Nasze inne hobby

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
wydra
KAPRAL
KAPRAL
Województwo: Wybierz

Re: Nasze inne hobby

Post autor: wydra »

Hatsan 38,dlaczego głupie hobby?bardzo fajna sprawa,ja przez kilka lat byłem zawodnikiem LOK w strzelectwie,a w armii byłem rusznikarzem, więc miałem okazję postrzelać prawie ze wszystkiego co było w jednostce :-D
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Post autor: wolfram »

Pigor pisze:Hatsan 38 widzę, że trochę się bawisz. To 4,5 czy 5,5 mm? Czasami też sobie popstrykam, ale moja jest półka dużo niższa.
To byl kiedys zwykly Hatsan AT-44 5,5 mm tylko ze z oryginalu zostala sie tylko lufa i blok strzalowy ,cala reszta zostala przerobiona badz zastapiona dorobionymi na zamowienie czesciami :-D kosztowalo mnie to mala fortune :dusi: ale za to mam karabinek jedyny i niepowtarzalny w swoim rodzaju :lol: jak znajde chwile to zrobie foty jak wyglada on w tej chwili :-D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p7xanGlfl0M[/youtube]
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

wydra pisze:Hatsan 38,dlaczego głupie hobby?bardzo fajna sprawa,ja przez kilka lat byłem zawodnikiem LOK w strzelectwie,a w armii byłem rusznikarzem, więc miałem okazję postrzelać prawie ze wszystkiego co było w jednostce :-D
Wytlumacz to mojej zonie prosze :lol:
A w armii bylem namietnym czyszczycielem wszelkiego sprzetu strzelajacego :-D dzieki temu moglem poznac ich budowe i postrzelac z kilku rodzajow broni :lol:
Jedna z lepszych rzeczy jaka spotkala mnie w sluzbie ojczyznie :-D
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: yukon »

Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy :dusi: ,czy to jest legalne w PL,jaki koszt takiego cacka,czy to sie zuzywa po jakiejs liczbie wystrzalow?
No i ostatnie pytanie czy zjadasz upolowana zwierzyne? :-D
Film swietny,zreszta wystarczy zobaczyc ile osob go ogladalo :spoko:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

yukon pisze:Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy :dusi: ,czy to jest legalne w PL,jaki koszt takiego cacka,czy to sie zuzywa po jakiejs liczbie wystrzalow?
No i ostatnie pytanie czy zjadasz upolowana zwierzyne? :-D
Film swietny,zreszta wystarczy zobaczyc ile osob go ogladalo :spoko:
To karabinek typu PCP ( pre charge pneumatic ) oznacza to ze czynnikiem pednym pocisku jest zwykle powietrze :) ta gruba rura pod lufa to zasobnik sprezonego powietrza (kartusz) napelnia sie go za pomoca specjalnej pompki lub butli jakiej uzywa Pigor :)
Sam karabinek nie jest drogi w PL jest to ok 1400 zl + 500zl pompka koszt przerobki i osprzetu byl znacznie wyzszy :dusi: ale nie zaluje :-D
Jedno napelnienie kartusza wystarcza mi po tuningu na oddanie ok 40stu rownych strzalow :)
Regulacje prawne : w Polsce karabinek w wersji "limitowej " czyli maksymalna moc srutu 17 Jouli jest dostepny bez pozwolenia , po przerobce na wersje FAC (fire arms certificate) czyli mocniejsza , potrzebne jest specjalne pozwolenie , polowanie w PL jest absolutnie zabronione :dusi:
Troche inaczej wyglada ta sprawa i Irlandii tu na posiadanie jakiejkolwiek wiatrowki potrzebne jest pozwolenie , na wiatrowke jaka ja posiadam potrzebne jest pozwolenie na bron :dusi: choc nie jest to az tak skomplikowane jak w PL :-D za to polowac moge tu zupelnie legalnie :D
Gorzej jest z jedzeniem ubitych sztuk :diabełek: Bo trudno jest konsumowac szczura, wrone , sroke czy tez chorego na myksomatoze krolika :dusi: ale golebie , czy tez zajaczki lub bazanty sa jaknajbardziej mniam mniam :spoko:
Awatar użytkownika
naziir
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Kontakt:

Post autor: naziir »

yukon pisze:Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy :dusi: ,czy to jest legalne w PL

Yukon, to nie bardzo jest legalne w PL, jak widać na filmie zmierzona energia to ponad 42 Jule, a nasz piękny kraj zezwala na pneumatyki i wiatrówki poniżej 17 Juli. Widać tez że jest tam regulacja, autor pokręcił imbusikiem i proszę po strzale nawet 40 J nie było. Gdyby podczas kontroli była ustawiona na nieco poniżej 17 J - legal całkowity, a gdy trzeba - to do lasu i na maksa :-D
patent bezbłedny! :spoko: :brawo: :brawo: :brawo:

