Aka Signum - czy jest jakiś użytkownik na forum?
- SaperDębica
- Chorąży Sztabowy
- Województwo: Wybierz
Re: Aka Signum - czy jest jakiś użytkownik na forum?
Ciężko stwierdzić czy ta rosyjska ruletka się opłaci jakoś w zeszłym roku interesowałem się mocno zakupem teko wykrywacza ale zrezygnowałem, kto ma to chwali na yt widziałem testy z mega zasięgiem gdzie bił wszystkie inne wykrywacze i testy ziemne, porównawcze V3i Etrac AKA7272 2500GTI DEUS gdzie AKA nie była już taka super przegrała nawet z Deusem.
Jako powód rezygnacji z zakupu doszły mnie słuchy ze ma problemy na gruntach o dużej mineralizacji i nie jest w cale taka głęboka
W tym roku poznałem jednego z użytkowników AKA7272 z małopolski, mogę popytać dokładnie, jak to jest z tym wykrywaczem
A tu inny filmik test AKA White's Minelab Garrett tu white's wygrywa
https://www.youtube.com/watch?v=QCgNpqHcEf0
PS. AKA7272 mojego potwora i tak nie pobije
Jako powód rezygnacji z zakupu doszły mnie słuchy ze ma problemy na gruntach o dużej mineralizacji i nie jest w cale taka głęboka
W tym roku poznałem jednego z użytkowników AKA7272 z małopolski, mogę popytać dokładnie, jak to jest z tym wykrywaczem
A tu inny filmik test AKA White's Minelab Garrett tu white's wygrywa
https://www.youtube.com/watch?v=QCgNpqHcEf0
PS. AKA7272 mojego potwora i tak nie pobije
Aka Signum 7272 MFD
Rutus Alter 71
XP DEUS
White's Spectra
White's 5900 Di Pro SL
Deteknix Xpointer Wader
Rutus Alter 71
XP DEUS
White's Spectra
White's 5900 Di Pro SL
Deteknix Xpointer Wader
- Yarek vel KIM
- Moderator
- Województwo: Śląskie
Saper, chodzi Ci o Roberta? Znam go. On jest bardzo zadowolony. Ma jeszcze spectrę, z którą praktycznie nie chodzi. Mankament jest taki, że on ma tą starszą wersję, a my chcemy dotrzeć do najnowszej. Niestety sklep na Ukrainie okazał się niewypałem (chodzi mi o nelklad). Nie mają go na stanie (pomimo oferty) i nie potrafią dokładnie określić kiedy będzie. Gadał z nimi brat znajomej - Ukrainiec.
Chcę, ale to bliżej wakacji zaatakować Saku, by w którąś sobotę przeprowadzić porównawczy test. On z Signum i my z Deusami. W ten sposób rozpykaliśmy już: At Pro ze zwykłą cewką, 350 z dużą cewką (jedyny dotrzymywał nam kroku do końca
przy klamrze austriackiej, padł na małych drobiazgach) i F75 ltd (chociaż tutaj boję się, że to operator, a nie sprzęt był do dupy. Były jeszcze dwie 705 ze standardową i dużą (chyba nelowską cewką). W obu przypadkach problemy z ID (kopali wszystko) i z maskowaniem żelaza (mały, zardzewiały kawałek gwiździa robi swoje)
Chcę, ale to bliżej wakacji zaatakować Saku, by w którąś sobotę przeprowadzić porównawczy test. On z Signum i my z Deusami. W ten sposób rozpykaliśmy już: At Pro ze zwykłą cewką, 350 z dużą cewką (jedyny dotrzymywał nam kroku do końca

- SaperDębica
- Chorąży Sztabowy
At Pro, 350+13" to żadna konkurencja dla F75ldt , z fisherami chodzą dwaj znajomi i garretty przy nich nie maja nic do gadania , a w ekipie mają m.innymi właśnie 2xAt pro, 350, makro racer, T2se, 2xF75LTD, był też 2500GTI i Etrac ale już nie ma tych sprzętów
Jak chcecie dobrego operatora do F75 to mam tu "szpeca"
Deusa nikt tu u mnie nie ma
Pochwal się jak tą klamrę AW deus wam łapie
Jak chcecie dobrego operatora do F75 to mam tu "szpeca"
Deusa nikt tu u mnie nie ma
Pochwal się jak tą klamrę AW deus wam łapie
Aka Signum 7272 MFD
Rutus Alter 71
XP DEUS
White's Spectra
White's 5900 Di Pro SL
Deteknix Xpointer Wader
Rutus Alter 71
XP DEUS
White's Spectra
White's 5900 Di Pro SL
Deteknix Xpointer Wader
-
- KAPRAL
Ja mam Signum z mocnego sygnału z cewką 14kHz tiger ukraińską. Sprzedałem deusa kupiłem signum i dopadły mnie kłopoty zdrowotne. Obecnie jest na sprzedaż jak ktoś chętny to proszę o kontakt.
