Nasze inne hobby
-
- KAPRAL
- Województwo: Wybierz
Re: Nasze inne hobby
Hatsan 38,dlaczego głupie hobby?bardzo fajna sprawa,ja przez kilka lat byłem zawodnikiem LOK w strzelectwie,a w armii byłem rusznikarzem, więc miałem okazję postrzelać prawie ze wszystkiego co było w jednostce 

- wolfram
- Generał Dywizji
To byl kiedys zwykly Hatsan AT-44 5,5 mm tylko ze z oryginalu zostala sie tylko lufa i blok strzalowy ,cala reszta zostala przerobiona badz zastapiona dorobionymi na zamowienie czesciamiPigor pisze:Hatsan 38 widzę, że trochę się bawisz. To 4,5 czy 5,5 mm? Czasami też sobie popstrykam, ale moja jest półka dużo niższa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p7xanGlfl0M[/youtube]
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
- wolfram
- Generał Dywizji
Wytlumacz to mojej zonie proszewydra pisze:Hatsan 38,dlaczego głupie hobby?bardzo fajna sprawa,ja przez kilka lat byłem zawodnikiem LOK w strzelectwie,a w armii byłem rusznikarzem, więc miałem okazję postrzelać prawie ze wszystkiego co było w jednostce

A w armii bylem namietnym czyszczycielem wszelkiego sprzetu strzelajacego

Jedna z lepszych rzeczy jaka spotkala mnie w sluzbie ojczyznie

- yukon
- Administrator
- Kontakt:
Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy
,czy to jest legalne w PL,jaki koszt takiego cacka,czy to sie zuzywa po jakiejs liczbie wystrzalow?
No i ostatnie pytanie czy zjadasz upolowana zwierzyne?
Film swietny,zreszta wystarczy zobaczyc ile osob go ogladalo

No i ostatnie pytanie czy zjadasz upolowana zwierzyne?

„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- wolfram
- Generał Dywizji
To karabinek typu PCP ( pre charge pneumatic ) oznacza to ze czynnikiem pednym pocisku jest zwykle powietrzeyukon pisze:Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy,czy to jest legalne w PL,jaki koszt takiego cacka,czy to sie zuzywa po jakiejs liczbie wystrzalow?
No i ostatnie pytanie czy zjadasz upolowana zwierzyne?![]()

Sam karabinek nie jest drogi w PL jest to ok 1400 zl + 500zl pompka koszt przerobki i osprzetu byl znacznie wyzszy

Jedno napelnienie kartusza wystarcza mi po tuningu na oddanie ok 40stu rownych strzalow

Regulacje prawne : w Polsce karabinek w wersji "limitowej " czyli maksymalna moc srutu 17 Jouli jest dostepny bez pozwolenia , po przerobce na wersje FAC (fire arms certificate) czyli mocniejsza , potrzebne jest specjalne pozwolenie , polowanie w PL jest absolutnie zabronione

Troche inaczej wyglada ta sprawa i Irlandii tu na posiadanie jakiejkolwiek wiatrowki potrzebne jest pozwolenie , na wiatrowke jaka ja posiadam potrzebne jest pozwolenie na bron

Gorzej jest z jedzeniem ubitych sztuk

- naziir
- ST-CHORAZY
- Kontakt:
yukon pisze:Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy,czy to jest legalne w PL
Yukon, to nie bardzo jest legalne w PL, jak widać na filmie zmierzona energia to ponad 42 Jule, a nasz piękny kraj zezwala na pneumatyki i wiatrówki poniżej 17 Juli. Widać tez że jest tam regulacja, autor pokręcił imbusikiem i proszę po strzale nawet 40 J nie było. Gdyby podczas kontroli była ustawiona na nieco poniżej 17 J - legal całkowity, a gdy trzeba - to do lasu i na maksa

patent bezbłedny!

