Ó czy U ?

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Województwo: Wybierz
Has thanked: 119 times
Been thanked: 362 times

Ó czy U ?

Post autor: Catadero »

Doniesienia krajowych dziennikarzy z połowy grudnia 1938 roku informowały o silnym mrozie i wymarzaniu ziemniaków zgromadzonych w kopcach. Te same doniesienia poprawiały samopoczucie wiadomościami, że mrozy nie zaszkodziły oziminom. Można wnioskować, że pola pokryte były śniegiem.
Resztki grudniowego śniegu odegrają pewną rolę w dalszej części tej historii.
Jest początek roku 1939. Komunikat prasowy informuje: "Stan lodów w porcie Gdyńskim dnia 3 stycznia 1939-port wolny od kry. Żegluga odbywa się normalnie bez żadnych przeszkód."
A więc mróz zelżał. Na ulicach Gdyni pojawili się spacerowicze.
Z trochę lepszej aury skorzystał także motocyklista-Władysław JÓZIUK z Gdyni. Jest środa, 4 stycznia 1939 roku . Późny wieczór. Główną ulicą miasta jedzie (lub jak chce redaktor gazety-pędzi) motocyklista.
gdynia 1938.jpg
Zbliża się do punktu, który oznaczyłem na planie miasta literą A
W tym miejscu...
motocykl.jpg
Jak wynika z treści pędzący i płonący motocykl przemierza całą długość ulicy (a jest to kilkaset metrów) (strzałka)
ul. Świętojańska 1938.jpg
Tu wywraca się na łachę śniegu (zapewne pozostała po uprzątnięciu ulicy ze śniegu ale nie stopiła się całkowicie).
Motocyklista uległ strasznym poparzeniom. Trafił do szpitala.
Następnego dnia informację o płonącym motocykliście, tylko bardziej lakoniczną zamieścił Dziennik Bydgoski:
D.B. 05.01.1939.JPG
pogoda 5 stycznia 1939.JPG
Długo szukałem jakichkolwiek informacji o dalszym losie poszkodowanego. Nic.
Natrafiłem jedynie na informację-Władysław JUZIUK ur. 1903 Sumy ( - południowo zachodnia Ukraina). Czyli w dniu wypadku miałby 36 lat. Wiek dla motocyklisty odpowiedni...tyle, że może to być inny Władysław JÓZIUK-gazeta podaje, że powinien mieć 23 lata- :bezradny: :zakrywa:
Ale ...
Oto Władysław Juziuk (innym razem pisany przez "Ó)" był posterunkowym, policjantem w Gdyni. I do tego momentu nic nie wiadomo-książka adresowa dla Gdyni na rok 1938 podaje, że Władysław Juziuk mieszkał w Gdyni przy ul. Mościckich 43.
To pod tym adresem mieścił się Komisariat Główny Policji Państwowej. :mur:
Jadąc Świętojańską mógł jechać właśnie na ul. Mościckich-do komisariatu. :bezradny:

Nie wiadomo, czy wyleczył się z poparzeń i do września wrócił do służby. Figuruje jednak w spisie strat policyjnych poniesionych po wybuchu drugiej wojny światowej. Jako Władysław Józiuk.

Wkrótce 82 rocznica wypadku Władka. Nie ważne czy pisanego przez "Ó" czy "U".

C.

* Sprawdziłem-nazwisko JÓZIUK jest bardzo rzadko spotykane w Polsce.

C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Catadero for the post:
Wredny Borsuk
Rating: 5.56%
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”