Co do wykrywacza to jest to typowy sprzęt na lekkie gleby, jest dość szybki i głęboki tzn na pewno dużo głębszy od Deusa i porównywalnie do Argo. W teście który robiłem z kumplem, który ma Argo z cewką koncentryczną standardową Signum wygrywało, w terenie nie ma większej różnicy. Ja go używam na ustawieniu gain 7 (z 10) i czułości st 7 (z 14) i RT czułość 6. Wykrywacz w takim ustawieniu jest głęboki i można w miarę szybko nim machać po zwiększeniu (nie na każdym terenie można podciągać gain lub ST) trzeba mocno zwolnić bo robi się dyskoteka. Wadą przy mojej cewce jest to że nie zawsze chce się poprawnie zestroić na torfie (podmokłej łące) mam takie 2 miejsca gdzie muszę użyć ferrytu. Po za tym schodzimy z gain do 3 i stroi się wykrywacz ok. Wykrywacz lubi najbardziej pola i las zauważyłem że najfajniej mi działa na lżejszych glebach choć na gliniastych też daje rade. Jak ktoś z mazur to można wpadać pomacać i pogadać.
Co do wykrywacza to jest to typowy sprzęt na lekkie gleby, jest dość szybki i głęboki tzn na pewno dużo głębszy od Deusa i porównywalnie do Argo. W teście który robiłem z kumplem, który ma Argo z cewką koncentryczną standardową Signum wygrywało, w terenie nie ma większej różnicy. Ja go używam na ustawieniu gain 7 (z 10) i czułości st 7 (z 14) i RT czułość 6. Wykrywacz w takim ustawieniu jest głęboki i można w miarę szybko nim machać po zwiększeniu (nie na każdym terenie można podciągać gain lub ST) trzeba mocno zwolnić bo robi się dyskoteka. Wadą przy mojej cewce jest to że nie zawsze chce się poprawnie zestroić na torfie (podmokłej łące) mam takie 2 miejsca gdzie muszę użyć ferrytu. Po za tym schodzimy z gain do 3 i stroi się wykrywacz ok. Wykrywacz lubi najbardziej pola i las zauważyłem że najfajniej mi działa na lżejszych glebach choć na gliniastych też daje rade. Jak ktoś z mazur to można wpadać pomacać i pogadać.
- Yarek vel KIM
- Moderator
-
- Kapitan
Te wykrywacze nie lubią zaśmieconych pól np lotek ołowianych
Wariują gdy jest dużo strzępów stali blach głównie większe
odłamki odrzuca bez problemu
strzępy łusek tak samo Ładnie łapie cienkie sreberka ogniwko od łańcuszka
ok o5 cm w śród blaszek alu wskazał ładnie
Wariują gdy jest dużo strzępów stali blach głównie większe
odłamki odrzuca bez problemu
strzępy łusek tak samo Ładnie łapie cienkie sreberka ogniwko od łańcuszka
ok o5 cm w śród blaszek alu wskazał ładnie
- Yarek vel KIM
- Moderator
Marcin jak długo chodzisz z Signum? I z jaką cewką?
-
- Kapitan
Ok miesiąca miałem pożyczony cewka orginalna albo Tiger
-
- KAPRAL
Na śmietnikach trzeba schodzić z gain w dół żeby dobrze pracował. Ale to w sumie normalne w każdym wykrywaczu, jak dowalisz za dużo mocy na cewkę to żelazo będzie dominować nad kolorem. Szelągi, denarki i boratynki ładnie i pewnie się wyszukuje.