Jeszcze kilka zdjec z pewnego malego zapomnianego pasma:)
Tą tablicę główną widoczną na pierwszym zdjęciu to dają chyba wszędzie z automatu, nie zadając sobie trudu sprawdzenia czy na danym cmentarzy faktycznie pochowano żołnierzy wszystkich trzech armii... :-? A w rzeczywistości leżą tu sami Niemcy w liczbie 143 - z 77 i 92 IR (wg. M.Dąbrowskiego).rura pisze:Ciechanki Łańcuchowskie...
WITAJ, czekałem na Twoją wypowiedź w tej sprawie ,wiedziałem że to niemiecka mogiła ale nie chciałem walnąć jakiejś gafy . dziękuje za objaśnienie i ewentualnie prosze o więcej info na ten temat... pozdrawiampablo pisze:Tą tablicę główną widoczną na pierwszym zdjęciu to dają chyba wszędzie z automatu, nie zadając sobie trudu sprawdzenia czy na danym cmentarzy faktycznie pochowano żołnierzy wszystkich trzech armii... :-? A w rzeczywistości leżą tu sami Niemcy w liczbie 143 - z 77 i 92 IR (wg. M.Dąbrowskiego).rura pisze:Ciechanki Łańcuchowskie...
A jeszcze większym kwiatkiem jest ta dwujęzyczna tablica z opisem cmentarza, na której pisze iż pochowano tu żołnierzy austriackich (!) - to nic że jednostki na nagrobkach niemieckie, to nic że przy odrobinie zachodu można się dowiedzieć kto to naprawdę leży... Niemiec, Austriak - co za różnica? Kasę dali, kazali coś napisać, to napisaliśmy...
A Ty spryciarzu...rura pisze:czekałem na Twoją wypowiedź w tej sprawie ,wiedziałem że to niemiecka mogiła ale nie chciałem walnąć jakiejś gafy
można by spróbować, zacząć od sołtysa? nie zajmowałem się wcześniej takimi sprawami, ale teraz z ochotą coś w tym temacie mogę zrobić... pytanie do Ciebie, do kogo i z czym się udać?pablo pisze:Swoją drogą ciekawe czy nie dałoby się gdzieś zainterweniować w sprawie tych tablic i spróbować wpłynąć na niewielką acz znaczącą zmianę ich treści...?
Ojjjjjj Brachu nie chodzi mi konkretnie o daty,"niedawno" to znaczy w dzisiejszych czasachpablo pisze:Cygan, ale ten kamień i w ogóle ten cmentarz w takiej postaci jest tam już od jakichś 4 lat... Więc co tam było "niedawno" do odsłaniania?