Nel Tornado DO At Pro

Wykrywacze metali marki Garrett
Awatar użytkownika
Najger
Szeregowy
Szeregowy
Województwo: Wybierz

Nel Tornado DO At Pro

Post autor: Najger »

Kilka osób pytało o cewkę Nela więc napisze co wiem :)
Więc kilka wypadów już zaliczonych z tą cewką i wszystko raczej jest na plus.
Szybkość jest podobna do cewki DD , tak że moim zdaniem bardzo dobrze możesz miotać na lewą i prawą dość szybko a i tak usłyszysz piękny dźwięk miedziaka lub sreberka :)
Ostatnie sreberka jakie znalazłem np. 5 groszówki Księstwa Warszawskiego lub mniejsze Carskie 5, 10, kopiejki 10,15,20 ale i trafiały się 1/24 talary biły bardzo dobrym sygnałem więc nie da się ich pominąć z tym że to dobre srebro i osłuchany operator bez problemu to wychwyci.
Zrobię jeszcze jeden test z dwudenarkami cienkimi jak żyletka na DD biło na folie a tu zobaczymy....ale to jak minie mróz, bo na razie grubo ponad -10 (postaram się zrobić filmik)
Waga jest podobna do org. DD 8,5x11 lecz głębokością i zasięgiem przemiatania dużo lepiej. Producent reklamował się o zasięgu ok 30% trochę bujał w obłokach.
Głębiej jest, ale nie myślmy że będziemy kopać półmetrowe kratery a w nim 1/2 kopiejki ;)

Co do namierzania też radzi sobie dobrze , maksymalna pomyłka to ok 5 cm i czasem trzeba poprawić saperką (używam kreta garretta więc nie ma problemu) ale ogólnie wychodzi że kilka cm niżej od środka cewki.
Na plus oczywiście wykończenie cewki + osłona to jest dopiero materiał :1 przewód też bardziej jak by elastyczny.
W niedzielę byłem na małym wypadzie przy warstwie śniegu ok 20 cm temperatura pracy -12 stopni co prawda miejscówka była do dupy ale osiągi przez śnieg mnie zdziwiły prl od górnej warstwy śniegu+dołek wychodziło ok 40 cm a pociski typu breneka ołowiane śmiało na 55 cm tak że dopiero pokazał rogi na płaskiej płaszczyźnie ,bo pola orne to niestety uszczuplają zasięg.
Strojenie to mnie ogólnie wkurza tak jak i wcześniej na DD nie wiem czy na Podlasiu takie gleby ale praktycznie jestem w przedziale od 80 do 89 piasek,czarnoziem i o dziwo glina bo moim zdaniem powinno być niżej na niej niż np.80
ale fałszywych sygnałów nie wysyła więc jest git.
Wady
na takich łąkach typowo zalanych gdzie i tak się nie chodzi bo nie da rady, potrafi lekko popiskiwać
ale mogę Was pocieszyć że chyba większość nie tylko ze stajni Garretta tak ma (no i chodzę na dużej czułości)
Druga wada to jak jesteś na mocno zaśmieconej miejscówce to w uszach zaczyna się robić dyskoteka
z racji że cewka ciągnie głębiej i szerzej to i taki efekt z tym że ja ustawiam mało dyskryminację ok 10-15 a czułość do prawie na maxa w uszach czuć te ustawienia ale i monetek zawsze więcej.
trzecia wada jak niesiesz saperkę w drugiej ręce to potrafi ją łapać tak że sam widzisz że efekty są lepsze jak na DD :D
Czwarta wada mniejsze manewrowanie w krzakach i pod konarami.
Jak Ktoś ma jeszcze jakieś pytania, bo nie wiem czy wszystko napisałem to walcie śmiało.
Proszę jeszcze pomyśleć o cewce Nel Huntera trochę Tańszy, lżejszy i kształtem lepiej wbijać się pod konary drzew a osiągi też są zadowalające po konsultacji z użytkownikiem tej że cewki.
Miałem w planach zakup Huntera lecz na Tornado była promocja no i mieli od ręki.

Pozdrawiam
Moim zdaniem NetTornado jest stworzona na gładki teren typu śnieg, łąka, różne ugory, las (jak pisałem mniejsze manewrowanie, ale nie jest źle )
Jak chodzisz głównie na ornym polu to głębokość nie będzie wykorzystana (jedynie zasięg miotający będzie większy)
To jest tylko moja opinia więc chętnie zapraszam do dyskusji, posiadaczy w celu wymiany doświadczeń.
Pozdrawiam.
To moje życie i mój świadomy wybór
Nie oddam moje pasji, za parę nędznych wygód....
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Re: Nel Tornado DO At Pro

Post autor: wolfram »