Przedautor mnie wyprzedził, za długo pisałem
"Dwa miecze, jedna pochwa..."
- wolfram
- Generał Dywizji
To co pokazuje na filmie to tzw regulacja sprezyny zbijakanaziir pisze:yukon pisze:Hatsan powiedz cos wiecej o tym sprzecie i hobby,widze zajaca polozy,czy to jest legalne w PL
Yukon, to nie bardzo jest legalne w PL, jak widać na filmie zmierzona energia to ponad 42 Jule, a nasz piękny kraj zezwala na pneumatyki i wiatrówki poniżej 17 Juli. Widać tez że jest tam regulacja, autor pokręcił imbusikiem i proszę po strzale nawet 40 J nie było. Gdyby podczas kontroli była ustawiona na nieco poniżej 17 J - legal całkowity, a gdy trzeba - to do lasu i na maksa![]()
patent bezbłedny!![]()
![]()
![]()
Przedautor mnie wyprzedził, za długo pisałem

http://www.youtube.com/watch?v=Kd3SUdDBP5s
I tu jest dopiero "bezbledny patent " wystarczy kupic zapasowy kartusz z limitowa iglica

- PREDATOR
- SIERZANT
- Województwo: Mazowieckie
Hej HATSAN.Widzę że jesteś otrzaskany jeśli chodzi o airguns,więc stąd moje zapytanie.Mam resztki śmiecia typu Lider44kal 0.22 coś warte wg. ciebie czy z lufy zrobić pogrzebacz do kominka?
- wolfram
- Generał Dywizji
Nie jestem expertem w tych sprawachPREDATOR pisze:Hej HATSAN.Widzę że jesteś otrzaskany jeśli chodzi o airguns,więc stąd moje zapytanie.Mam resztki śmiecia typu Lider44kal 0.22 coś warte wg. ciebie czy z lufy zrobić pogrzebacz do kominka?

w/g mnie " resztki smiecia " jak napisales

Moja 1sza chinka to byla klasyczna "lamana lufa " ktorej luzny zaczep lufy zblizal jej osiagi do efektow siewnika

- Dowgird
- Szeregowy
Z tego co mi wiadomo na wiatrówki FAC nie ma pozwolenia, jest tylko obowiązkowa rejestracja.hatsan38 pisze: w Polsce karabinek w wersji "limitowej " czyli maksymalna moc srutu 17 Jouli jest dostepny bez pozwolenia , po przerobce na wersje FAC (fire arms certificate) czyli mocniejsza , potrzebne jest specjalne pozwolenie , polowanie w PL jest absolutnie zabronione![]()
Trzeba oczywiście spełaniać pewne wymagania (badania lekarskie, orzeczenie o niekaralności), ale policja nie może odmówić rejestracji.
P.S. sam mam Hatsana 90

A jeśli ktoś lubi teoretyzować (bo czynić tego nie wolno

- wolfram
- Generał Dywizji
Z tego co mi wiadomo na wiatrówki FAC nie ma pozwolenia, jest tylko obowiązkowa rejestracja.
Trzeba oczywiście spełaniać pewne wymagania (badania lekarskie, orzeczenie o niekaralności), ale policja nie może odmówić rejestracji.
P.S. sam mam Hatsana 90
) o polowaniu z wiatrówki, to polecam forum http://www.airgun-hunting.pl/index.php[/quote]
OK aby zamknac sprawe pozwolenia / rejestracji ....
"Rejestracja " jest chwytem marketingowym importerow tego sprzetu
nie dosc ze zdzieraja oni nieludzko ( w USA rosyjski Matador kosztuje 1400/160 $ u nas 6/7 tys ) to jeszcze wmawiaja ludziom ze rejestratracja jest zabiebiem czysto kosmetycznym
Jako ze kiedys planowalem zostac posiadaczem FAC-a w kraju, a w necie niby ktos cos wiedzial i ale nie do konca
Postanowilem zapytac sie u zrodel , czyli mojego kumpla policjanta z wieloletnim stazem
Tak wiec ....
Kupujesz sprzet za ciezkie pieniadze i idziesz wykonac "zabieg czysto kosmetyczny " (sic) Na kosmisariacie dowiadujesz sie musisz miec dobra opinie : wiec jesli np.na dzielni jestes znany jako fan futbolu a dzielnicowy o tym wie? O pomyslnym "zabiegu " zapomnij
(opinia jest za free)
Jesli byles zawsze grzeczny to wszystko ok
Tylko ze pozniej pan "kosmetyk" poprosi Cie o zaswiadczenie o niekaralnosci ( koszt ok 100zl) i wowczas mozesz sobie przypomniec ze kilka lat temu popelniles odrazajaca zbrodnie typu : Jazda rowerem po pustej osiedlowej uliczce po 2 piwach i na tym procederze zostales ujety przez organy scigania ...?? To dostajesz blache
i "zabieg " sie nie udal
Koncowy etap to badania lekarskie ( koszt 500 zlotowek ) i tutaj pan psychiatra podda Cie testom jakie sa wykonywane w kierunku posiadania broni ostrej
Nie pomoze tlumaczenie ze to tylko wiatrowka
a na takich badaniach baardzo latwo jest polegnac
( oj przyjaciel mial big problem bo sie udal na nie nieogolony
)
Reasumujac .... jesli polegles na ktoryms z etapow rejestracji , to jestes ubozszy o koszt badan i kasy jaka wydales na sprzet
"Zabieg sie udal tylko pacjent zmarl w trakcie
Rozmawiajac w necie z kolegami z kilku krajow na temat regulacji prawnych nikt nie mogl mi uwierzyc ze w PL mozna legalnie kupic cos czego nie mozna legalnie posiadac
Ot paradoks jakich wiele u nas
Przy okazji ... dodatkowym mankamentem jest fakt ze majac wiatrowke ponadlimitowa traktowana jest ona jako prawdziwa bron
wiec o ile "limitem" mozesz strzelac nawet po mieszkaniu ( wskazane podczas odwiedzin tesciowej
) to FAC-a mozna urzywac tylko na profesjonalnej strzelnicy
Na strone ktorej link podales w swoim poscie zpraszal mnie tworca tego forum kiedys i odmowilem z dwoch powodow ; pierwszym jest ten ze jestem bardziej praktyk niz teoretyk ( w Irlandii gdzie mieszkam polowanie z wiatrowka jest legalne ) w Polsce takie czyny sa zabronione przez prawo ... i to jest ten drugi powod
Pozdrwawiam serdecznie wszystkich uzytkownikow wiatrowek
P.S. sam mam Hatsana 90

