Niełatwy wybór

Wykrywacze metali innych marek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dumadar
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Województwo: Zachodniopomorskie
Imię: Marcin

Niełatwy wybór

Post autor: Dumadar »

Witam
I ja również borykam się z wyborem kolejnego wykrywacza. Obecnie, w moim posiadaniu jest Delta 4000. Myślę, że dorosłem już do zmiany wykrywacza na lepszy :roll: Zamierzam ją sprzedać, dołożyć i kupić coś bardziej zaawansowanego. Budżet jaki zamierzam na to przeznaczyć to 2500.
Tereny jakie przemierzam to 70% łąki i pola, 30% lasy. Często zaglądam na stare ruiny, sady i parki. Szukam wykrywacza w miarę uniwersalnego, militarka i depozyty również mnie interesują. Liczy się dobry serwis i mała awaryjność sprzętu. Mimo kilku godzin przeglądania i czytania dziesiątek wątków nadal mam mętlik w głowie. Moje dwa typy to Rutus Argo i X-terra 705 z cewką 7,5 kHz. Zwracam się więc do szanownych użytkowników o ukierunkowanie i pomoc w wyborze, szczególnie tych, którzy mieli lub mają do czynienia z wykrywaczami które wymieniłem. A może macie jakieś inne propozycje urządzeń mieszczące się w tej kwocie?
http://tempelburg.pl/
Teknetics Delta 4000 >>> Rutus Argo v3 DD 29 >>> Nokta Fors Relic >>> Rutus Alter 71 DD28+CC23+MAS13,5"
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.

Re: Niełatwy wybór

Post autor: explokera »

Rutus Argo powinien sprostać Twoim wszelkim oczekiwaniom.
Z Terresą daj sobie spokój pod względem głębokości wysiada w lesie jak i na polach w stosunku do Rutka.
Z resztą nawet tryb prospecting w terrce nie umywa się zasięgiem do trybu jednoczesnego w Rutku.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
Dumadar
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL

Dziękuje za odpowiedź. Do wymienionych przeze mnie wykrywaczy doszedł jeszcze jeden model, a mianowicie Deus XP. Wersja bez panelu, ze słuchawkami. Panel w przyszłości. Czy takie rozwiązanie jest warte rozpatrzenia?
Teknetics Delta 4000 >>> Rutus Argo v3 DD 29 >>> Nokta Fors Relic >>> Rutus Alter 71 DD28+CC23+MAS13,5"
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Województwo: Wybierz
Kontakt:

Post autor: yukon »

Ja gdybym mial chodzic z Deusem bez panela wybralbym inny wykrywacz,na same dzwieki to sie smieci okopiesz tylko,ale moze ty masz lepszy sluch,ja bez patrzenia na ekran nie wyobrazam sobie kopania z tym wykrywaczem.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
Dumadar
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL

:hmm: Może faktycznie mam lepszy słuch ;) Jednak, czytając ponad 100 stron wątku o Deusie na innym forum, doszedłem do wniosku, iż wielu użytkowników tego wykrywacza używa głównie słuchawek i nie wyobraża sobie bez nich pracy. Faktem natomiast jest, że Deus bez panela jest upośledzonym sprzętem, głównie chodzi tutaj o modyfikację istniejących i tworzenie nowych programów. Co prawda, podstawowe ustawienia można zmieniać za pomocą słuchawek, ale bardziej zaawansowane elementy można edytować tylko poprzez panel. Istnieje możliwość przenoszenia gotowych programów z panelu do słuchawek i zapisania ich. Jednak potrzebny jest tutaj znajomy z panelem i niedopuszczenie do pełnego rozładowania się słuchawek. Niestety ja takowego znajomego jeszcze nie znalazłem :sad: (jestem z okolic Drawska Pomorskiego). Gdybym zdecydował się na Deusa, panel zapewne kupiłbym w późniejszym terminie. Łamie się pomiędzy Argo i XP, tym bardziej, że militarka jest w kręgu moich zainteresowań, rzadko też można trafić na wiadomości o Deusie pracującym na częstotliwościach 4 i 8 kHz.
cmr
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Post autor: cmr »

Ja jestem poczatkujacym poszukiwaczem i uzytkownikiem deusa w wersji ze słuchawkami i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Myślałem na początku że po czasie będę chciał dokupić panel ale chwilowo mi przeszło i cieszę się tym co mam. Ponad 2000zł za panel to dla mnie za dużo w tej chwili. Zainwestowałem za to w pinpointera i z nim to już sama przyjemność kopania, szczególnie że mój najdłuższy wypad nieprzekroczył jeszcze 2 godzin ze względu na brak czasu. Panel pewnie by się przydał w momencie gdy zaczął bym odwiedzać przekopane stare miejscówki i optymalizacja ustawień była by wtedy ważna. Wizualizacje graficzne mi niepotrzebne a identyfikacja cyfrowa jest również w słuchawkach. Głównie i tak biorę wszystko na słuch. Ja swojego używanego kupiłem w cenie euroace i na początek przygody jest dla mnie super. Z czasem jak będę chciał czegoś więcej to mam nadzieję że jakiś miły użytkownik deusa z panelem pomoże. Nie mam porównania do innych wykrywaczy więc napewno nie będę nikomu wmawiał że to najlepszy sprzęt pod słońcem. Atuty deusa to bezprzewodowosc, łatwość złożenia, prosta obsługa, waga, dobra separacja na zaśmieconym terenie, możliwość szukania w wodzie. Szukam jak narazie na wyższych częstotliwościach raczej drobnicy więc głębokich dołków nie kopię.

