Jestem całkiem zielonym początkującym. W tym roku na urlopie kilka tygodni temu pod presją czasu zakupiłem sobie Fisher F5 z cewka 11DD by rozpocząć przygodę wykopków. Mimo iż miałem tylko 4 dni na poszukiwania i na dodatek trzy dni padał deszcz jestem pewny że to jest to coś co stanie się moim przewodnim hobby.
Fishera kupiłem dlatego iż był on jednym wykrywaczem który był na stanie sklepu prócz Garetta 150. Mimo iż zdążyłem wyczytać że powinienem zacząć od bardzo prostego i taniego wykrywacze uznałem że wolę coś droszego... Jak się teraz okazuje mogłem jednak zaoszczędzić kupując Garetta 150. Fishera zostawiłem ojcu bo też zapalił się do tego a sam planuję zakup czegoś lepszego.
Przeczesuje net w poszukiwaniu informacji na temat tych wykrywaczy jak w temacie. Oba mają dobre opinie więc wybór zawęźiłem do tych modeli.
Teraz trochę na czym mi zależy i czego będę poszukiwał.
Tereny w jakich głównie będę się poruszał to lasy sporadycznie pola. Z tego co już zdążyłem zauważyć jest tam mało śmieci, czyli jak już coś jest to warto sprawdzić. Ogólnie nastawiam się na kopanie żelaznych artefaktów z większych głębokośći czyli raczej nie będę nic dyskryminował. Oba modele są dosyć drogie ale mam na to spory budżet powiedzmy do 10000zł.
Wielką zaletą jaką moim zdaniem ma Deus to jego waga jest dla mnie dosyć ważna bo na wykopków będę się wybierał na kilka dni i wykrywacz będzie noszony na dosyć sporych odległościach nie wspominając o poszukiwaniach no i jest bezprzewodowy co ułatwia przedzieranie się przez krzaki. CTX3030 jest ciężki ale za to bardziej przyjazny do przeszukiwania płytkich strumieni i rzeczek no i można mieć wymienne akumulatory a z ładowaniem Deusa będę miał pewnie problem, nawet nie wiem jakiej pojemności są akumulatory w jego poszczególnych częściach...
A jeszcze jedno. Dzisiaj na waszym forum przeczytałem że w połowie 2016 roku wyjdzie nowy Deus i to w ogóle pomieszało mi w głowie. Ja wykrywacz muszę kupić czerwiec-lipiec bo tak planuję kolejny urlop i teraz nie chcę znowu wywalić kasy bo na to mnie już nie będzie stać by potem zmienić.
Sorry za tą ścianę tekstu, i tak opisłem to w skrócie

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.