OK aby zamknac sprawe pozwolenia / rejestracji ....
"Rejestracja " jest chwytem marketingowym importerow tego sprzetu

Jako ze kiedys planowalem zostac posiadaczem FAC-a w kraju, a w necie niby ktos cos wiedzial i ale nie do konca

Tak wiec ....
Kupujesz sprzet za ciezkie pieniadze i idziesz wykonac "zabieg czysto kosmetyczny " (sic) Na kosmisariacie dowiadujesz sie musisz miec dobra opinie : wiec jesli np.na dzielni jestes znany jako fan futbolu a dzielnicowy o tym wie? O pomyslnym "zabiegu " zapomnij

Jesli byles zawsze grzeczny to wszystko ok

Koncowy etap to badania lekarskie ( koszt 500 zlotowek ) i tutaj pan psychiatra podda Cie testom jakie sa wykonywane w kierunku posiadania broni ostrej

Nie pomoze tlumaczenie ze to tylko wiatrowka

Reasumujac .... jesli polegles na ktoryms z etapow rejestracji , to jestes ubozszy o koszt badan i kasy jaka wydales na sprzet

Przy okazji ... dodatkowym mankamentem jest fakt ze majac wiatrowke ponadlimitowa traktowana jest ona jako prawdziwa bron

Na strone ktorej link podales w swoim poscie zpraszal mnie tworca tego forum kiedys i odmowilem z dwoch powodow ; pierwszym jest ten ze jestem bardziej praktyk niz teoretyk ( w Irlandii gdzie mieszkam polowanie z wiatrowka jest legalne ) w Polsce takie czyny sa zabronione przez prawo ... i to jest ten drugi powod

Pozdrwawiam serdecznie wszystkich uzytkownikow wiatrowek

- Dowgird
- Szeregowy
Dzięki za rozjaśnienie kwestii posiadania FAC
całe szczęście nie muszę się tym przejmować, bo mój turas jest w limicie 

- Hauptma-nova
- MLODSZY CHORAZY
Ja może trochę nie w porę,bo widzę,że tu dyskusja odbywa się na temat wiatrówek itp.,ale chciałam się Wam do czegoś przyznać
...a mianowicie,że moją największą pasją jest...fotografia
Na szczęście cudownie udaje się ją połączyć z łazikowaniem,wszędobylstwem i ogólnie pojętym odkrywaniem i zdobywaniem świata
Wrzucam więc kilka moich zdjęć zrobionych w Sanoku 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tisio
- Zasłużony
- Dżulka
- Generał Broni
jak nie wiele potrzeba by się uśmiechnąć z zadowolenia
klimat oddany w pełni
obudziłaś nawet wspomnienie zapachu takiego domu 

"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.