Wysłane z mojego GT-I9192 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: yukon »

Cmr jak na pierwszy patyk to i z jabla bylby czlowiek zadowolony,mi chodzi o to ze ktos z np.xteraa705 nakopie wiecej ciekawych rzeczy niz ktos z deusem bez panela-w tym samym czasie
Mi np.panel pozwala omijac skrawki rozerwanych pogietych puszek, bo dzwiek jest ladny ale vdi jest niskie,nie widze siebie bez podkowy ktora jest na panelu i bez vdi,oczywiscie i bez tego da sie kopac.
Tak samo jak sobie nie wyobrazam kopania w parku bez pinpointera,a sa ludzie ktorzy uwazaja ze jest niepotrzebny,ale z reguly uwazaja tak do czasu jak sprobuja ile czasu im to oszczedza,tak samo z panelem oszczedza duzo czasu.
Nie mow ze sciagasz sluchawki zeby zobaczyc vdi?co do szukania w wodzie to tylko cewka jest wodkszczelna panel i sluchawki juz nie,pozatym jak wsadzisz cewke do wody to sygnal dociera do suchawek/panela z cewki, tylko do pewnej glebokosci ktora jest niewielka,trzeba dokupic specjalny kabel zeby calkowicie go zanuzyc i miec sygnal.
Dlatego bedziesz kozak jak sie osluchasz dobrze z Deusem i na deser sobie dokupisz panel,wtedy dopiero bedziesz wymiatal :spoko:
Znam doswiadczonego goscia ktory po zajechaniu kilku sprzetow kupil Deusa bez panela,kilkanascie wysjc w teren i go sprzedal.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
cmr
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Yukon ostatnio mam podpięte zwykłe słuchawki od telefonu przez adapter i trzymam sam panel słuchawkowy w kieszeni. Praktycznie nie śledzę wskazań numerycznych chyba że z ciekawości. Puszki po piwie i polmosy słyszę od razu i nawet się nie schylam. Puszki z dużej głębokości nie kopałem a te nie głębokie wyją strasznie. Dopiero zaczynam szukać i biegam po takim lesie gdzie dużo wystrzelonej amunicji którą też już rozpoznaję bo wiem jaki ma ton dźwięku wyższy + niższy jakby w tle i za każdym razem jak wtedy kopie to wiem co znajdę. Przy monetach zawsze jest stały dźwięk i nie skacze po skali + przeważnie podwójne pyknięcie na okragły przedmiot. Zresztą trochę ciężko to tłumaczyć w ten sposób. Jak chodzę ostatnio codziennie w jednym miescu to poznaję też teren i co w nim niby dzwoni na kolor a mnie nie interesuję(łuski, odłamki itp.). Mam deusa krótko ale jestem z niego zadowolony i niewiem czy x-terra dał by mi lepsze wyniki bo deus to mój pierwszy i jedyny wykrywacz który miałem w rękach. Myślę że to co ty widzisz na podkowie ja jestem w stanie usłyszeć. Co do chodzenia z deusem po wodzie to już testowałem na zwykłym koncentryku za 2 zł na Sanie i pięknie przekazywał sygnał na powierzchnię. Gdybym chciał go zanurzyć całego pewnie specjalne etui wodoszczelne np. jak do smartfona by wystarczylo byle z zabezpieczonym wyjściem 3,5 na słuchawki, ale nie testowałem.

cmr
St. Szeregowy
St. Szeregowy

A panel może kiedyś dokupię ale chwilowo za drogi a używanych brak. Raz był mi już potrzebny do zmiany oprogramowania, ale sobie jakoś poradziłem :) (dzięki że próbowałeś wtedy pomóc) . Za niezbedny sprzęt jednak uważam ręcznego pinpointera który przy drobnicy dla mnie jest rewelacja. Bez panelu mogę iść kopać drobnicę ale bez kreta to się męcze :)

cmr
St. Szeregowy
St. Szeregowy

A i jeszcze jedno pytanko czy jak masz ten panel a robisz krótki wypad to często grzebiesz wtedy w menu expert? Ja z braku czasu wpadam na miejscówkę włączam program który mi odpowiada i biegam. Jak jest śmietnik to przerzucam się np. na program z wyższą reaktywacją i daje radę. Tak naprawdę Cały czas piszę o drobnicy i o płytkim kopaniu :). Jak dłużej pobiegam to sam wtedy będę wiedział co zmienić lub dodać w każdym programie i będę prosił dobrych ludzi o pomoc haha :) . A tak na serio to własny panel to fajna sprawa ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :). Zdecydowałem się na taki zakup i nie będę przeskakiwał na inny wykrywacz bo narazie jest ok. Kiedyś może wyskoczę z kimś na wykopki i porównam, potestuje coś innego, a póki co jest radocha i niech tak zostanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”