Poszukiwacze skarbów traktowani jak przestępcy.

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Województwo: Pomorskie

Re: Wywaid z Prof.Marcinem Rudnickiem nt. nowelizacji prawa .

Post autor: Jaskółka »

To teraz my będziemy składać doniesienia na archeo, że niszczy stanowiska pod nadzorem archeologicznym :brecht:
nil admirari
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major
Województwo: Wybierz

Post autor: mariusz_w4 »

Do tego się to wszystko sprowadza, działają na zasadzie zniszczyć by sfotografować ,skatalogować .Czyli są czasem większymi szkodnikami niż to za jakich nas biorą.:)
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
ergos13
CHORAZY
CHORAZY

Post autor: ergos13 »

Mam nadzieje ze już nie nigdy tym ludziom (archeo) nic nie zgłosi i nie odda. Tylko na to zasluguja. Oni tylko rywalizują kto lepsza publikacje zrobi i więcej punków zdobędzie..
Poszukiwacze i tak będą działać. Tylko bardziej bojazliwi zrezygnują z Tak pięknego hobby .
:pokręcony:
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

ergos13 pisze:Mam nadzieje ze już nie nigdy tym ludziom (archeo) nic nie zgłosi i nie odda. Tylko na to zasluguja. Oni tylko rywalizują kto lepsza publikacje zrobi i więcej punków zdobędzie..
Poszukiwacze i tak będą działać. Tylko bardziej bojazliwi zrezygnują z Tak pięknego hobby .
To wszystko potwierdza się w tym wywiadzie , widać że archeolog ma podejście do sprawy,wie kto mu przynosi informacje ,wie z kim gadać i "nie sra do własnego gniazda" :)
Takich ludzi i opinii potrzeba jak najwięcej .Dzięki takim wypowiedziom i argumentom kiedyś może błyśnie światełko w tunelu.
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Has thanked: 604 times
Been thanked: 651 times
Kontakt:

Post autor: yukon »

Co to da te wywiady i płacze na grupach FB gdzie posty leca w dół i na drugi dzień nawet nie widac co kto pisał.

Tu trzeba zmontowac konkretą akcje,wszyscy zwiazani z tematem powinninw tym uczestniczyc.
Zrobic zrzute ogolnopolska po 10zeta od kazdego kto jest zalogowany na forumach,grupach FB,w roznych stowarzyszeniach historycznych,wciagnac do tego wlascicieli prywatnych muzeow,firmy ktore sprzedaja wykrywacze itd.
Za zebrana kase wynajac kancelarie adwokacka ktora sie zajmie szukaniem luk w tym posranym prawie i robieniem szumu,do tego z tej kasy organizowac wyjazdy pod sejm,a tam rzucac pimidorami, palic ogniska w beczkach zeby bylo glosno w mediach,tylko tak mozna cos osiagnac.Ale widze ze wlascicielom forumkow nie zalezy,maja gdzies to co sie dzieje,wlasciciele sklepow ze sprzetem tez maja to daleko,zlociki organizuja w tym czasie aby wypromowac cos co sprzedaja,wkrotce nie beda mieli tego komu sprzedawac :D
These users thanked the author yukon for the post (total 3):
grzeniopeh2lyr
Rating: 16.67%
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

Yukon mamy kilka Stowarzyszeń ( pseudo ) które tak się afiszowały, kilka forów poszukiwaczy ( zwaśnionych z sobą w pewnej części ;) ) , mamy około 150 tyś "kolegów" mniej lub bardziej czynnie szukających . Ale co z tego jak nie mamy możliwości żeby się w jakikolwiek sposób zebrać i coś zrobić z tym gniotem prawnym.Jest to nasz wspólny interes żeby za starą łuskę,klamrę czy zardzewiały bagnet nie dostać wyroku.
Pewnie dla jakiejś grupy taki wyrok to złamanie życia,bo nie każdy z takim papierkiem będzie mógł robić to co robi a to powiedzmy poważny problem osobisto-rodzinny.Jakoś widzę że po umieszczeniu kilku linków do artykułu o zaostrzeniu kar na grupach fb dużo ludzi komentuje, ale każdy psioczy,narzeka ,odgraża się ale żadnych konkretów. Gówniana patowa sytuacja.
Awatar użytkownika
MisterTwister
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Województwo: Śląskie

Post autor: MisterTwister »

