Zdarzało mi się zastanawiać skąd dla sześciokątnego elementu nazwa trylinka.
Przypomniało mi się to dzisiaj

Władysław Tryliński ur. 20 czerwca 1878 roku jako rosyjski poddany rozpoczął studia w Instytucie Inżynierów Dróg Komunikacji im. Cara Aleksandra Iw Petersburgu w 1902 roku. Jako inżynier, już w wolnej Polsce, pracował m.innymi w Kamieniołomach w Miękini, gdzie pozyskiwano materiał skalny. I tu (najprawdopodobniej) wpadł na pomysł wykorzystywania drobnego tłucznia-odpadu w kamieniołomie. Swój wynalazek opatentował w roku 1933. Pierwszy odcinek drogowy z trylinki, 290 metrów, ułożono w Nowym Dworze w 1933 roku pod nadzorem wynalazcy. Do dzisiaj fragment drogi ułożonej z trylinki przed drugą wojną światową przetrwał na Białorusi. Początkowo do produkcji trylinek używano przede wszystkim drobnych kamieni zalewanych w formach cementem. Dopiero około 1938 roku część trylinek zaczęto wykonywać ze zwykłego betonu.
Inżynier Tryliński wymyślił także betonowe podkłady kolejowe.
Zanim jednak opatentował "trylinki" i rozmyślał nad podkładami kolejowymi pracował ze Stefanem Bryłą nad budową mostu. Efektem był wybudowany wlatach 1928-29 przez firmę K.Rudzki i S-ka" most nad rzeką Słudwią. Jest to pierwszy na świecie most wykonany ze stali metodą spawania a nie nitowania. W tamtym czasie był on celem odwiedzin inżynierów z całej Europy.
Most istnieje do dzisiaj chociaż został przesunięty nieco na bok od miejsca, w którym pierwotnie go posadowiono. Nie jest użytkowany ale stanowi zabytek klasy "0" . Stefan Bryła został umieszczony w posiadanym przeze mnie wydawnictwie. Władysław Tryliński-nie. Zmarł w lutym 1956 roku i został pochowany na Powązkach.
Bryła, zadenuncjowany w czasie okupacji za podziemną działalność i zamordowany przez Niemców ma tylko symboliczną mogiłę.
C.