Przepis na zakwas chlebowy: Należy wziąć duży słoik,minimum litrowy(polecam większy,bo z litrowego zakwas potrafi wyleźć,coś o tym wiem)

Nasypać do środka 100 g mąki żytniej i wlać 100 ml zimnej ,przegotowanej wody.Zamieszać,aż składniki się połączą.Luźno zakręcić i zostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.Po upływie tego czasu zamieszać,ponownie luźno zakręcić i odstawić na 12 godz.Drugiego dnia powtórzyć dokładnie to samo,czyli dodać 100 g mąki, 100 ml wody i mieszać co 12 godz.Powinny powstać lekkie bąbelki.Trzeciego dnia znów powtórzyć wszystkie czynności.zakwas powinien urosnąć i charakterystycznie pachnieć.Czwartego dnia również powtórzyć wszystkie kroki:dodać 100g mąki,100 ml wody i znowu mieszać co 12 godzin.Zakwas trochę opadnie porównaniu z trzecim dniem.Po upływie 4 dnia zakwas jest gotowy do użycia.
Ważny jest także sposób przechowywania zakwasu,a mianowicie należy zakręcić słoik z zakwasem i schować go do lodówki.Wtedy zakwas się wyciszy,przestanie pracować.Jeśli ma stać dłuższy czas w lodówce,trzeba go co tydzień "dokarmić"

tzn.wyjąć na noc z lodówki,rano dodać 100 g mąki żytniej i 100 ml wody,zamieszać i wieczorem schować do lodówki na kolejny tydzień.
Na dzień przed planowanym użyciem zakwasu również należy go wyjąć z lodówki i "dokarmić",ponieważ jeśli tego nie zrobimy zakwas będzie nieaktywny i wypiek się nie uda
Przepis sprawdzony
Cyguś,a ja dla odmiany nie mam pieca chlebowego

Ale marzy mi się taki i planujemy z Hauptmanem zbudować,więc chętnie skorzystamy z Twoich rad i wskazówek

A co do wspólnego pieczenia chleba to