Ten wywiad potwierdza jedynie to o czym już pisałem wcześniej. Dla nas tak naprawdę NIC się nie zmieniło!
Ja od jakiegoś czasu nie zabieram niczego z pola, jeśli już to ukradkiem. Niczego nie przetrzymuję w domu, nie handluję znajdkami w sieci, nie chodzę po stanowiskach archeo, wystrzegam się miejsc wpisanych w rejestr zabytków. To powoduję, że śpię spokojnie. Przypadek opisany w wywiadzie potwierdza jedynie to, że służby nie wtrącą nas do więzienia za "szukania nie zabytków" jakim są niewątpliwie meteoryty.
Możecie się ze mną nie zgadzać, jednak ja wyciągam takie wnioski z omawianej nowelizacji. Omawiany wywiad utwierdza mnie jedynie w moim przekonaniu.
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Has thanked: 110 times
Been thanked: 242 times

Re: Wywiad z Prof.Marcinem Rudnickiem nt. nowelizacji prawa .

Post autor: explokera »

Mnie dziwi ,że te przepisy były od lat a teraz gdy ktoś wymyślił dotkliwe kary dla "niegrzecznych" poszukiwaczy to podniosło się wielkie halo.
Czemu nikt przez lata nie robił zamętu jak do poszukiwaczy się nikt nie czepiał a przepisy prawne były w zasadzie takie same?
Jeśli o mnie chodzi to każdego kto kopie a raczej ryje jak dzika świnia wszędzie gdzie się da bez względu czy to łąka czy mogiła zostawiając przy okazji dziurska po metrze głębokie powinni karać bez sprawy sądowej 5 latami odsiadki i całkowitym przepadkiem mienia ruchomego i nieruchomego.
Skończyłoby się bezkarne rycie w mogiłach i na stanowiskach archeologicznych oraz zostawianie krajobrazów księżycowych.
Może dzięki takim przepisom samoczynnie zrobi się przesiew i środowisko poszukiwaczy oczyści się z bydła bez honoru nieuznającego żadnej świętości o kulturze "kopania" nie wspomnę bo zasypać dół też wielu bydlakom jest ciężko.
These users thanked the author explokera for the post (total 4):
DEXviwaldistomekradoslav
Rating: 22.22%
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
przemq
Porucznik
Porucznik

Post autor: przemq »

chyba trzeba będzie szukać nowego hobby :( , ewentualnie zaopatrywać się we fanty na giełdach
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
Awatar użytkownika
radoslav
Podporucznik
Podporucznik

Post autor: radoslav »

przemq pisze:chyba trzeba będzie szukać nowego hobby :( , ewentualnie zaopatrywać się we fanty na giełdach
Nie ma takiej opcji!!! jak każdy będzie tak myślał to po sprawie... przegramy
cygan715
PLUTONOWY
PLUTONOWY

Re: Poszukiwacze skarbów traktowani jak przestępcy.

Post autor: cygan715 »

Witam. To co obserwuje na fb i forum to nie zmieni się tak szybko prawo, a z takiego powodu że nie potrafimy się zjednoczyć w jedną grupę i nie mamy przebicia.
Awatar użytkownika
grz_w
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.

Re: Poszukiwacze skarbów traktowani jak przestępcy.

Post autor: grz_w »

Był prze długie lata w Gorlicach klub kolekcjonerów. Chyba od 83 roku, a działalność zakończył początkiem tego roku, wraz z tragiczną śmiercią jego założyciela, mojego serdecznego przyjaciela, kolekcjonera pocztówek, książek, map.... Robiliśmy wiele wystaw, między innymi militariów, gdzie pokazywaliśmy to co z ziemi gorlickiej wyjęliśmy. Masę ludzi przychodziło, oglądało, w tym przedszkola, szkoły.. i już nikt nie zobaczy.
Awatar użytkownika
szifu
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nowe prawo a poszukiwania z wykrywaczem metalu

Post autor: szifu »

„I stoimy tak w okopach, naprzeciwko
siebie – ja i on, brat mój, Słowianin. Ja się boję i on się boi; ja chcę do mamy, on chce do bat’ki – a trwamy tak
w blaskach pobłażliwego słońca – pyszni, dumni i odważni, bo – stać nas na to"
(Wacław Lipiński)
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.

Re: Nowe prawo a poszukiwania z wykrywaczem metalu

Post autor: explokera »

To już kolejny wątek założony odnośnie jednego oklepanego tematu.
Swoją drogą link do "filmu" tego Pana to jawne nabijanie mu oglądalności.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
przemq
Porucznik
Porucznik

Re: Nowe prawo a poszukiwania z wykrywaczem metalu

Post autor: przemq »

https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
Zablokowany

Wróć do „Na każdy temat”