Przedautor mnie wyprzedził, za długo pisałem
"Dwa miecze, jedna pochwa..."
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

naziir pisze:
yukon pisze:Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy :dusi: ,czy to jest legalne w PL

Yukon, to nie bardzo jest legalne w PL, jak widać na filmie zmierzona energia to ponad 42 Jule, a nasz piękny kraj zezwala na pneumatyki i wiatrówki poniżej 17 Juli. Widać tez że jest tam regulacja, autor pokręcił imbusikiem i proszę po strzale nawet 40 J nie było. Gdyby podczas kontroli była ustawiona na nieco poniżej 17 J - legal całkowity, a gdy trzeba - to do lasu i na maksa :-D
patent bezbłedny! :spoko: :brawo: :brawo: :brawo:

Przedautor mnie wyprzedził, za długo pisałem
To co pokazuje na filmie to tzw regulacja sprezyny zbijaka :-D nie ma ona wiekszego wplywu na moc sprzetu :!: bardziej istotna jest wymiana iglicy w zaworze kartusza :-D
http://www.youtube.com/watch?v=Kd3SUdDBP5s
I tu jest dopiero "bezbledny patent " wystarczy kupic zapasowy kartusz z limitowa iglica :grin: a wowczas w razie potrzeby wystarczy wykrecic jeden i wkrecic ten drugi "wlasciwy" :lol:
Awatar użytkownika
PREDATOR
SIERZANT
SIERZANT
Województwo: Mazowieckie

Post autor: PREDATOR »

Hej HATSAN.Widzę że jesteś otrzaskany jeśli chodzi o airguns,więc stąd moje zapytanie.Mam resztki śmiecia typu Lider44kal 0.22 coś warte wg. ciebie czy z lufy zrobić pogrzebacz do kominka?
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

PREDATOR pisze:Hej HATSAN.Widzę że jesteś otrzaskany jeśli chodzi o airguns,więc stąd moje zapytanie.Mam resztki śmiecia typu Lider44kal 0.22 coś warte wg. ciebie czy z lufy zrobić pogrzebacz do kominka?
Nie jestem expertem w tych sprawach :dusi: choc jakies doswiadczenie posiadam w tym temacie .
w/g mnie " resztki smiecia " jak napisales :D nie sa warte zachodu (
:!: koszt kupna i przesylki czesci zamiennych tej wiatrowki znacznie przekrocza jej wartosc :dusi:
Moja 1sza chinka to byla klasyczna "lamana lufa " ktorej luzny zaczep lufy zblizal jej osiagi do efektow siewnika :dusi: istny totolotek :D drugim liderkiem byla "sztywna lufa " czyli lider z "dolnym naciagiem " tzw obcinaczka palcow :D cos czym mimo ryzyka utraty kciuka dalo sie strzelac w miare celnie :-D faktem jest ze ten sprzecior przewieziony do Irlandii posluzyl mi kilka miechow a cena jaka za nia uzyskalem sprzedajac ja tutaj pozwolila mi na zakup wiatera o znacznie lepszych osiagach :D
Awatar użytkownika
Dowgird
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Dowgird »

hatsan38 pisze: w Polsce karabinek w wersji "limitowej " czyli maksymalna moc srutu 17 Jouli jest dostepny bez pozwolenia , po przerobce na wersje FAC (fire arms certificate) czyli mocniejsza , potrzebne jest specjalne pozwolenie , polowanie w PL jest absolutnie zabronione :dusi:
Z tego co mi wiadomo na wiatrówki FAC nie ma pozwolenia, jest tylko obowiązkowa rejestracja.
Trzeba oczywiście spełaniać pewne wymagania (badania lekarskie, orzeczenie o niekaralności), ale policja nie może odmówić rejestracji.

P.S. sam mam Hatsana 90 :)
A jeśli ktoś lubi teoretyzować (bo czynić tego nie wolno ;) ) o polowaniu z wiatrówki, to polecam forum http://www.airgun-hunting.pl/index.php
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co mi wiadomo na wiatrówki FAC nie ma pozwolenia, jest tylko obowiązkowa rejestracja.
Trzeba oczywiście spełaniać pewne wymagania (badania lekarskie, orzeczenie o niekaralności), ale policja nie może odmówić rejestracji.

