Przepis na
miodową z chilli
* Składniki na zaprawę miodową (krupnik) :
około 0,5 litra wody, 4-5 łyżek stołowych miodu, 2-3 goździki,
1 szczypta gałki muszkatałowej, 2 szczypty cynamonu, 1 szczypta imbiru
pół łyżeczki cukru waniliowego
szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina startej skórki cytrynowej
odrobina startej skórki z pomarańczy (wcześniej wyszorować te owoce)
2-3 ziarna ziela angielskiego,
* 1 litr wódka lub roztworu spirytusowego 40-42%
* 1 świeża papryczka chili wielkości ok. 5-7 cm.
Wszystkie składniki zaprawy łączymy ze sobą , zalewamy wodą i gotujemy około 20 min.
Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy do np. słoja i dodajemy alkohol.
Wrzucamy umytą papryczkę chili z odciętą zieloną końcówką.
Nalewka powinna stać około 2 tygodni (wersja dla nieciepliwych: 2-3 dni

)
Po upływie tego czasu przesączamy przez papierowy filtr do kawy , wlewamy do butelki i wrzucamy do środka papryczkę, którą wyjęliśmy ze słoja.
