Pozwolę się wtrącić swoje dwa grosze do dyskusji jak ja uwielbiam takie dyskusje . Fortyfikacje to nie tylko zdjęcia . Zdjęcia pokazują zwykły zimny beton lub cegłę . Aby zagłębić się w temat należy najpierw poznać skróty , nazewnictwo budowę itp.,itd. Nie jednokrotnie teoria mówi inaczej i jest weryfikowana w terenie . Fortyfikacje Linni Mołotowa to jak na tamten okres naprawdę budowle nowoczesne, a zarazem do dzisiaj owiane tajemnicą . Choć jak to w życiu bywa i tu budowniczowie dokonywali fuszerek . Specjalistą od Linii Mołotowa nie jestem choć zupełnym laikiem też nie .Muszę znowu zgodzić się ze stwierdzeniem mojego przedmówcy jackawoj3 .Dokładnie tak jak jacekwoj3 napisał stosowanie nazewnictwa rosyjskojęzycznego jest tu nie na miejscu - bo czy ktoś zgadnie o co tu chodzi ? poniżej zamieszczam skrót i nazwę obiektu w języku rosyjskim :CYGAN pisze:Nie wszyscy na tym forum sa zalogowani i maja dostęp do innych forjacekwoj3 pisze:Efekty wizualne są dostępne na innych forachCYGAN pisze:Jacek wiedza i materiały jakie posiadasz robią wrażenie![]()
Ale jak dla nas "dużych chłopców" bardzo ważne są i efekty wizualne.
Więc nie tylko gadajale i coś dla uciechy oka daj
a wiem że sporo masz
![]()
Cyga.... Nie ma sensu się dublować . Tu ograniczę się tylko do wyjaśniania niektórych nieścisłości w miarę możliwości . Oczywiście jeżeli będą potrzebne do tego zdjęcia to je zamieszczę aby rozwiać wątpliwość Jedno co mogę obiecać to to ,ze nie będę się spierał o wysokość malowania zabezpieczającego przed wilgocią i grubością pręta stosowanego przy budowie umocnień
choć i o o tym mówi instrukcja.....
![]()
Więc nie daj się prosić tylko zapodaj coś od czasu do czasu![]()
Cyga...
P DOT - . pulemiotnaja dołgowriemiennaja ogniewaja toczka
OP DOT - orudino - pulemiotnaja dołgowriemiennaja ogniewaja toczka
O DOT - orudijnaja dołgowriemiennaja ogniawaja toczka
PPK - pulemiotnyj połukaponir
OPPK - orudijno - pulemiotnyj połukaponir
OPK - - orudijno połukaponir.
TOT - tankowaja ogniewaja toczka
Chyba faktycznie dla zwykłego laika to chińszczyzna . Te same skróty zostały przedstawione dwa posty wyżej w języku polskim czyż nie jest jaśniej .Myślę również ,że w nagłówkach tematów słowo „ bunkier „ powinno zostać zastąpione słowem schron ponieważ jest to potoczne określenie obiektu fortyfikacyjnego nie istniejące w słowniku fortyfikacyjnym . Co do artylerii w armii radzieckiej działka ppanc zaliczano do broni piechoty , natomiast artyleria do zwalczania siły żywej na Linii Mołotowa to armaty 76,2 mm które pełniły funkcje artylerii rejonów umocnionych - według regulaminów opracowanych dla wojsk fortecznych miały one przede wszystkim zwalczać siły żywe przeciwnika na między-polach , przedpolu i przednim skraju obrony. To że na na Linii Mołotowa wkopywano czołgi T18 ( już wtedy zabytki można to tak nazwać ) jest prawda . Do wkopania przeznaczona była dość duża liczba tych pojazdów bo około 700 sztuk ile wkopano ? nie wiadomo. Z tego co ja znalazłem w dostępnych mi dokumentach to na pewno 36 szt. trafiło na Osowieckim RU. Znany jest też przypadek wykopania pozostałości po takim czołgu w okolicach Sieniawy (Przemyski Rejon Umocniony )opis akcji z wydobycia znajduje się w lekturze - "Spotkania z zabytkami" 3/1999. Co do cz czołgów T26 o których mowa były one , a raczej wieże z nich wykorzystywane jako stały punkt ogniowy na Linii Stalina- umocnienia powstały przed Linią Mołotowa (betonowy schron z wieżą czołgu ) nie wkopywano ich . Zresztą na Linii Stalina wykorzystywano także wieżę z czołgów KW1 . Widzę ,że zaczyna powstawać dość ciekawa dyskusja . pozdrawiam M.D