Kłamczuchy z ministerstwa oszukały poszukiwaczy skarbów. Była nowelizacja, a teraz szykują nową ustawę!

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Województwo: Wybierz

Re: Kłamczuchy z ministerstwa oszukały poszukiwaczy skarbów. Była nowelizacja, a teraz szykują nową ustawę!

Post autor: Catadero »

Dzisiaj, na żywo, w TVN24Bis nadano blisko godzinny program, na żywo, z udziałem Jacka. Liczyłem na trochę "ognia" ale mocno się zawiodłem. Zaproszenie do studia prof. egiptologa, którego wspominki z dwudziestoletnich poszukiwań w Egipcie zdominowały w zasadzie program, drugiego prof., który niewiele miał do powiedzenia prócz przypominania o prawie własności Skarbu Państwa do wszystkich zabytków oraz propagatora geocachingu spowodowało, że z ekranu wiało nudą. :zakrywa: Między tymi osobistościami-Jacek Wielgus, któremu nie bardzo pozwolono dojść do słowa.
IMG_7610.JPG
A gdy udało mu się już wspomnieć o założeniu PZE i wprowadzonej przez rząd od początku roku "skandalicznej ustawie"-został natychmiast spacyfikowany przez prowadzącego redaktorka. :cicho: Lekkie ożywienie zapanowało, gdy Jacek pokazał złom łyżki aluminiowej z połowy XX wieku,
IMG_7608.JPG
który był powodem oskarżenia poszukiwacza przez archeologa o kradzież przedmiotów archeo ze stanowiska. Przepychanki przed sądami trwały dwa lata. A w studio widać było lekkie "zagotowanie się" prof., który nie był egiptologiem.
IMG_7606.JPG

Temat jednak szybko został ucięty i nastąpiło płynne przejście do geocachingu. Robert Kmieć, który miał niewiele czasu na opowiedzenie o współczesnych metodach "przeglądania gleby" i przedstawienie najnowocześniejszego sprzętu do poszukiwań z rozbawieniem słuchał wynurzeń na temat geocachingu
IMG_7609.JPG
i skomentował to krótko-"zabawa dla dzieci". Ktoś także wspomniał, że w takich zabawach uczestniczył dawno temu. Gdy był w harcerstwie.

Program, po którym spodziewałem się czegoś więcej okazał się zwykłą papką bez jakiegokolwiek przesłania i na pewno nie posunął spraw związanych z PZE ani o milimetr a retoryczne pytanie wyświetlające się u dołu ekranu
IMG_7605.JPG
retorycznym pozostało.

C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Has thanked: 110 times
Been thanked: 242 times

Re: Kłamczuchy z ministerstwa oszukały poszukiwaczy skarbów. Była nowelizacja, a teraz szykują nową ustawę!

Post autor: explokera »

Akurat ta delegacja nie była dobrym posunięciem bo ci dwaj osobnicy z PZE to elokfentni są tylko na swoim forum i tam sprawiaja wrazenie mega madrych i wygadanych :)
These users thanked the author explokera for the post:
Zeus
Rating: 5.56%
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
Zeus
KAPRAL
KAPRAL
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: Zeus »

explokera pisze:
28 lut 2018, o 23:49
Akurat ta delegacja nie była dobrym posunięciem bo ci dwaj osobnicy z PZE to elokfentni są tylko na swoim forum i tam sprawiaja wrazenie mega madrych i wygadanych :)
Dokładnie.Zgadzam się w 100%.
Awatar użytkownika
slawek153
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Post autor: slawek153 »

Warto zapytać dlaczego osobnicy z PZE to elokwentni są tylko na swoim forum i tam sprawiają wrażenie mega mądrych i wygadanych???? Moim skromnym zdaniem stres robi swoje zwłaszcza gdy cię ogłada pół Polski :D :D :D Ja sam też jestem wygadany tu na tym forum, ale jak bym miał coś powiedzieć przed kamerami telewizji Państwowej to pewnie by było tak........ :???: albo tak ...... :dusi: ewentualnie :milczy: i przez ludzi na tym forum ....... :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Województwo: Wybierz
Has thanked: 120 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Catadero »

Mam zupełnie inne zdanie. W telewizji wystąpiłem kilka razy w reportażach i udzielając wywiadów a także trzykrotnie zagrałem w filmach :gitarzysta: (raz nawet wymieniony zostałem w czołówce filmu-każdy mógł przeczytać-"i inni".
Jacek akurat jest elokwentny i wygadany i łatwo się nie stresuje. Jednak z góry założony profil programu "zgasił" go.
Ja także spodziewałem się czegoś w rodzaju programu jeśli nie interwencyjnego to przynajmniej informacyjnego. A pokazano nam egiptologa oderwanego od naszej rzeczywistości i drugiego prof., który w zasadzie nic nowego nie miał do powiedzenia. O ile w ogóle do powiedzenia coś miał. Robert pokazywał swoje "zabawki" a redaktorek szczerze przyznawał się po kolei, że nie ma zielonego pojęcia w temacie. Jacek od początku chciał wyciągnąć na światło skandaliczną ustawę, działania policji sterowane przez archeobeton i opowiedzieć coś o amatorskich poszukiwaniach. Jednak odpowiednio ustawiony redaktorek od razu uziemił te próby a całkowitym zaskoczeniem dla niego była łyżka z jednej ze spraw sądowych przeciwko poszukiwaczom.
Nie kierujmy się sympatiami czy antypatiami do poszczególnych forów. Jest sprawa do załatwienia i to jest sprawa nadrzędna.
Chociaż na pewno za mojego życia nie uda się wiele zmienić w tej sprawie. Nawet przy dobrych chęciach bardzo wielu ludzi, bo betonowy mur wznoszony przez lata pomiędzy poszukiwaczami a archeologami nie jest łatwy do ruszenia. Co najwyżej może się uda go tu-i-ówdzie wyszczerbić.

C.
These users thanked the author Catadero for the post (total 2):
Gre-gresuchy
Rating: 11.11%
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”