Wykopkowe-Rebusy.
- jarok34
- Major

- Województwo: Podkarpackie
- yukon
- Administrator

- Województwo: Wybierz
- Kontakt:
Re: Wykopkowe-Rebusy.
No to lecimy dalej,z odgadywania zagadki jest wykluczony uzytkownik Ditku bo zbyt szybko by byla rozwiazana
Co to za zapalnik na focie
Co to za zapalnik na focie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- yukon
- Administrator

- Kontakt:
trudna zagadka,sam bym pewnie nie zgadl
Ditku jednak zgadl,dobrego mialem nosa aby go wykluczyc,daje mala podowiedz
Ditku jednak zgadl,dobrego mialem nosa aby go wykluczyc,daje mala podowiedz
- Michał11
- Pułkownik

- yukon
- Administrator

- Kontakt:
Michał11 pisze:Ten zapalnik to chyba A-W M/93a ?????
Tak i b.tzw "przedluzka"twoja kolej michal
- Michał11
- Pułkownik

- yukon
- Administrator

- Kontakt:
Michal masz bana na odgadywanie zagadek,jak Boss wroci to dopiero sie zdenerwuje ze tak to spapralesMichał11 pisze:Oki jutro wstawię zgadulca![]()
![]()
Zadaje zagadeczke zastepcza
Zagadka nie bedzie taka prosta,napierw trzeba napisac czyje to sa wspomnienia nizej.
Nastepnie trzeba rozszyfrowac w jakiej miejscowosci stoi ta tablica ze zdjecia,i wtedy dopiero trzeba podac nazwe gory na ktorej ukrywal sie autor powyzszego teksty,stoczyl tez tam dosc duza potyczke z bandami UPA,gora jest niedaleko od tej tablicy,to tak dla ulatwienia,:)
1.autor.
2.nazwa miejscowosci.
3.nazwa gory.
W sierpniową ciepłą noc zwiad konny przyprowadził chłopaka, lat około 5, do namiotu sztabowego. Chłopaczek, w jednej koszulce, drżał jak liść osiki ze strachu. - Skąd go wzięliście - zapytałem? - Szedł prosto do naszego Zjednoczenia od strony Chinoczy. - Jak się nazywasz syneczku? - Stasio, prosę pana. - A nazwisko twoje? - Stasio. - A skąd ty jesteś? - Z domu. - A z jakiej wioski? - Z domu. - A po co tutaj przyszedłeś? - Tatuś mi powiedział, że w tej stronie są partyzanci polscy. - A kiedy ci mówił? - Dawno. - A gdzie jest tatuś? - Leży na podłodze, bo mu główkę odrąbali. - A kto odrąbał? - Ludzie siekierą. - A gdzie jest mama twoja? - Też leży, i Wanda leży, i Helunia leży, i Romek leży, wszyscy leżą. - A gdzie ty byłeś? - Ja leżałem pod łóżkiem.
(...)
Ruszyliśmy pełnym galopem, aż koniom w brzuchach zagrało, a dwa plutony piechoty ruszyły ile sił w nogach na przełaj do Chinoczy. Na zastawie[posterunku - przyp. Mohort], przy drodze, oparty o drzewo siedział człowiek o kolorze dojrzałej śliwki z czerwonymi oczami, kawałkiem papieru do pisania. - Co to za murzyn? - zapytałem dowódcę zastawy. To nie murzyn, to jest Ukrainiec, nasz informator z Chinoczy Andrij. - Czy on jest ranny? - zapytałem? - Nie, tylko mówić nie może, bo był duszony postronkiem (...) Złapałem ten papier i zacząłem czytać: Jestem wasz Andrij (Andrzej), przed północą przyszli moi sąsiedzi z Chinoczy, związali mi ręce do tyłu, zarzucili mi na szyję postronek i zaprowadzili mnie w olszynę, gdzie było bagno i tym postronkiem dusili mnie (...) i ja upadłem w płytkie bagno i myśleli, że już nie żyję, że mnie zadusili, wówczas rozwiązali mi ręce, zdjęli postronek z szyi i wrzucili mnie w bagno dalej od brzegu i poszli do domu. - A kto wymordował Polaków? - Ci wymordowali, co mnie dusili. - A skąd wiesz, że oni? Sami mówili do mnie, że twoi przyjaciele Lachy leżą pokotem bez głów. Rugali mnie, że jestem zdrajcą, że zdradziłem Ukrainę, że poszedłem służyć Lachom i czerwonej Moskwie.(...)
Wkroczyliśmy do osady Chinocze. (...) wszystkich dorosłych mieszkańców zebrali[śmy] na końcu ulicy, od strony lasu, na zebranie [w miejscu] dokonanej ostatniej nocy zbrodni. (...)
Mordercom kazałem usiąść na zagacie i jeszcze raz zapytałem ich: O co prosicie, o śmierć, czy życie? - Życie panoczku, życie. Wtem usłyszałem spazmatyczny głos żeński i (...) zobaczyłem, jak z tłumu matki i żony bandytów popychają poprzód siebie swoje dzieci z krzykiem: „Całujcie pana ręce i nogi, żeby nie zabijał naszego tatka" i same też rzuciły się do mych nóg. (...)
Rozkazuję każdemu bandycie z bliskiej odległości przestrzelić z pistoletu kolana u nóg i łokcie u rąk. Tak, żeby oni nie mogli władać rękami, ani też nogami. Rozkaz wykonano. Już nigdy mordować nie będą.
- Jaskółka
- Moderator

- Województwo: Pomorskie
Autor: ppłk. Mikołaj Kunicki ps. "Mucha Michalski"
Miejscowość: Krywe (Krzywe)
Nazwa góry: Stoła

Miejscowość: Krywe (Krzywe)
Nazwa góry: Stoła
nil admirari
-
damianekstn
- Porucznik

Skoro RACZEJ zagadka odgadnieta mozesz yukon podac strone z ktorej pochodzi to wspomnienie?:)
- Wędrus
- Administrator

"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
- yukon
- Administrator

- Kontakt:
Urywki tej ksiazki mozna sobie poczytac w linku nizej,ale warto przeczytac cale wspomnienia "Pamietnik Muchy"ktorych autora podala Jaskolka.
To co Wedrus podal w linku to ksiazka napisana przez jednego z ludzi z biesow,ktory poloczyl sie z oddzialem "Muchy" i przeprowadzili razem wiele udanych akcji.
Jaskolka brawo zadajesz rebusika
http://www.historycy.org/index.php?show ... id=1033172
To co Wedrus podal w linku to ksiazka napisana przez jednego z ludzi z biesow,ktory poloczyl sie z oddzialem "Muchy" i przeprowadzili razem wiele udanych akcji.
Jaskolka brawo zadajesz rebusika
http://www.historycy.org/index.php?show ... id=1033172
- Jaskółka
- Moderator

Co to za urządzenia wskazane na zdjęciu?
nil admirari
- jablo666
- Generał Dywizji

- Województwo: Podkarpackie
- Jaskółka
- Moderator

- yukon
- Administrator

- Kontakt:
Radary??