Tym,którzy tam zginęli i giną....

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Wybierz

Re: Tym,którzy tam zginęli i giną....

Post autor: boss64 »

obiecałem , z trudem ale się udało, tyle co zlazłem z dachu :-D , ale :ukłon: :ukłon: :cmok:
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

:hmm: ;)
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Województwo: Pomorskie

Post autor: Jaskółka »

:spoko:
nil admirari
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

..., prosty ale bardzo trudny do wytrzymania : sprawdzanie nazwisk , przegląd lekarski, rewizja , bania , wreszcie "dawaj " za dyżurnym do celi....
Nie na piętro tym razem i nie do tej celi z " monaszkami" . Prowadzili nas w jakiś boczny blok , w tunele korytarzy , popod przejrzyste drabiny żelaznych schodów . Korytarze zdają się nie mieć dna , są brudne , ciemne . Zza niezliczonych drzwi po prawej i lewej dochodzi z cel gwar i wrzask , i pisk , jak z klatek w menażerii . Aby ułatwić dyżurnym rozdawanie posiłków , każde drzwi od celi maja tu mały , kwadratowy wykrój z klapką , która z zewnątrz przytrzymana jest zasuwką . Zasuwkę tę , przez uparte kołatanie w ochełtaną deskę , umieją więźniarki otrząsnąć tak , że ku furii dyżurnych , raz po raz błyska w ciemnym korytarzu jasny kwadrat jednej z takich bezprawnie opadłych klap.
W ciasnym otworze pojawiają się twarze rozwydrzonych małolatek , wyzywających od ostatnich , słowami, których się na szczęście nie łapie wszystkich , ale których sam ton jest jedną obelgą i jednym plugastwem. Nie ma w tiurmie straszliwszego żywiołu nad te małolatki właśnie!
Nikt kto tego z bliska nie widział , nie może sobie wyobrazić , do jakiego stopnia rozpasania i rozbestwienia dojść może takie młode stworzenie.
Rozpiętość lat między 12-16 . Małe to przeważnie przedwcześnie zgniłe i zdeprawowane , często bez zębów , anemiczne , skrofuliczne i robaczywe jakieś , jakby od kołyski . Nic z nikogo nie robi sobie taki -- jak czupiradło korkiem czy sadzą upaprany stwór , rozebrany najczęściej do fig i staniczka , o wytatuowanych sino rękach , nogach i pośladkach.
Opowiadała mi raz później jedna taka , jak one się tatuują. Otóż kładą na blaszanej pokrywce od pudełka na przykład --kawałek gumy (najczęściej od starego kalosza) , podgrzewają póki nie zrobi się z tego smrodliwa , lepka maź, a potem , w mazi tej umoczoną igłą , wykłuwają w skórze gęsto , miejsce w miejsce , jakieś imię , obrazek , deseń czy datę. W ukłuciach tych tyle się tego czarnego paskudztwa dostaje pod skórę , że wreszcie zaczyna przez nią sinawo przeświecać . I tak można zobaczyć czasem u nich kotka z piłką , dosłownie na siedzeniu , kotwicę czy gwiazdę na udzie , różę czy inny kwiat na plecach , wreszcie imię przyjaciółki czy ukochanego nad przegubem. Która jest gęściej zapisana , ta miała widocznie bujniejsze przeżycia.
Tatuowanie jest więc niejako "puncą" wartości towaru . Bardzo zawistnym okiem patrzą na to młodsze , które nie zarobiły sobie na tak chwalebne świadectwo pracy. Małolatki takie są tym groźniejsze , że stanowią klan , zwarta , świadomą bezkarności bandę , której pobyt w tiurmie jest rzeczą zwyczajna i wcale niestraszną . Na każde wyzwisko znajdzie każda na odlew gorsze. W bezwstydzie gestu nie prześcignie ich nikt. Wrzask i kwik.....
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator

:spoko:
nil admirari
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

:ukłon: :ukłon: miałaś być dopiero o 5 -00 ;) :hmm:
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator

Ciekawość była silniejsza ;) :cmok:
nil admirari
Awatar użytkownika
szamanka
Kapitan
Kapitan

Post autor: szamanka »

boss64 pisze: ...wrzask i kwik...
Boss, czy Ty się aby nie rozleniwiłeś? Gdzie jest ciąg dalszy- pytam- gdzie? ;)
:pozdro:
▶ ▲▲ reach out and touch Faith
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator

Noooooooo, BOSSIK :arge: :arge: :arge: :arge:
To ja wracam z urlopu .... myślę sobie, że będę miała cały wieczór zajęty czytaniem ...... a tu :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny:
Ty chyba nie altanę budujesz, a jakiś schron :brecht:
Swoją drogą .... kiedy parapetówa? :piwko:
nil admirari
Awatar użytkownika
MrProper
Podpułkownik
Podpułkownik

Post autor: MrProper »

Boss Ty leniu wściekły :grr: Gdzie lektura ? :brecht: :zakrywa: CZEKAM :bigun: :bigun: :polska:
Teknetics delta 4000+ Detech 13" Ultimate && Garrett At Pro International
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

sorry altana prawie gotowa zostały do wykonania solidne meble tak aby wytrzymały najazd włóczykijek i włóczykijów a przerwa w pisaniu była spowodowana problemami zdrowotnymi złapałem jakąś zarazę że mózg mi zjadało ogólne osłabienie i niechęć do wszystkiego :sad: :zakrywa: ale już jest ciut lepiej więc myślę że jak pozwolicie to powoli będę nadrabiał zaległości :ściska:
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator

Czekamy z niecierpliwością :)
nil admirari
Awatar użytkownika
szamanka
Kapitan
Kapitan

Post autor: szamanka »

boss64 pisze: myślę że jak pozwolicie to powoli będę nadrabiał zaległości :ściska:
:pozdro: ja pozwalam :) :cmok:
I dużo zdrówka życzę :zgoda: :cmok:
▶ ▲▲ reach out and touch Faith
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

dzięki Wszystkim jutro coś na 100% skrobnę , bo ostatnie dni muszę szybko zapomnieć , co to było to żaden lekarz nie był w stanie wymyślić , jeden był odważny :peace: nazwał to drobną infekcją :zakrywa: :mur: :dusi:
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: yukon »

Ale juz jest ok ze zdrowkiem? :)
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”