I juz jestes moim najlepszym kolega :peace: :peace: :peace:
A powazniej juz nieco , dzieki za rzeczowe i obiektywne podejscie do tematu . Tematu ktory interesuje mnie bardzo . Nosze sie z zamiarem kupna takowej na dniach i kazda opinia jest, dla mnie bardzo cenna .
Mam jeszcze jedno pytanie : A mianowicie czy sprzet stal sie "stabilniejszy" ? Tzn czy przestal tak "brykac" jak potrafi robic z cewka DD ?
Pozdrawiam
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Awatar użytkownika
Najger
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Najger »

Może zacznę od ustawień na jakich chodzę.
Pro Zero
Iron disc na 10
Iron Audio-nie używam (nie mogę się przekonać do tego gadżetu, nie i już :) )
Sensitivity-7 kresek
Eliminacji nie używam, nic nie wycinam wszystko na słuch (od kiedy wykopałem pierwszego dwu denarka na foli) temat rzeka :)
Strojenie wykonuje na początku i bacznie obserwuje gdzie kopie i na czym stoję (czasem przemieszczam się ładnych kilka km więc trzeba to kontrolować)
Co do stabilności zacznijmy od dobrego prądu (moje akumulatorki są już sprawdzone i jest na nich ok ) baterie to tylko w rezerwie, ale nie lubię na nich chodzić bo dla mnie jest mniej stabilny.
Szczerze nie miałem problemu z DD tym bardziej z Tornado być może zależy to od mineralizacji gleby i baterii (w jakim stanie wyjmujesz monety cynkowe? np. feniole )
Rozmawiałem z kolegą z drugiego końca Polski właśnie o jego Nelhunter i też pisał że minimalnie mu coś ze stabilności brakuje podobnie miał na DD a największą stabilność miał na cewce od At Gold, jak założysz snajperkę to już całkiem mega wypas :)
Moje tereny są w większości sprzyjające, oczywiście jest boska glina gdzie trafiają się wycieruchy i tylko na niej miałem tzw lekkie brykanie. Wtedy identyfikacja trochę szwankuje, ale kto by na nią patrzył. Więc krótko końcowa ocena
Kiedyś Argo biło mnie na głowę (dd29), Vaquero łeb w łeb a teraz po zmianie to ja mogę się tylko głupio uśmiechać i pocieszać chłopaków :brawo:
Idąc tym tropem Rok z DD uznaje oficjalnie za rok STRACONY .
Nie biorę odpowiedzialności jak u kogoś to się nie sprawdzi, dalej twierdzę że dobra miejscóka to 80% sukcesu :peace:
To moje życie i mój świadomy wybór
Nie oddam moje pasji, za parę nędznych wygód....
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zacznijmy od tego , ze kopie w dwoch krajach . W Polsce w lubuskich piachach , ktore sa o dziwo czesto bezlitosne dla "kryzysowych" i "wojennych" fenisi (fot nizej)
Drugi kraj to Irlandia ... i tu to glownie pastwiska , kwasna gliniasta gleba wymieszana z lupkiem , na skalistym podlozu :dusi:
O ile w Pl badyl jest stabilny , to tu w Irl czasem niezle swiruje , zwlaszcza wtedy gdy pole jest male , w poblizu dwa domy ( wi-fi etc. ) gora linia wys napiecia , a w kolo elektryczny pastuch :mur:
Ustawienia ? Nic szczegolnego , czestotliwosc na "F4" , na "czystym" terenie pelna czulosc , w smieciach fabryczne 6 kresek . Chodze na Pro-Custom z wycietym zelazem do bolu , potencjalne "duchy" wylapuje wlasnie przyciskiem Iron-audio :) Ze wzgledu na ograniczenia bagazowe w samolotach , uzywam baterii (akumulatorki +ladowarka troche waza i zajmuja miejsca w walizce )
Baterie ?? Najlepsze sa najtansze ze sklepow typu biedra czy lidl ( te co leza kolo kasy ) dlatego ze sa zawsze "swieze" i starczaja na dluzej niz stare duracele itp. Komplet wystarczy na caly , dlugi dzien lazenia , lub na dwa , trzy krotsze wypady . Baterie wymieniam po spadnieciu jednej kreski , a "zuzyte" baterie z powodzeniem uzywam do latarek .
Acha ... oczywiscie chodze " na sluch" , nawet nie slyszalem swojego badylka bez sluchawek :-D
W sumie to tylo w tym temacie .
Raz jeszcze dzieki za cenne rady ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Upsss ... jeszcze obiecana fota fenioli :sad:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wlasnie nadciagnely posilki z Ukrainy :peace: :peace: :peace:
Trza smigac do lasia przetestowac sprzet :-D
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony

Post autor: boss64 »

napisz jak wypadł test z Nel :)
Awatar użytkownika
łolter
Porucznik
Porucznik

Post autor: łolter »

boss64 pisze:napisz jak wypadł test z Nel :)
No,ja też ciekaw jestem opini :-D :ukłon:
[color=#000000][/color]
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pierwsze odczucia : Na poczatku wystraszyc moze waga zestawu i gabaryty . Cewka jest sporo wieksza od standardowej a co za tym idzie ciezsza , jednak reka po chwili sie przyzwyczaja , a "minus" w postaci gabarytow szybko niweluje zasieg cewki . Po prostu zamiast wymijac przeszkody w postaci pedow samosiejki , krzaczkow i galezi ( chodzilem w lesie czesciowo "podszytym") wystarczy nad nimi przeleciec i jesli bedzie cos ciekawego w ziemi to NEL to spokojnie wychwyci .
Najwieksza zaleta w/g mnie jest przede wszystkim stabilnosc zestawu . Sprzet przestal sie wzbudzac i szalec na byle kolorowym smieciu w postaci polmosow , aluminiowych "raczek" sztuccow itp. Idac wzdluz bagna zauwazylem , ze w koncu przestal sie on "zapychac" co bylo duzym minusem DD na terenach podmoklych .
Bardzo ladnie "czyta" kilka kolorowych przedmiotow lezacych kolo siebie i kolorki na tle lezacego glebiej zelaznego smiecia .
Jeszcze tylko slowo o terenie po ktorym dzis chodzilem . Na test specjalnie wybralem teren porzadnie juz schodzony , dodatkowo" wzbogacony" wszelkiego rodzaju kolorowym i zelaznym zlomem . Grunt rowniez wybralem urozmaicony , od podmoklego mieszanego lasu , po przez klasyczny piaszczysty z sosnowa sciolka, na porebie konczac .
Reasumujac ,komfort pracy nowego sprzetu zdecydowanie na wielki plus :spoko: :spoko: :spoko:
Teraz pozostaje tylko przetestowac badyla w polu , co tez mam nadzieje uczynic najszybciej jak tylko sie da :)
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeszcze tylko slowo o samej cewce ( mam nadzieje ze nie nudze ) Cewka wykonana bardzo porzadnie , za dodatkowe 60zl oklejona zostala ochronna okladzina ("guma") z pcv . Duzy plus to dluzszy i elastyczny przewod , wszyscy znamy wszak slynne garretowkie "sztywniaki" , tak bardzo podatne na pekniecia przy nasadzie cewki :dusi: Trzeba tylko zwrocic uwage przy rozkladaniu i skladaniu sprzetu , bowiem zauwazylem tendencje do "skrecania sie " sie kabla, co moze prowadzic do jego uszkodzenia .
Niestety nie mialem mozliwosci przetestowac badyla na polu (jak do tej pory praktycznie tylko las) moge za to powiedziec cos o "glebokosci" . Do tych parametrow mialem podejscie niezwykle sceptyczne. Bardziej mi zalezalo na stabilnosci i szerszym polu widzenia , jednak ... Na sobotnim wypadzie kopiac monetkowy sygnal , kolega zerknal mi przez ramie w dolek i uslyszalem padajace z jego ust stwierdzenie : " Jest moc ! " Bo jest ! Dolki gl 0,5 m nie byly mi obce z 11"-ka . Teraz to praktycznie standard . Zakladajac oczywiscie ze gleba jest "przyjazna" a ulozenie monety sprzyjajace ,choc ... Dzisiaj trenowalem troche na jednym smietniczku . Fot . nizej ...
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: yukon »

hatsan dzieki za fajna relacje,widac ze warto te cewki kupowac do patykow,chyba nie tylko do atpro:)
a tu zobacz na fotce nizej jaka klamerke kopnoles :ukłon: :patelnia:
https://imagizer.imageshack.us/v2/700x5 ... 1/ckf7.jpg
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzieki za mile slowo . Po prostu dlugo szukalem rzeczowej opinii w tym temacie i gdy ja w koncu tu znalazlem postanowilem podzielic sie z innymi moja. Jak tylko pola przeschna to skrobne cos wiecej o kopaniu tamze . Co to za klamerka to sie domyslalem , tym bardziej , ze tam wychodzily inne elementy od chelmow .
Niestety nie pokusilem sie o przelaczenie patyka z dynamika na statyk . Raz ze chelm soviecki , dwa ze ... nie mialem akurat ze soba koparki :lol:
mariusz1972
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Post autor: mariusz1972 »

Witam!

Niedawno dokupiłem do swojego At Pro NEL Sharpshooter po prostu rewelacja .Polecam wszystkim ,
Mariusz
Garrett At Pro Nel Hunter,Nel Sharpshooter,Nel Tornado ,Garrett Propointer.
polch
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY

Post autor: polch »

A jak jest z namierzaniem znaleziska, dajmy na to monety przy użyciu Nell? Gdzieś wyczytałem że kiepsko w porównaniu z oryginałem ?
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji

polch pisze:A jak jest z namierzaniem znaleziska, dajmy na to monety przy użyciu Nell? Gdzieś wyczytałem że kiepsko w porównaniu z oryginałem ?
O dziwo jest lepiej niz z 11-stka :peace: tzn. Nel myli sie nieco mniej niz DD :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Garrett”