P.S. sam mam Hatsana 90 :)
A jeśli ktoś lubi teoretyzować (bo czynić tego nie wolno ;) ) o polowaniu z wiatrówki, to polecam forum http://www.airgun-hunting.pl/index.php[/quote]
OK aby zamknac sprawe pozwolenia / rejestracji ....
"Rejestracja " jest chwytem marketingowym importerow tego sprzetu :dusi: nie dosc ze zdzieraja oni nieludzko ( w USA rosyjski Matador kosztuje 1400/160 $ u nas 6/7 tys ) to jeszcze wmawiaja ludziom ze rejestratracja jest zabiebiem czysto kosmetycznym :dusi:
Jako ze kiedys planowalem zostac posiadaczem FAC-a w kraju, a w necie niby ktos cos wiedzial i ale nie do konca :-D Postanowilem zapytac sie u zrodel , czyli mojego kumpla policjanta z wieloletnim stazem :lol:
Tak wiec ....
Kupujesz sprzet za ciezkie pieniadze i idziesz wykonac "zabieg czysto kosmetyczny " (sic) Na kosmisariacie dowiadujesz sie musisz miec dobra opinie : wiec jesli np.na dzielni jestes znany jako fan futbolu a dzielnicowy o tym wie? O pomyslnym "zabiegu " zapomnij :patelnia: (opinia jest za free)
Jesli byles zawsze grzeczny to wszystko ok :) Tylko ze pozniej pan "kosmetyk" poprosi Cie o zaswiadczenie o niekaralnosci ( koszt ok 100zl) i wowczas mozesz sobie przypomniec ze kilka lat temu popelniles odrazajaca zbrodnie typu : Jazda rowerem po pustej osiedlowej uliczce po 2 piwach i na tym procederze zostales ujety przez organy scigania ...?? To dostajesz blache :patelnia: i "zabieg " sie nie udal :dusi:
Koncowy etap to badania lekarskie ( koszt 500 zlotowek ) i tutaj pan psychiatra podda Cie testom jakie sa wykonywane w kierunku posiadania broni ostrej :!:
Nie pomoze tlumaczenie ze to tylko wiatrowka :dusi: a na takich badaniach baardzo latwo jest polegnac :idiota: ( oj przyjaciel mial big problem bo sie udal na nie nieogolony :diabełek: )
Reasumujac .... jesli polegles na ktoryms z etapow rejestracji , to jestes ubozszy o koszt badan i kasy jaka wydales na sprzet :dusi: "Zabieg sie udal tylko pacjent zmarl w trakcie :dusi: Rozmawiajac w necie z kolegami z kilku krajow na temat regulacji prawnych nikt nie mogl mi uwierzyc ze w PL mozna legalnie kupic cos czego nie mozna legalnie posiadac :dusi: Ot paradoks jakich wiele u nas :evil:
Przy okazji ... dodatkowym mankamentem jest fakt ze majac wiatrowke ponadlimitowa traktowana jest ona jako prawdziwa bron :diabełek: wiec o ile "limitem" mozesz strzelac nawet po mieszkaniu ( wskazane podczas odwiedzin tesciowej :lol: ) to FAC-a mozna urzywac tylko na profesjonalnej strzelnicy :dusi:
Na strone ktorej link podales w swoim poscie zpraszal mnie tworca tego forum kiedys i odmowilem z dwoch powodow ; pierwszym jest ten ze jestem bardziej praktyk niz teoretyk ( w Irlandii gdzie mieszkam polowanie z wiatrowka jest legalne ) w Polsce takie czyny sa zabronione przez prawo ... i to jest ten drugi powod :)
Pozdrwawiam serdecznie wszystkich uzytkownikow wiatrowek :)
Awatar użytkownika
Dowgird
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Dowgird »

Dzięki za rozjaśnienie kwestii posiadania FAC :) całe szczęście nie muszę się tym przejmować, bo mój turas jest w limicie :)
Awatar użytkownika
Hauptma-nova
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY

Post autor: Hauptma-nova »

Ja może trochę nie w porę,bo widzę,że tu dyskusja odbywa się na temat wiatrówek itp.,ale chciałam się Wam do czegoś przyznać ;) ...a mianowicie,że moją największą pasją jest...fotografia :zakrywa: :milczy: Na szczęście cudownie udaje się ją połączyć z łazikowaniem,wszędobylstwem i ogólnie pojętym odkrywaniem i zdobywaniem świata :-D :D :grin: Wrzucam więc kilka moich zdjęć zrobionych w Sanoku :grin:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony

Post autor: tisio »

Ta chatka ZA-WA-LIS-TA :o :spoko: :spoko: :spoko: Ja chcę takie cuś na ścianie... :ukłon:
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni

Post autor: Dżulka »

jak nie wiele potrzeba by się uśmiechnąć z zadowolenia :) klimat oddany w pełni :brawo: obudziłaś nawet wspomnienie zapachu takiego domu :spoko:
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”