MYSZKA

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Województwo: Wybierz
Has thanked: 119 times
Been thanked: 361 times

MYSZKA

Post autor: Catadero »

"Jestem malutki ludzik z plasteliny. Dlatego na imię mi Plastuś.Mam śliczne mieszkanie: oddzielny drewniany pokoik. Obok mnie, w drugim pokoju, mieszka tłuściutka, biała guma. Ta guma nazywa się "myszka". A zaraz koło gumki mieszkają..."
Tyle Maria Kownacka w książce "Plastusiowy pamiętnik". Opowiadanie po raz pierwszy zamieszczone w "Płomyczku" 02 września 1931 roku (książka 5 lat później).
Tym razem inspiracją do poszukiwań był niewielki metalowy krążek znaleziony w szpargałach.
DSCF4834.JPG
Jednak nie znalazłem gdzie, kiedy i jak używano gumki w kształcie koła z metalową nakładką. Natrafiłem jedynie na reklamy.
myszki.jpg
Przy okazji trochę przeczesałem historię "myszki".

Tak naprawdę początki firmy giną w pomroce dziejów. W każdym razie panowie Władysław Rayzacher i Waldemar Pieńkos już około roku 1920 "robili" w branży papierniczej. Firma zaczęła się rozrastać i wkrótce otrzymała nazwę "Pierwszy Krajowy Zakład Wyrobu Gumy do Wycierania". Obydwaj panowie byli bardzo obrotni i przedsiębiorczy co w wielu wątkach wspomnieniowych dało się zauważyć ale natrafiłem na spore rozbieżności, więc to co poniżej nie jest wiążące (przynajmniej jeśli chodzi o okres do 1939).
Wygląda na to, że właścicielem PKZWGdW ( :zakrywa: ) był Rayzacher natomiast Pieńkos był księgowym, współpracownikiem i przyjacielem właściciela. Niejako przy okazji zajmował się budowaniem domów , z których przynajmniej 3 jeszcze stoją.
Firma rozwijała się dość dobrze, popyt na popularne gumki do wycierania był.
Znakiem fabrycznym już w 1928 była oczywiście
Guma Myszka 1928.jpg
GM.jpg
Wybuch wojny nie zatrzymał pracy zakładu. Jednak bardzo mocno ograniczył. Do 1941 roku fabryczka "działała". Była to w zasadzie praca pozorowana-brak było kauczuku. Ale dla istnienia w okresie okupacji trzeba było mieć zatrudnienie. Więc panowie Rayzacher i Pieńkos mieli. ;)
Po wojnie wspólnicy odgruzowali i odbudowali fabryczkę po spaleniu i podjęli działalność, która oczywiście została zauważona przez władze. Firma miała nawet swoje stoisko na Targach Poznańskich w 1946 r.
targi poznanskie.jpg
Wkrótce zaczęły się "podchody". Jakieś duże sumy pieniędzy , oskarżenia, domiary( z poplątanych opinii w necie nie wiadomo kto komu co dał i za co, ale wiadomo,że firma przeszła na własność państwa).
Na bazie "GUMY MYSZKI" powstała Technochemia (1950), która jednak nie miała prawa do zastrzeżonego znaku fabrycznego-myszki. Wymyślono zatem, że najlepszym znakiem firmowym będzie wizerunek gołąbka pokoju narysowanego przez Pablo Picassa na Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju-Wrocław 1948.
I to okazało się...niewypałem. Po prostu ludzie nie chcieli wycierać ołówka gołąbkiem :o Żądali myszki, zwracając gumki z gołąbkiem.
Państwo odkupiło znak fabryczny i natychmiast zaczęły się podchody, o których pisałem wyżej.
kreslarska.jpg
W końcu sprawa oparła się o sądy (jak pisałem obaj panowie byli obrotni i nie dali sobie "w kaszę dmuchać" i na koniec wyszło:
trzech prezesów Technochemii za przekręty, łapownictwo itp zostało skazanych na odsiadki po 8 lat więzienia.
Ale by nie było zbyt różowo-Rayzacher i Pieńkos otrzymali po 2 lata. W zawieszeniu. :bezradny:
A guma?
Guma miała się dobrze. Ze znakiem myszki sprzedawała się bardzo dobrze. Eksport także miał się dobrze, prowadzony przez Coopexim.
coopexim.jpg
Przedwojenni właściciele zniknęli w pomroce dziejów, gumki myszki-także.
Tylko wciąż nie wiem do czego były te "MYSZKI" o kształcie koła.

C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Catadero for the post (total 3):
Wredny BorsukTSTwitmos
Rating: 16.67%
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony

Re: MYSZKA

Post autor: tisio »

Może coś w rodzaju tarczy polerskiej, np. w stomatologii?
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

No właśnie nic nie wiadomo. Teoretycznie powinienem kiedyś zarejestrować taką gumkę. A tu nic.

C.
Awatar użytkownika
szperacz11
KAPRAL
KAPRAL
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Post autor: szperacz11 »

Jest to dość duże ,więc albo to jakaś wersja gumowej tarczy polerskiej albo po prostu egzemplarz reklamowy pokazujący ofertę firmy a szerzej nie produkowany.
Faktycznie w necie nic nie ma o okrągłej myszce.
Eksploruj. Pieniądze można odzyskać. Czasu-nigdy....
Awatar użytkownika
baży G2
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Mazowieckie
Imię: Krzysztof

Post autor: baży G2 »

Wiecie co ? Coś takiego było przy starych maszynach do szycia. Takie skojarzenie.
https://www.occasion.pl/images/przedmio ... 119995.jpg
https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x ... 686992.jpg
Jak będę na działce w weekend postaram się zdjąć to kółko z nakładek.
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Awatar użytkownika
Waclaw
Moderator
Moderator
Województwo: Małopolskie
Imię: Wacław
Has thanked: 119 times
Been thanked: 390 times

Post autor: Waclaw »

"Takie coś " to napęd do nawijania nici na szpulkę, którą potem mocuje się pod stopką. Wszyscy co kiedykolwiek szyli na maszynie wiedzą o czym piszę.
These users thanked the author Waclaw for the post:
jablo666
Rating: 5.56%
Awatar użytkownika
Shadows
CHORAZY
CHORAZY

Post autor: Shadows »

Te okrągłe służyły m.in do zmazywania pisma maszynowego, ale też i do zwykłych celów. W maszynach do szycia nie były stosowane.
...dead eyes, see no future...
Awatar użytkownika
Shadows
CHORAZY
CHORAZY
Has thanked: 132 times
Been thanked: 53 times

Post autor: Shadows »

Szybko znika możliwość edycji, więc...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Shadows for the post:
Catadero
Rating: 5.56%
...dead eyes, see no future...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”