boss64 pisze:no i brak starych recepturek?


Podzielę się sprawdzoną, ale czy starą

recepturą likierku kawowego, jaki serwuję w sam raz na babskich posiadówkach.
Potrzebne składniki:
*
5 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody gorącej zagotowanej wody
*
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
*
500 ml wódki
Kawę rozpuszczalną zalewam gorącą przegotowaną wodą w filiżance do espresso.
W rondlu podgrzewam mleko skondensowane i rozpuszczam w nim cukier i cukier waniliowy, a kiedy się rozpuszczą to dodaję esencję kawową. Całość zostawiam do ostudzenia. Następnie stale mieszając trzepaczką do „mleka kawowego” dolewam powoli i cienkim strumieniem wódeczkę. Gotowy likier przelewam z rondelka do stylowej karafki.
Jest on gotowy do spożycia od razu, jednak najlepszy jest gdy przegryzie się choćby 2-3 dni.
