor: Green 66
Baży masz rację :sad: Poprawiam
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Osuszyć. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Ryby natrzeć sokiem z cytryny, przyprawą uniwersalną i pieprzem (również od środka).
Do środka włożyć po 2 dkg masła i 2 plastry cytryny, oraz część posiekanego kopru.
Spiąć wykałaczkami. Odstawić na godzinę do lodówki, żeby rybka przeszła smakiem.
Po tym czasie grillować po kilka minut z każdej strony.
Podawać z kawałkiem świeżej cytryny. :piwko:

I to jest to. Lubię ryby i przy najbliższym grilu wypróbuję Twój przepis :spoko: baży

Re: Stare receptury i przepisy

: 12 cze 2016, o 17:42
autor: yukon
Znacie to uczucie gdy zabierze sie wszystko oprocz zarcia i nagle po poludniu czlowiek z glodu je szczaw i liscie?tak wlasnie bylo do momentu jak namacalem w plecaku konserwe domowej roboty z dziczyzna od kolegi greena66,mozna smialo powiedziec ze uratowal mi zycie :Dto byla nasmaczniejsza konserwa jaka jadlem w zyciu :piwko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 17 lip 2016, o 00:21
autor: yukon
Lato na maxa,chyba cos tam grilujecie w domu czy na lesie?czy tylko "turystyczna" leci i browar? :-D
Kobieta pojechala z dziecmi na urodziny to sobie zrobilem stara recepture bieszczadzka yukona.
Wystarczy jakis ogien,kawalek blachy,3 zabki czosnku,jedna papryka,dwa ziemniaczki pokrojone w talarki,kawal steka wolowego,ogorki kiszone,browarek i mamy full proteinowo-weglowo-witaminowy zestaw wakacyjny :D

Re: Stare receptury i przepisy

: 3 gru 2016, o 19:37
autor: yukon
Duzy indyk,piekarnik,warzywa,kukurydza,przyprawy i mamy zestaw na swieto dzien Dziekczynienia :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 lip 2017, o 21:32
autor: yukon
Dzis na szybko,stara receptura wloczykija:
"Jak palisz stare deski na grillu to usmaz tez "stejka"" :-D

Re: Stare receptury i przepisy

: 11 sie 2017, o 13:55
autor: Green 66
Dziś brzana , jeżeli ktoś złowi polecam stary sprawdzony przepis ; rybę po oczyszczeniu solimy , pieprz plus sok z cytryny .Układamy na foli
aluminiowej obkładamy szatkowaną świeżą kapustą marchewką cebulą i co tam kto ma z zieleniny . Zawijamy szczelnie folię - pieczemy na grillu lub ognisku . Popychamy piwkiem :popijawa:

Re: Stare receptury i przepisy

: 27 wrz 2017, o 06:22
autor: tisio
Może nie przepis, ale jak najbardziej stare.Może komuś się przyda :diabełek: http://galerie.platine.pl/baczewski-sza ... 52873.html

Re: Stare receptury i przepisy

: 9 lut 2018, o 13:42
autor: tisio

Re: Stare receptury i przepisy.

: 18 mar 2018, o 00:19
autor: yukon
Strasznie stary przepis na baraninke:
Jak tylko zima minie,rozpalamy grilla drewnem,potem dodajemy wegiel drzewny najlepszej bieszczadzkiej jakosci,nastepnie kladziemy na to kawal baraniny,baranina ma to do siebie ze albo sie ja kocha albo nienawidzi,dlatego w moim domu tylko ja ja jem i musze ja robic na grillu za domem,bo ci co sie nie znaja,mowia ze smiedzi :hihi: :pokręcony:
Zadnych przypraw czy innych trickow tu nie trzeba,usmazyc i jesc,najlepiej z setka bimbra :popijawa: