Kurva gdzie ten konserwator ma oczy i czy wogóle wiedzę jakaś

Cyga.
Fakt, zwiedzanie całości najlepiej rozłożyć na dłuższy okres czasu. Mi osobiście dotarcie do wszystkich obiektów zajęło bodajże 2-3 lata, ale każdorazowo do dyspozycji miałem tylko krótki okres wakacyjny. Najbardziej niesamowite było samo "odkrywanie" jako że wiele fortów nie leży na widoku i czasem trzeba było trochę poszukać zanim znalazło się dojazd do tego czy innego obiektu.yukon pisze:widac ze jest to ogromna twierdza
Biuro konserwatora czuwa , również i w tym przypadku. Kolor malowania elewacji jest jak najbardziej zbliżony do oryginału . Forty A.W. właśnie w taki sposób malowano w okresie "pokoju". Drugim kolorem spotykanym przy malowaniu A.W. obiektów był kolor o barwie sinej ( ten kolor stosowano również do malowanie pomieszczeń wewnętrznych ). Należy pamiętać ,że ówczesna sztuka fortyfikacyjna to nie szary zimny beton a masę wykańczających detali itp. . Natomiast podczas przygotowań do działań wojennych na obiekty forteczne nanoszono barwy ochronne :farbo-maskowanie deformacyjne. Malowanie to miało na celu " ukrycie obiektu " stosowano tu w zimie malowanie białe -wapno , w lecie zielone dostosowane do otaczając roślinności .CYGAN pisze:Teraz to i nawet nawalona obsługa armaty z 10000 m by trafiała w sam cel![]()
Kurva gdzie ten konserwator ma oczy i czy wogóle wiedzę jakaś![]()
Cyga.
Spoko, mile widziane i słowa krytykigość pisze:Biuro konserwatora czuwa , również i w tym przypadku. Kolor malowania elewacji jest jak najbardziej zbliżony do oryginału . Forty A.W. właśnie w taki sposób malowano w okresie "pokoju". Drugim kolorem spotykanym przy malowaniu A.W. obiektów był kolor o barwie sinej ( ten kolor stosowano również do malowanie pomieszczeń wewnętrznych ). Należy pamiętać ,że ówczesna sztuka fortyfikacyjna to nie szary zimny beton a masę wykańczających detali itp. . Natomiast podczas przygotowań do działań wojennych na obiekty forteczne nanoszono barwy ochronne :farbo-maskowanie deformacyjne. Malowanie to miało na celu " ukrycie obiektu " stosowano tu w zimie malowanie białe -wapno , w lecie zielone dostosowane do otaczając roślinności .CYGAN pisze:Teraz to i nawet nawalona obsługa armaty z 10000 m by trafiała w sam cel![]()
Kurva gdzie ten konserwator ma oczy i czy wogóle wiedzę jakaś![]()
Cyga.
P.S. Myślę ,że krytyka biura konserwatora i jego osoby spowodowana była nie wiedzą , a nie złośliwością wypowiadających się osób na forum publicznym , w tym przedstawicieli administracji forum. Lepiej w takich przypadkach zastosować zasadę nie wiem nie wypowiadam się niż niesłusznie krytykować lub zasięgnąć informacji źródła - Biuro Konserwatora , Z.G.F . czy sam właściciel obiektu . pozdrawiam, mam nadzieję ,że bez urazy .