Bronisław Marian Tadeusz Gustawicz.
B.Gustawicz.jpg
Czy ktoś kiedyś zetknął się z tym nazwiskiem? Ja także nigdy o nim nie słyszałem. Aż do wczoraj, gdy stałem się posiadaczem tej książki
DSCF4386.JPG
Dość sfatygowany egzemplarz, ale kompletny. Jednak oprawiony wtórnie. I to w epoce.
Oryginał wyglądał tak
podręcznik.jpg
Książka zapewne ciekawa. Z pobieżnego oglądu wynika, że ten napisany dość szczegółowo "podręcznik elektrotechniczny dla monterów, maszynistów i właścicieli urządzeń elektr." z pewnością zawiera szereg ciekawych zdań, choćby ze względu na ówczesną polszczyznę.
Wydanie trzecie z roku 1926 ale przedmowa napisana (zapewne do wydania pierwszego) w Dębinkach pod Krakowem w marcu 1912 r.
Kiedy pomyszkowałem w temacie B. Gustawicza okazało się, że to
gość nieprzeciętny. Nauczyciel, taternik, krajoznawca i przyrodnik. Autor książek z różnych, czasem odległych od siebie dziedzin. Nauki matematyczne, technika, różne aspekty przyrody ale też folklor. Jego podpis znajduje się na świadectwie maturalnym Sienkiewicza, którego był wychowawcą w szkole.
Dla mnie dodatkowym smaczkiem tego akurat egzemplarza książki jest to, że ma on pieczęć o treści "Józef WINNICKI Pierwsza Księgarnia w Gdyni Plac Kaszubski 87 "(?)
A J.Winnicki to nie tylko księgarz. Także wydawca.
C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.