Bieszczady

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major
Województwo: Wybierz

Bieszczady

Post autor: mariusz_w4 »

I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
GANDI
SPEC
SPEC

Bieszczady

Post autor: GANDI »

Nie zrobił tego kolekcjoner, zrobił to handlarz z wykrywką. Było do przewidzenia :brawo: Może ktoś kiedyś wymysli wykrywacz uruchamiany na poziom intelektu i wiedzy historycznej. Póki co małpy maja brzytwy.
Awatar użytkownika
DITKU
SPEC
SPEC

Bieszczady

Post autor: DITKU »

Efekt kampanii reklamowej wieszania klamerek po drzewach :)
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

Bieszczady

Wiadomo że to ktoś z poza kręgu miłośników Bieszczad,nawet typował bym na kogoś z lokalesów którzy żyją z handlu starociami.
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony

Bieszczady

Post autor: tisio »

A mało takich cwaniaków na forach poszukiwawczych, którzy za cel mają tylko i wyłącznie sprzedaż wszystkich wyciągniętych przedmiotów.Dopóki administratorzy będą takich ludzi tolerować...Na tym forum również jest kilku takich :zakrywa:
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
jarok34
Major
Major
Województwo: Podkarpackie

Bieszczady

Post autor: jarok34 »

Niestety handełe i handełe..
Awatar użytkownika
szifu
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Bieszczady

Post autor: szifu »

A ja jestem zdania że jeśli nie ze stanowisk archeo i nie z mogił to niech sprzedają ludzie na forach gdzie są pasjonaci a nie na allezło albo w innych jebajach ciućmokom z niemiec albo innej zagranicy. Nie każdy zbiera wszystko.
A wracając do tematu niestety jakiś idiota najwidoczniej sobie suwenira zabrał bo myślał pewnie że jak w lesie to niczyje :mur:
„I stoimy tak w okopach, naprzeciwko
siebie – ja i on, brat mój, Słowianin. Ja się boję i on się boi; ja chcę do mamy, on chce do bat’ki – a trwamy tak
w blaskach pobłażliwego słońca – pyszni, dumni i odważni, bo – stać nas na to"
(Wacław Lipiński)
Awatar użytkownika
GANDI
SPEC
SPEC

Bieszczady

Post autor: GANDI »

szifu pisze:A ja jestem zdania że jeśli nie ze stanowisk archeo i nie z mogił to niech sprzedają ludzie na forach gdzie są pasjonaci a nie na allezło albo w innych jebajach ciućmokom z niemiec albo innej zagranicy. Nie każdy zbiera wszystko.
Taki wpis niezbyt podobałby się niektórym środowiskom ;) Trochu trudno mi sobie wyobrazić osobę, która nie zbiera wszystkiego, coś zbiera, a takie coś zabiera. Jeśli takie coś zabiera, to nic nie zbiera. Jeśli nic nie zbiera, sprzedaje i tak będą kupcy wśród tych co zbierają i czasem się oburzają, bo historii artefaktu nie znają lub znają ale sie nie przyznają. Koło się zamyka. Paru łażących "na legalu" na bezczelnego dostanie kopa, może z jeden proporcjonalnie niewinny i do następnego razu. Pewnie szubrawiec z tym leśniczym będą niemiłosierni, choć bardziej obawiałbym się teraz tego ostatniego. Opinia i tak jest neutralna lub nędzna odnośnie procederu, lepszej nie będzie, nawet jesli zostanie wyremontowanych 100 cmentarzy. Więcej agitacji z wykr. wsród przypadkowych ludzi = więcej dorobkiewiczów = więcej takich przypadków. Wiekszosc gapiów nie pomysli ile takie cos co pika kosztuje, jaki ma zasięg i moze ja tez wykopie jakis skarb. Na pewno większość krzyknie ach och jakie on ma wspaniałe hobby, jestesmy z Tobą, trzymamy kciuki, widząc takiego przydrożnego Rambo. Nieeee co to to nieeeee Normalnie, aż mi się łezka w oku kręci, ilu w ostatnim 5 leciu narobiło się miejscowych nowych historyków i kolekcjonerów. To jak z przyrostem naturalnym w Polsce niby jest a jakby był ujemny :)
To nie jest kwestia zamiany czy sprzedaży niepotrzebnych rzeczy, bo to jest normalne. Mentalnośc ludzi jest nienormalna a to znacznie powazniejsza sprawa :diabełek:
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

Bieszczady

Sprawa jest poważna i nie jesteśmy teraz w stanie tego zmienić,mentalność niektórych ludzi mnie zastanawia.Patrząc na to z boku jako laik pomyślał bym że wszyscy co przechadzają się z wykrywkami to takie "skurwisyny" co jak znajdą to od razu lecą z tym na handel i jest to ich sposób na życie. I powiem więcej kiedyś zaczepił mnie grzybiarz w lesie i pytał czy idzie s tego żyć bo on by też tak chciał bo grzybiarzy gonią z drogi i nie ma jak handlować. Czyli w świadomości zakorzenił się taki obraz poszukiwacza - handlarza .A najgorsze jest to jak zginie jakiś "artefakt " który leżał sobie w widocznym miejscu przez lata,ludzie koło niego chodzili ,fotografowali,podziwiali a ty pewnego dnia nie ma.Kogo winią ??? no własnie środowisko poszukiwaczy bo oni takie rzeczy zbierają i na pewno tym handlują. Ten przypadek jak by potwierdził regułę bo w miejscu figurki ktoś postawi odłamek szrapnela i oczywiście fama poszła w świat ,kto ??? no poszukiwacze !!!
marcin121
Kapitan
Kapitan

Bieszczady

Post autor: marcin121 »

To nie poszukiwacz To hiena cmentarna
Jonasz bez grobu
Bez mózgi idiota
Dla kasy tego nie zwiną tylko na złość
leśniczemu
Liwiusz66